ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ας μιλήσουμε για την τρομοκρατία

Τι έπαθαν οι Αμερικανοί με την τρομοκρατία; Αμερικανούς εννοούμε, επί του προκειμένου, τους άρχοντες καπιταλιστές των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτούς, που λένε "τρομοκρατία" και βγάζουν αφρούς λύσσας από το αδηφάγο στόμα τους. Τι συμβαίνει; Γιατί αυτό το θέμα τούς απασχολεί τόσο πολύ, τον τελευταίο καιρό, περί αυτού ομιλούν, γράφουν, δογματίζουν, αφορίζουν και δε λένε να σταματήσουν;

Προς στιγμήν μου πέρασε μια ιδέα, η οποία δίνει μια ψυχολογική εξήγηση. Σκέφτηκα, τι είπε για την ηθική ένας μεγάλος Ευρωπαίος φιλόσοφος. Είπε, αυτός ο χριστιανός: "Μόνον οι ανήθικοι ομιλούν περί... ηθικής"! Μήπως μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους γκάνγκστερ της "νέας τάξης"; Να πούμε δηλαδή: "Μόνον οι αρχιτρομοκράτες της οικουμένης ομιλούν περί... τρομοκρατίας";

Πνευματικοί ακροβατισμοί, θα πείτε. Συμφωνώ. Ας τους αφήσουμε. Και ας εμβαθύνουμε σοβαρά στο τι συμβαίνει. Το διατύπωσε σε μια σύντομη φράση ένα αθηναϊκό δημοσιογραφικό όργανο της συντηρητικής παράταξης: "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει την τρομοκρατία σαν τη μόνη απειλή της παγκοσμιοποιημένης κυριαρχίας της".

Τη μόνη; Η έστω την πρώτη; Πολύ ενδιαφέρον! Ας το σκεφτούμε. Ωστε, κοτζάμ καπιταλιστική Αμερική τρέμει τόσο την τρομοκρατία, όπως την αποκαλεί; Και πόση είναι αυτή η τρομοκρατία; Σε παγκόσμια κλίμακα μικρή. Προς το παρόν, μπορούμε, να τη χαρακτηρίσουμε και ασήμαντη. Και τι; Παρά τις περιορισμένες εκδηλώσεις της, η πανίσχυρη καπιταλιστική Αμερική, που διαθέτει τόσα πολλά και τόσο τρομερά όπλα, τόσο χρήμα, τόσους πράκτορες, τόσες φιλικές κυβερνήσεις και τόσες οργανώσεις, φοβάται ότι μπορεί να της στοιχίσει την παγκόσμια κυριαρχία της; Να, τι είναι το πιο ενδιαφέρον, το κύριο και το ουσιώδες, σ' αυτή την ιστορία.

Η Αμερική ξέρει ή έστω συναισθάνεται ότι χτίζει την κυριαρχία της πάνω στην αδικία, στο έγκλημα, στην υποδούλωση, την εκμετάλλευση. Κι αυτή η κακούργα, η βάρβαρη παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί παρά να φέρει την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων. Και αυτή την αντίδραση θέλει η Αμερική να προλάβει. Να τη χτυπήσει έγκαιρα. Κι έτσι ν' ανακόψει κάθε ευρύτερη λαϊκή αντίδραση.

Θα δείτε ότι θ' αρχίσει να στρέφεται και κατά των νόμιμων λαϊκών διαμαρτυριών κι εξεγέρσεων. Και να τις χαρακτηρίζει κι αυτές τρομοκρατικές, με σκοπό να επιτύχει την πλήρη υποταγή των τυραννουμένων στις επιδιώξεις της. Θα το πετύχει; Η ιστορία απαντά: Οχι.

Αμ' δε θ' ανακόψει η ιθύνουσα καπιταλιστική τάξη των ΗΠΑ τη λαϊκή διαμαρτυρία, την αντίθεση όλο και πιο πλατιών λαϊκών στρωμάτων, τη λαϊκή μαχητικότητα στο πεδίο της πολιτικής. Σε συνέχεια θ' αντιμετωπίσει και πιο δραστικές ενέργειες διαμαρτυρίας, ακόμα και εξεγέρσεις των αδικουμένων και αγρίως εκμεταλλευομένων.

Και τι θα κάνει η εν λόγω κυρίαρχη τάξη; Θ' αρχίσει ν' αποδίδει χαρακτηρισμούς στους εξεγερμένους; Τώρα τους αποκαλεί τρομοκράτες. Αργότερα, όταν σφίξουν τα πράγματα, μπορεί να βρει και άλλους χαρακτηρισμούς. Βαρύτερους ή οτιδήποτε άλλο.

Ας μην ξεχνάμε, τι έκανε η οθωμανική αυτοκρατορία στον τόπο μας, που τον είχε, επί αιώνες, σκλαβώσει. Τους εξεγερμένους τους έλεγε κλέφτες. Τους χαρακτήριζε έτσι, για να τους ταπεινώσει, να τους εξευτελίσει. Και τι προέκυψε; Η λέξη κλέφτης έγινε τίτλος υπερηφάνειας και τιμής. Κι ακόμα τίτλος παλικαριάς και δόξας. Η τάξη αυτή των κλεφτών αποτέλεσε την ακατάβλητη αντίσταση του λαού μας στην ξένη κυριαρχία και τον πυρήνα της στρατιάς που ελευθέρωσε το έθνος.

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ

SOS απ' τις θεραπευτικές κοινότητες

Οικονομική θηλιά τούς βάζει η κυβερνητική λιτότητα

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν έξι θεραπευτικές κοινότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), τέσσερις μόλις μέρες μετά τον "λαμπρό" γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών, καθώς η περικοπή του φετινού προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ κατά 1,2 δισ. δραχμές έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις κοινότητες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Το ΚΕΘΕΑ, του οποίου οι προϋπολογισμοί περικόπτονται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε καταρτίσει για το 1999 τον ίδιο προϋπολογισμό με το 1998, ύψους 2,7 δισ. δραχμών. Ωστόσο το κράτος ενέκρινε για το 1999 1,55 δισ. δραχμές - ποσό μικρότερο από αυτό του 1998 (1,57 δισ. δραχμές).

Για να βγάλουν πέρα τις λειτουργικές ανάγκες τους οι θεραπευτικές κοινότητες χρειάζονται 650 εκατ. δραχμές πλέον του 1,55 δισ. δραχμών που εγκρίθηκαν. Στο ΚΕΘΕΑ είχαν δοθεί κάποιες υποσχέσεις για επιπλέον επιχορήγηση αλλά δεν εκταμιεύτηκαν ούτε τα 50 εκατ. δραχμές απ' το λαχείο.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά τις θεραπευτικές κοινότητες, αυξάνει κατά ένα δισ. ετησίως την επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ.

Δυναμική "Παρέμβαση" και συναυλία

Ο Σύλλογος Οικογένειας της κοινότητας "Παρέμβαση" προειδοποίησε χτες ότι μετά τις 15 Ιούλη 1999, οι δυσκολίες στη λειτουργία των κοινοτήτων θα είναι ανυπέρβλητες αν δεν υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση.

"Περιμένουν να δουν τα παιδιά μας στα φέρετρα για να ευαισθητοποιηθούν; " είπε μια μάνα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή και τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει ο σύλλογος για τις 11 Ιούλη 1999 στο Λυκαβηττό και της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν στην "Παρέμβαση".

"Πέταξαν τόσα εκατομμύρια σε αφίσες προεκλογικά και δε δίνουν τώρα για τη θεραπεία των παιδιών μας", είπε μια άλλη μάνα. Οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να κατεβούν στο δρόμο για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της θεραπείας των παιδιών τους ενώ προγραμματίζουν ολομέλεια των συλλόγων οικογένειας των θεραπευτικών κοινοτήτων για το συντονισμό της δράσης τους.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους θα πραγματοποιηθεί και η φετινή συναυλία του συλλόγου οικογένειας της "Παρέμβασης" στο Λυκαβηττό με τη συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού,του Γεράσιμου Ανδρεάτου,της Αναστασίας Μουτσάτσου,της Λένας Αλκαίου,του Γιάννη Νικολάου και τουΚώστα Σκανδάλη.

"Η συναυλία έχει διπλό στόχο", τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου: "Πρώτον, να δώσουμε το μήνυμα της διαμαρτυρίας μας για τον οικονομικό στραγγαλισμό που απειλεί με κλείσιμο τις θεραπευτικές κοινότητες και δεύτερον για να δώσουμε το μήνυμα της ελπίδας για μια ζωή μακριά από τα ναρκωτικά". Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στα γραφεία του συλλόγου οικογένειας(Θεμιστοκλέους 67, Εξάρχεια) και στοΜετρόπολις.

Συγκέντρωση για τον Χρ. Λεμπέση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο της Εισαγγελίας Αθηνών (οδός Σωκράτους), όπου θα κριθεί η αποφυλάκιση του Χρήστου Λεμπέση,πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη στις 8.30 π. μ. η μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω", συνεχίζοντας το δίκαιο αγώνα που δίνει για πολλοστή φορά με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση ενός μέλους της που βρίσκεται σε διαδικασία απεξάρτησης. Ο Χρ. Λεμπέσης προφυλακίστηκε πριν 19 μέρες για αδίκημα που διέπραξε όταν ήταν χρήστης.

Το "18 Ανω" σε χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι πρόκειται για μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα και επισημαίνει πως "είναι χρέος όλων μας να είμαστε εκεί...".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ