Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκείνη τη νύχτα

Πίσω από τη βαριά σιδερένια καγκελόπορτα ήταν ταμπουρωμένοι οι φοιτητές. Οι τυμπανιστές και οι σαλπιγκτές του μεγάλου ξεσηκωμού, οι ελεύθεροι πολιορκημένοι για τέσσερις μέρες. Κι έξω από τον προμαχώνα της ελευθερίας ανάδευε το πλήθος. Ενα απέραντο πλήθος, που ένωνε τη φωνή του και την ψυχή του με τους έγκλειστους. Πυρακτωμένο σαν ηφαίστειο κι αυτό και αποφασισμένο να αποτινάξει το ζυγό των τυράννων.

Κι εγώ, "ελεύθερος" συντάκτης μιας εφημερίδας της εποχής, παράδερνα εκείνη την αναστάσιμη νύχτα του Νοέμβρη γύρω από το Πολυτεχνείο, προσπαθώντας να καταγράψω σε ένα μπλοκ τον πάνδημο ξεσηκωμό κατά της χούντας. Λες και περιγράφονται εύκολα τέτοιες μεγαλειώδεις, τέτοιες ανυπέρβλητες στιγμές."Εντάξει όμως, κύριε αρχισυντάκτα. Η εντολή που μου δώσατε να αποτυπώσω στο χαρτί τα πάντα, θα εκτελεστεί, όσο το επιτρέπει η φτωχή μου πένα"...

Ωρα 8 μ.μ.: Το Πολυτεχνείο μοιάζει πλέον μ' ένα κάστρο, μ' ένα ταμπούρι ηρώων. Εκατοντάδες νέοι μέσα στο προαύλιό του βροντοφωνάζουν "κάτω η χούντα", "Εξω οι Αμερικάνοι", "Θάνατος στο φασισμό". Με κόκκινη μπογιά γράφουν στους τοίχους "Ψωμί Παιδεία Ελευθερία", "Εθνική Ανεξαρτησία", "Δημοκρατία".

Με απερίγραπτη έξαψη τραγουδούν την "Ξαστεριά", ανεμίζουν πλακάτ, πανό, σημαίες. Σηκώνουν ψηλά ως τα ουράνια τις γροθιές τους, την αντρειοσύνη τους και τα οράματά τους.

Ωρα 9 μ.μ.: Χιλιάδες λαού έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κάστρο της ελευθερίας. Ανδρες, γυναίκες, εργάτες, υπάλληλοι, όλοι οι καταπιεσμένοι από το μαύρο καθεστώς των συνταγματαρχών. Βροντοφωνάζουν κι αυτοί "κάτω η χούντα", εμψυχώνουν τους έγκλειστους, κουνώντας μαντίλια, ανάβοντας λαμπάδες και τραγουδώντας τον Εθνικό Υμνο.

Ωρα 9.30 μ.μ.: Η Αθήνα ολόκληρη έχει ξεσηκωθεί. Πυκνές μάζες κατεβαίνουν από τις συνοικίες προς το κέντρο. Παρατεταγμένοι αστυνομικοί προσπαθούν να εμποδίσουν με κλοπς και δακρυγόνα αυτό το χείμαρρο και γίνονται αιματηρές οδομαχίες στην Αλεξάνδρας, στην Πειραιώς, στο Σύνταγμα.

Ωρα 10 μ.μ.: Εξω από το Πολυτεχνείο πέφτουν σφαίρες. Αστυνομικοί και παρακρατικοί, ανεβασμένοι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην οδό Μάρνη, σκοπεύουν τους διαδηλωτές και ρίχνουν στο ψαχνό. Ο κόσμος αλαφιάζεται και τρέχει να καλυφθεί. Μια σφαίρα περνάει από κοντά μου και καρφώνεται στον μηρό ενός 18χρονου. Τρέχω και τον κουβαλάω με άλλους στην είσοδο ενός μαγαζιού. Τα χέρια μου και το μπλοκ που κρατώ γεμίζουν με αίμα... Οι πυροβολισμοί συνεχίζονται και αναμειγνύονται σε λίγο με τις σειρήνες των νοσοκομειακών που έρχονται να παραλάβουν τραυματίες.

Ωρα 12.30, μεσάνυχτα: Οι οδομαχίες συνεχίζονται, η κατάσταση εμφανίζεται ανεξέλεγκτη για το καθεστώς και αποφασίζεται να κατέβουν τα τανκς στους δρόμους.

Ωρα 1.30 π.μ.: Ενα τανκ φτάνει μπροστά στο Πολυτεχνείο και πέφτοντας πάνω στην καγκελόπορτα την γκρεμίζει και γράφει το τέλος της μεγάλης εξέγερσης.

Μια αόρατη τανάλια σφίγγει την καρδιά μου καθώς αποχωρώ για τα γραφεία της εφημερίδας. Στη διασταύρωση Πατησίων και Πανεπιστημίουν τέσσερις αστυνομικοί με στειλιάρια ξυλοκοπούν άγρια όσους έρχονται από το Πολυτεχνείο. Γλιτώνω με μια "καδρονιά" μόνο στο χέρι και φτάνω κακήν κακώς στο γραφείο. Ο αρχισυντάκτης μου επιμένει ότι "θέλει τα πάντα" κι εγώ γράφω μανιωδώς. Μια ώρα αργότερα όμως έρχεται και μου λέει να σταματήσω. Η χούντα είχε απαγορεύσει να γραφεί οποιοδήποτε ρεπορτάζ για την εξέγερση. Οι "Γεωργαλάδες" της είχαν συντάξει ένα κείμενο, όπου παρουσίαζαν όπως ήθελαν τα γεγονότα και με αυτό το κείμενο κυκλοφόρησαν όλες οι εφημερίδες την άλλη μέρα.

Ο λαός αλυσοδεμένος πάλι, ο Τύπος φιμωμένος γερά και νύχτα παντού. Κι όταν επιτέλους ξημέρωσε κάποτε, το ξημέρωμα ήταν όπως το ήθελαν οι ντόπιοι και οι ξένοι αφέντες και όχι όπως το ονειρεύτηκε ο λαός. Γι' αυτό και ο μεγάλος αγώνας του Νοέμβρη συνεχίζεται.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ