ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο τραπέζι τα Ελληνοτουρκικά

Η ελληνική κυβέρνηση ρυμουλκείται σε μια συζήτηση με την Αγκυρα, η οποία εξακολουθεί να "βλέπει" "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας πιστά και επακριβώς τις αμερικανικές οδηγίες, προχωρεί στην υιοθέτηση μιας κατευναστικής πολιτικής απέναντι στην Αγκυρα και προσέρχεται σε μια συζήτηση με την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητη στην αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας (γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών), αρνούμενη να προβεί ακόμη και σε μια απλή δήλωση των προθέσεών της, να προσφύγει γι' αυτά τα ζητήματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αυτή η "απλή" δήλωση αποτελούσε την προϋπόθεση, που έθετε η ελληνική κυβέρνηση μετά την υπόθεση των Ιμίων, προκειμένου να ακολουθήσει μια πολιτική "βήμα προς βήμα" προσέγγισης. Η θέση αυτή, κάτω από τις αμερικανικές μεθοδεύσεις, που συντήρησαν τις τουρκικές αιτιάσεις για ελληνική υποστήριξη της δράσης του ΡΚΚ, εγκαταλείφθηκε από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του την περασμένη Τετάρτη στη Ν. Υόρκη, αποδέχτηκε την έναρξη μιας συζήτησης, για την τρομοκρατία, το εμπόριο, την οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ισχυρίστηκε πως "αυτό που συζητήθηκε μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ, ήταν η συνέχιση της αναζήτησης, σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τα συγκεκριμένα θέματα. Να δούμε αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας". Ο Γ. Νικολάου είπε ακόμη ότι "δεν είχαμε αρνηθεί ποτέ να συζητήσουμε με την Τουρκία για θέματα που αφορούν τις επιμέρους σχέσεις που μπορούν να έχουν οι δύο χώρες. Η δική μας θέση ήταν και παραμένει σταθερά αρνητική, σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις της Τουρκίας να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος, χωρίς την προϋπόθεση του σεβασμού των διεθνών συνθηκών, των διεθνών κανόνων, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κλπ. Αυτά δεν αλλάζουν, παραμένουν ως έχουν. Είναι, όμως, άλλο αυτό και άλλο η δυνατότητα να συζητούν εμπειρογνώμονες των δύο χωρών, για το αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία στον τουρισμό, στο εμπόριο, στον πολιτισμό ή στην οικονομική ζωή εν γένει".

Παρά τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου της κυβέρνησης, έμπειροι διπλωμάτες στην Αθήνα προχωρούν στις εξής τρεις διαπιστώσεις:

Πρώτον, ότι το θέμα της τρομοκρατίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως ακριβώς το απαίτησε η Αγκυρα, προκειμένου να "καταθέσει τις αιτιάσεις της" περί ελληνικής υποστήριξης της δράσης του ΡΚΚ.

Δεύτερον, ότι η συζήτηση για τα υπόλοιπα "ανώδυνα" θέματα θα εξαρτηθεί από την πορεία των συνομιλιών για την τρομοκρατία και από το βαθμό ικανοποίησης της Αγκυρας σε αυτό το θέμα.

Τρίτον, ότι η όλη συζήτηση κρίνεται επισφαλής και δεν μπορεί να προσφέρει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στην αμφισβήτηση της ελληνικής ακεραιότητας.

Με δυο γραμμές η ΝΔ

Με δύο γραμμές, εμφανίστηκε η ΝΔ την επομένη της συνάντησης Γ. Παπανδρέου - Ισμ. Τζεμ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο που ξεκινά υπό τις ευλογίες και την ασφυκτική καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Από τη μια, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "ορθή πολιτική επιλογή" την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, ενώ, από την άλλη, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε ανησυχία, μήπως "ολισθαίνουμε σε επικίνδυνες για τα εθνικά μας συμφέροντα περιπλοκές", με δεδομένη την "αναποτελεσματικότητα και υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Σημίτη".

Και οι δύο πλευρές όμως, αν και τάσσονται γενικά υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, δηλώνουν ότι πρέπει να γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζητά η Αγκυρα να σταματήσει να εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις, να εγκαταλείψει την τακτική των απειλών χρήσης βίας και να αποδείξει το σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο και τις υφιστάμενες συνθήκες, ενώ θεωρεί ότι το κλίμα θα βελτιωνόταν, αν η Τουρκία εγκατέλειπε τη μέχρι τώρα στάση της στο Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης θέτει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος να στηριχτεί στην αρχή του αμοιβαίου σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, των συμφωνιών που οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Δηλώνει, μάλιστα, ότι η διευκρίνιση αυτή είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία, "αφού η Αγκυρα, χωρίς να αρνείται τη Συνθήκη της Λωζάνης, μιλά για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε απροσδιόριστο αριθμό βραχονησίδων". Παράλληλα, όμως, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ προτείνει ο διάλογος να μη γίνει σε επίπεδο γενικών γραμματέων, αλλά σε επίπεδο υπουργών και πρωθυπουργών, ενώ θεωρεί τη σημερινή συγκυρία "κατ' εξοχήν ευνοϊκή" για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθλια επιχείρηση "εκδημοκρατισμού των Βαλκανίων"!

Με το κόμμα του Μπερλουσκόνι και του Μπερίσα, αλλά και τους ακροδεξιούς της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής εφορμά για να "εκδημοκρατίσει" τα ...Δυτικά Βαλκάνια

Ρόλο πρωταγωνιστή για την επιβολή στις βαλκανικές χώρες πολιτικών συστημάτων που να "ταιριάζουν" με τη ..."δημοκρατία" της Δύσης, φιλοδοξεί να αναλάβει η ηγεσία της ΝΔ. Αυτός είναι ο στόχος του διήμερου συνεδρίου που ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή συντηρητικών κομμάτων από τις χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, ανάμεσά τους τα κόμματα του Μπερλουσκόνι και του Μπερίσα (!), κάτω από το χαρακτηριστικό τίτλο "Ανάληψη πρωτοβουλίας για τον εκδημοκρατισμό στα Δυτικά (!) Βαλκάνια".

Στη χτεσινοβραδινή ομιλία του, ο Κ. Καραμανλής ομολόγησε κυνικά ότι στόχος είναι, ταυτόχρονα με την οικονομική ανασυγκρότηση, να υπάρξει επέμβαση και στην πολιτική ζωή των "υπό εκδημοκρατισμό" χωρών, ώστε να επιβληθούν πολιτικά συστήματα, που θα υπηρετούν τις "αξίες" και τα συμφέροντα της Δύσης και, βέβαια, θα είναι απόλυτα ελεγχόμενα και υποταγμένα στη συμμορία της "νέας τάξης". Είπε χαρακτηριστικά: "Χρειάζεται να συνδυάσουμε την οικονομική ανασυγκρότηση με ισχυρούς θεσμούς, που θα δημιουργήσουν κοινωνίες πολιτών και θα εδραιώσουν σταδιακά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου" (!).

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής αποδέχεται πλήρως τις αρχές και τους στόχους του γερμανόπνευστου Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, το οποίο, βέβαια, έχει υιοθετήσει και η κυβέρνηση Σημίτη.

Ομως, ο Κ. Καραμανλής δεν έμεινε μόνο στα γενικά, αλλά πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους και μηχανισμούς για την υλοποίηση των "ευγενών" στόχων. "Μπορούμε - είπε - να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των πολιτικών μας ιδρυμάτων, όπως του ιδρύματος "Αντενάουερ" και του "Χανς Σίντελ", που έχουν την πιο μακρόχρονη και οργανωμένη παρουσία και δράση στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και του ιδρύματος "Κ. Καραμανλής". Ακόμα "να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και τις σχέσεις των κομμάτων μας, να δώσουμε παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας στους πολιτικά κρίσιμους τομείς του κοινοβουλευτικού και ευρύτερου πολιτικού έργου (!), στην εκπαίδευση στελεχών και στη δημιουργία δομών και στον τομέα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, στην κατάρτιση νέων πολιτικών" (!). Επανέλαβε μάλιστα την πρότασή του να ανατεθεί ρόλος στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να δημιουργηθεί ένα "διεθνές πανεπιστήμιο της ΝΑ Ευρώπης", ενώ ζήτησε "να επιδείξουμε γενναιοδωρία" και να αναζητηθούν χρηματοδότες και δωρητές για να στηρίξουν την επαίσχυντη αυτή επιχείρηση.

Οι "σύμμαχοι"

Σύμμαχοι του Κ. Καραμανλή σ' αυτήν την αθλιότητα είναι τα "δημοκρατικά" κόμματα του Μπερλοσκούνι, "Φόρτσα Ιτάλια", από την Ιταλία και το κόμμα του Μπερίσα από την Αλβανία, που συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου. Ακόμα παίρνουν μέρος το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και το Συντηρητικό της Βρετανίας, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Βουλγαρίας και άλλα "αδελφά" κόμματα από Ουγγαρία, Τουρκία, Κύπρο, Αυστρία, Ρωσία, κ.ο.κ.Από τις βαλκανικές χώρες συμμετέχουν οι Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα κόμματα. Ειδικά για τη Γιουγκοσλαβία, αναφέρεται ότι συμμετέχουν από τις περιοχές: Μαυροβούνιο, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο!

  • Την ίδια ώρα που ο Κ. Καραμανλής θέλει να εκδημοκρατίσει τις βαλκανικές χώρες, επιχειρεί να κουκουλώσει το πρόβλημα με τους ακροδεξιούς και χουντοβασιλικούς που στεγάζει στο κόμμα του. Ετσι, από τη Ρηγίλλης διαδιδόταν χτες ότι ο γραφικός Μ. Μανωλάκος, που παραβρέθηκε στην κηδεία του δικτάτορα, θα διαγραφεί από το κόμμα, αλλά δε διευκρίνιζαν αν θα είναι οριστικά ή προσωρινά. Πάντως, ο ίδιος δήλωσε χτες ότι "θα βαρυστομαχιάσουν όποιοι θέλουν να με διαγράψουν", ενώ αποκάλυψε ότι "το 80% των παρισταμένων στην κηδεία του Γ. Παπαδόπουλου ήταν μέλη και στελέχη της ΝΔ".
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στο νέο σχέδιο Μάρσαλ

"Το νέο σχέδιο Μάρσαλ μόνο δεινά θα φέρει για τους λαούς της περιοχής", προειδοποιεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη συμφωνία της με τη ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, συμφωνία που "αναμείφθηκε από τους "διεθνείς τρομοκράτες", αναθέτοντας στη Θεσσαλονίκη τη "βάση ανάπλασης των Βαλκανίων"".

Τέλος, καλείται ο ελληνικός λαός να συνεχίσει με αμείωτη ένταση την αντιιμπεριαλιστική πάλη, να αγωνιστεί για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να αποχωρήσουν από τη χώρα τα στρατεύματα κατοχής, να κλείσουν οι βάσεις και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία και Αδριατική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ