ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σκούπα" ρατσισμού και ξενοφοβίας
  • Με κινήσεις εντυπωσιασμού, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι παίρνει μέτρα κατά της εγκληματικότητας
  • ΕΣΑΚ: Ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εθνότητα ενάντια στο αντεργατικό μέτωπο κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ

Με ένα πογκρόμ εναντίον κάθε μετανάστη, που βρίσκεται στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι παίρνει μέτρα κατά της εγκληματικότητας, αλλά στην ουσία το μόνο που πετυχαίνει, είναι η καλλιέργεια στην ελληνική κοινωνία ξενοφοβίας και ρατσισμού και ίσως - εκτός από τον εντυπωσιασμό - αυτός είναι ο πραγματικός λόγος αυτών των επιχειρήσεων.

Οπως είναι γνωστό, το πρωί του Σαββάτου εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό στα Μεσόγεια και μέσα σε λίγες ώρες είχαν συγκεντρώσει 752 αλλοδαπούς στο γήπεδο της Παλλήνης και στο τοπικό τμήμα Αλλοδαπών. Στην πλειοψηφία τους ήταν Αλβανοί μεροκαματιάρηδες,Πολωνοί και Βούλγαροι εργάτες, που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί στα αγροκτήματα και στις επιχειρήσεις των εγχώριων αφεντικών. Ακολούθησε η τακτική της "διαλογής", βάσει των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των στοιχείων ταυτότητας που είχαν μαζί τους. Στον τελικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι 208 δεν είχαν άδειες παραμονής και κρατήθηκαν για να απελαθούν. Δικογραφία σχηματίστηκε μόνο σε βάρος 18 Αλβανών, που βρέθηκαν με πλαστές άδειες και διαβατήρια. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσαχθέντων, δηλαδή οι 526 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από πολύωρη ταλαιπωρία.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΣΑΚ καταγγέλλει την επιχείρηση - "σκούπα", που οργανώθηκε από την κυβέρνηση για λόγους εντυπωσιοθηρίας και τονίζει ότι η κυβέρνηση αντί να σκύψει στα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά προβλήματα των μεταναστών, υποδαυλίζει και υποθάλπει το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Τα προβλήματα της εργατικής τάξης είναι ενιαία και γι' αυτό ενιαίο θα πρέπει να είναι το μέτωπο όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από εθνότητα ενάντια στο αντεργατικό μέτωπο κεφαλαίου κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να σταματήσει και η "σκούπα" ενάντια στους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες και η κάθε "σκούπα" ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Μετά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων, ακολούθησαν οι επιχειρήσεις - "σκούπα" της Αστυνομίας, για να αποδειχθεί για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη. Αυτό φάνηκε και από τα ίδια τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα αστυνομικής επιχείρησης, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Αν εξαιρέσει κανείς τις εντυπώσεις που επιδιώκει να κερδίσει η κυβέρνηση, στην ουσία τίποτε δεν αλλάζει. Το οργανωμένο έγκλημα ζει και βασιλεύει και τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται και τους ίδιους τους λαθρομετανάστες συνεχίζουν να κάνουν τη δουλιά τους, καθώς είναι γνωστό και στον τελευταίο αστυνομικό ότι αυτά δεν αντιμετωπίζονται με επιχειρήσεις - "σκούπα".

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης φέρεται αποφασισμένο να συνεχίσει τους μαζικούς ελέγχους των αλλοδαπών, επειδή εκτιμά ότι η δραστηριοποίηση της Αστυνομίας θα περιορίσει το μικροέγκλημα και θα μειώσει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας, με χτεσινή της ανακοίνωση, με αφορμή και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή (νέες προσλήψεις αστυνομικών, επανεξέταση καθεστώτος χορήγησης πράσινης κάρτας κλπ.) εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να αντιμετωπιστεί η άκρως ανησυχητική κατάσταση με τα μέτρα που λαμβάνονται. Εξέφρασε, όμως, την αντίθεσή της στην απόφαση να προσληφθούν ειδικοί φρουροί για τη φύλαξη των στόχων, με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται το σύστημα προσλήψεων μέσω των γενικών εξετάσεων και ότι δημιουργούνται αστυνομικοί δυο κατηγοριών - ταχυτήτων.

ΠΕΡΑΜΑ
Για αρχή απέκλεισαν το λιμάνι

Οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, που οδηγεί την πόλη και τους ίδιους στον αφανισμό. Την επόμενη Δευτέρα, κλείνουν για δύο ώρες το πορθμείο Περάματος - Σαλαμίνας

Ο χτεσινός δίωρος αποκλεισμός της εισόδου του λιμανιού στο Ικόνιο από το Δήμο Περάματος,το Συνδικάτο Μετάλλου και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής είναι μόνο η αρχή δυναμικών κινητοποιήσεων. Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική, τότε οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν σε περιεχόμενο και σε συχνότητα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων. Ηδη, αποφασίστηκε δίωρο κλείσιμο του πορθμείου Περάματος - Σαλαμίνας από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί της επόμενης Δευτέρας, 12 Ιούλη.

"Η ανεργία στο Πέραμα φτάνει το 25%. Από πολλά σπίτια λείπει το ψωμί και η ασφάλεια. Νέες δουλιές δεν έρχονται στη Ζώνη. Κάθε οικονομική δραστηριότητα στην πόλη είναι σε κάμψη. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο",τόνισε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, υπογραμμίζοντας: "Με τα κορμιά μας δε θα αφήσουμε να επεκταθεί ο ΟΛΠ σε βάρος του Περάματος για να τα οικονομήσουν κάποιοι. Θα κάνουμε κινητοποιήσεις κάθε βδομάδα και αν χρειαστεί κάθε μέρα. Με τις κινητοποιήσεις μας θα υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.

"Η ανεργία δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας" και "Οχι άλλα "θα" από τα υπουργεία. Θέλουμε δουλιά", έγραφαν τα δύο πανό του Συνδικάτου Μετάλλου και των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

"Δεν παραχωρούμε σπιθαμή από το ζωτικό χώρο της Ζώνης, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ιορδάνης Πουντίδης, καταγγέλλοντας την τακτική της κυβέρνησης και του ΟΛΠ, αντί να προχωρήσει στα αναγκαία για την αναβάθμιση μέτρα της Ζώνης, όπως ναυπηγικοί γερανοί και ναυπηγικές κλίνες, να προχωρά σε μετατροπή μέρους της Ζώνης σε πάρκινγκ. "Η ανεργία δεν πέφτει σαν βροχή από τον ουρανό. Αυτοί την οργανώνουν, εμείς την πληρώνουμε", επισήμανε ο Ιορδ. Πουντίδης, τονίζοντας: "Ο τίμιος αγώνας των εργατών και των κατοίκων του Περάματος θα είναι η απάντηση. Οι εξελίξεις θα είναι προϊόν σύγκρουσης".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης,στέλεχος της ΚΟ Πειραιά, από τη ΝΔ ο βουλευτής Τάσος Νεράτζης και από το ΔΗΚΚΙ ο βουλευτής Γιάννης Αράπης. Παραβρέθηκε ακόμα από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Λαγωνίκας. Παρών ήταν επίσης εκπρόσωπος της νομάρχου Πειραιά.

Σήμερα στις 2 μ.μ. αντιπροσωπεία του Δήμου Περάματος, των εργαζομένων στη Ζώνη και μαζικών φορέων του Περάματος θα συναντηθούν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, σε μια τελευταία προσπάθεια να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αν και, όπως δήλωσε ο Γιάννης Πατσιλινάκος, η μέχρι σήμερα πείρα από την πολιτική του υπουργείου δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

ΚΚΕ
Εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

"Τα πογκρόμ, που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει συλλήβδην κατά των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα, αποτελούν ενέργεια εντυπωσιασμού και οδηγούν στην παραπέρα καλλιέργεια ενός ρατσιστικού κλίματος. Από την άλλη είναι βέβαιο, ότι αυτό το κλίμα θα αξιοποιηθεί για την προώθηση γενικότερων σχεδίων του ιμπεριαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων.

Η τακτική "μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα πολλά χλωρά", είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της εγκληματικότητας. Η άνοδός της συνδέεται, έτσι κι αλλιώς, με τη βαθιά κρίση που πλήττει σε διεθνές επίπεδο τα λαϊκά στρώματα με την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζητιανιά, που έχουν γίνει πλέον καθεστώς.

Η κυβέρνηση - και όχι μόνο αυτή, αποκρύβει αυτό το γεγονός. Εξωραϊζει επίσης το πώς χειρίστηκε το θέμα της καταγραφής των οικονομικών μεταναστών. Τα μέτρα που πήρε με την πράσινη κάρτα, αποδείχτηκαν πέρα για πέρα ανεπαρκή. Αποδείχτηκε ότι δεν έχει στόχο τη φιλολαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά την αξιοποίησή του, για δικούς της σκοπούς.

Η δικαιολογημένη αγανάκτηση των συμπολιτών μας από την ασύδοτη δράση των διαφόρων συμμοριών, θα δώσει θετικά αποτελέσματα, εφόσον στραφεί κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει προσανατολίσει την Ελληνική Αστυνομία στην καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, μέρος του οποίου είναι η δράση της αλβανικής μαφίας. Θα δώσει αποτελέσματα, εφόσον η εργατική τάξη της χώρας μας δυναμώσει τους δεσμούς και την πάλη της με τους Αλβανούς και τους άλλους αλλοδαπούς εργάτες για τα δικαιώματά τους, αφού τα συμφέροντα είναι κοινά.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην καλλιεργούμενη ξενοφοβία και στο ρατσιστικό κλίμα. Είναι και τα δυο προϊόντα της δράσης των μονοπωλίων και της μεγαλύτερης αντιδραστικοποίησης της κοινωνικοπολιτικής ζωής, που προωθείται από πολιτικές δυνάμεις και άλλους μηχανισμούς".

Εκλογές στον ΕΣΔΚΝΑ

Εκλογές για τη νέα διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) - του φορέα που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής - γίνονται αύριο. Το ΔΣ του Συνδέσμου θα εκλέξει τη νέα διοίκησή του. Δηλαδή τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ).

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς πολλά ακούγονται για την επιδίωξη να αποκλειστούν οι κομμουνιστές από τη νέα ΕΕ. Και αυτό, γιατί η παρουσία κομμουνιστή αιρετού στην ΕΕ θα έφερνε σημαντικά εμπόδια στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο. Μιας πολιτικής, που, σε συνεργασία με προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ αιρετούς, θέλει την παρεκτροπή από το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, για τη χωροθέτηση των τριών μεγάλων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), που έχει ανάγκη η Αττική. Μια παρεκτροπή, που θα οδηγήσει τη Δυτική Αττική και ειδικότερα το Δήμο Ανω Λιοσίων (με τη συναίνεση, βέβαια, της οικείας Δημοτικής Αρχής), μόνιμο αποδέκτη όλων των απορριμμάτων του νομού.

ΝΙΚΑΙΑ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι δημοτικής επιχείρησης

Με τις αντοχές των εργαζομένων του δήμου "παίζει" η δημοτική αρχή της Νίκαιας, αφού έχει απλήρωτο το μόνιμο προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΕΟΠΑΝ εδώ και τρεις μήνες, ενώ απλήρωτους έχει και τους 187 συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί στην επιχείρηση με επιδοτούμενο, ετήσιο, πρόγραμμα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Ηδη, οι συμβάσεις των τελευταίων έχουν λήξει από τον Απρίλη και το Μάη του '99 και η επιχείρηση εξακολουθεί να τους χρωστά μισθούς, επιδόματα και ένσημα, με το συνολικό ποσό να υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια.

Η "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας σε ανακοίνωσή της, αφού παραθέτει τα παραπάνω στοιχεία, καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τη δημοτική αρχή για την πολιτική της που οδηγεί σε χρεοκοπία το δήμο, αφού, μόνο στη ΔΕΤΕΟΠΑΝ, τα χρέη ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια δραχμές. Τέλος, καλεί και τον ΟΑΕΔ να πάρει θέση στο πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ