Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακάλυπτες επιταγές τα επιδόματα αναπήρων!

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υπέβαλε, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μεταφέρει στη Νομαρχία Αθηνών τις αναγκαίες πιστώσεις για την πληρωμή των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται στα άτομα αυτά. Ετσι, την προηγούμενη βδομάδα, η νομαρχία έστειλε στους δικαιούχους τις ανάλογες επιταγές, για να διαπιστώσουν, όμως, όσοι πήγαν στα ταχυδρομεία να εισπράξουν τα επιδόματα, ότι οι επιταγές ήταν ακάλυπτες!

Ο υφυπουργός Πρόνοιας, Θ. Κοτσώνης,διαβεβαίωσε χτες τους δημοσιογράφους ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μέσα στη βδομάδα, καθώς, όπως είπε, "τα λεφτά μπορεί να είναι ήδη στα ταχυδρομεία", ενώ απέδωσε την καθυστέρηση της καταβολής των επιδομάτων στο... ταξίδι του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στην Κύπρο! "Μόλις επιστρέψει - είπε ο υφυπουργός Πρόνοιας - θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση". Σε ό,τι αφορά την αύξηση κατά 10% στα επιδόματα πρόνοιας, που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 25 Φλεβάρη, ο Θ. Κοτσώνης είπε ότι "θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, διότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ)".

Σύμφωνα με τον νομάρχη Αθηνών, Δ. Ευσταθιάδη,το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να είχε πιστώσει τη νομαρχία για την πληρωμή των επιδομάτων με το ποσό των 5,4 δισ. δραχμών, για τους επόμενους τέσσερις μήνες - τα επιδόματα χορηγούνται ανά δίμηνο. Αντί αυτού δόθηκε μόνο το ποσό του 1,7 δισ. δραχμών. Ηδη από τον προηγούμενο Αύγουστο είχαν διαπιστωθεί προβλήματα στην πληρωμή των επιδομάτων, κάτι που είχε επισημάνει η νομαρχία στο αρμόδιο υπουργείο, για να εισπράξει την απάντηση: "Θα το τακτοποιήσουμε". Ωστόσο, όχι μόνο δεν έδωσε τα απαραίτητα χρήματα για να εισπράξουν τα ΑμΕΑ τα επιδόματα, αλλά δε φρόντισε καν να τους ενημερώσει, ώστε να μην προσέλθουν στα ταχυδρομεία και έτσι να μην ταλαιπωρηθούν χωρίς λόγο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες αναμενόταν να υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών τις αναγκαίες πιστώσεις, ώστε από την Πέμπτη να μπορέσουν να πληρωθούν τα ΑμΕΑ.

"Η συνειδητή καθυστέρηση καταβολής των επιδομάτων αυτών έχει ως απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα ΑμΕΑ", τόνισε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Χρήστος Λαζαρίδης.Σχολιάζοντας το γεγονός, σημείωσε: "Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας και η αρμόδια Επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας ασχολήθηκαν πολλές φορές με την παράλογη και παράδοξη καθυστέρηση των επιδομάτων, έστω και κουτσουρεμένων, που οφείλουν να λάβουν τα ΑμΕΑ. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται και πάλι. Το τραγικό είναι ότι από τα 5,4 δισ. δραχμές που έπρεπε να πιστωθούν στη Νομαρχία για να πληρωθούν τα ΑμΕΑ, έχουν πιστωθεί μόνο 1,7 δισ. δραχμές".

Παράλληλα, ο Χρήστος Λαζαρίδης καταγγέλλει, εκ μέρους της ΝΑΣ, τις συνειδητές και συνεχιζόμενες παλινωδίες της κυβέρνησης, η οποία, μη μεταφέροντας έγκαιρα τις πιστώσεις στη νομαρχία, προκαλεί ταλαιπωρία και αγωνία στα ΑμΕΑ.

Ο Χάρης Χουρδάκης,μέλος της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, εκπρόσωπος της ΕΣΚ, με δηλώσεις του στο "Ρ" επιρρίπτει ευθύνες και στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, η οποία "αρνήθηκε πέρσι να αναπτύξει σημαντικούς αγώνες με αίτημα πραγματικές αυξήσεις στα επιδόματα, βάσει των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία και σήμερα σιωπά ένοχα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ