ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μαίνονται οι μάχες

Αντεπιθέσεις και όχι αποχώρηση πραγματοποιούν οι εισβολείς, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις Σαρίφ στην Ουάσιγκτον

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΡΓΚΙΛ.-

Με αμείωτη ένταση μαίνονται οι μάχες στις χιονισμένες βουνοπλαγιές των Ιμαλαϊων ανάμεσα στον ινδικό στρατό και στους ισλαμιστές εισβολείς, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην Ουάσιγκτον, ανάμεσα στον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Οπως υποστηρίζουν Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, και επιβεβαιώνουν εμμέσως οι Πακιστανοί ομόλογοί τους, δεν έχει αλλάξει τίποτα στο πεδίο της μάχης και δεν υπάρχει καμία κίνηση αποχώρησης των εισβολέων.

Την υποχώρηση των εισβολέων σε μήκος μιας διαχωριστικής γραμμής 140 χλμ. έχουν πετύχει τα ινδικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια των δίμηνων μαχών στο Κασμίρ, υποστήριξε, χτες, ο εκπρόσωπος του στρατού στο Νέο Δελχί, συνταγματάρχης Μπίκραμ Σινγκ. Ο Ινδός αξιωματικός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι εισβολείς οπισθοχωρούν, αλλά αντίθετα έχουν προχωρήσει σε αντεπιθέσεις, "γεγονός, που, όπως υποστήριξε, αποδεικνύει τις πραγματικές τους προθέσεις". Ο Σινγκ κατέστησε σαφές ότι τα ινδικά στρατεύματα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους, μέχρις ότου απομακρυνθεί και ο τελευταίος εισβολέας από το έδαφος του ινδικού Κασμίρ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Σινγκ, οι σκληρότερες μάχες μαίνονταν, χτες, στο τρίτο σημαντικότερο μέτωπο, αυτό του Μπαταλίκ, ενώ τα ινδικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων, αποτυχημένων μέχρι χτες, να καταλάβουν την κορυφογραμμή Κακσάρ, 20 χλμ. δυτικά της πόλης Καργκίλ. Ο Μπίκραμ Σινγκ επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες όλμοι του πακιστανικού στρατού έπληξαν κομβόι φορτηγών που μετέφεραν καύσιμα επί της κεντρικής εθνικής οδού του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να διακοπεί για πολλές ώρες η κυκλοφορία, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε.

Επιφυλάσσονται οι Πακιστανοί στρατηγοί

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα πακιστανικών εφημερίδων, ότι "όντως δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή στην κατάσταση που επικρατεί στο Κασμίρ, καθώς θα πρέπει να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις". Ο Μουσαράφ φέρεται, επίσης, να εκτίμησε ότι, ακόμη και αν γίνουν "συστάσεις" στους μουτζαχεντίν που μάχονται στο Κασμίρ, την οριστική απόφαση θα λάβουν οι ίδιοι και είναι πιθανό να είναι αρνητική. Οι δηλώσεις Μουσαράφ επιβεβαιώνονται από την ηγεσία των μουτζαχεντίν στο Κασμίρ, που φέρεται, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, να αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διακοπής των μαχών και αποχώρησης από την περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού διοικητής Ρασίντ Κερέσι παραδεχόταν ότι ο πακιστανικός στρατός βάλλει με όλμους και οβίδες κατά των ινδικών στρατευμάτων και ότι, παρά την κατάληψη από τον ινδικό στρατό της κορυφής της Τίγρης, μπορεί ακόμη να στοχεύει στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του ινδικού Κασμίρ. Παρά τη σπάνια αυτή επίσημη παραδοχή της εμπλοκής του πακιστανικού στρατού στις μάχες, ο Κερέσι τόνισε κατηγορηματικά ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν έχουν περάσει τη Γραμμή Ελέγχου.

ΙΣΡΑΗΛ
Δυσαρέσκεια και άνετη ψήφος εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Χωρίς απρόοπτα αναμενόταν να λήξει, αργά χτες το βράδυ, η διαδικασία ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης υπό τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και νέο πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ. Η παρουσίαση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης άρχισε, από νωρίς το απόγευμα, ενώ ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του σήμερα.

Εχοντας εξασφαλισμένη την υποστήριξη των 75 από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Εχούντ Μπάρακ φαινόταν να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα συγκέντρωσης της ψήφου εμπιστοσύνης της ισραηλινής Βουλής. Στην παρθενική του ομιλία ως πρωθυπουργός, ο Εχούντ Μπάρακ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναθέρμανση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτήρισε θέμα μείζονος προτεραιότητας για την ευημερία του Ισραήλ. Ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι για να επικρατήσει πραγματική ειρήνη στην περιοχή θα πρέπει να επιτευχθούν "ειρηνευτικές συμφωνίες με όλους τους Αραβες γείτονες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση πάντα θα υφίσταται ο κίνδυνος της ανάφλεξης". Αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αρκετά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, ο νέος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με όλους τους Αραβες γείτονες είναι βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε άλλης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Εχούντ Μπάρακ αφιέρωσε χρόνο σε όλους τους Αραβες γείτονες του Ισραήλ, αρχίζοντας από τους Παλαιστινίους, των οποίων "τον πόνο αναγνωρίζει, όπως ακριβώς κάνει και με τον πόνο του ισραηλινού λαού". Ο Μπάρακ άφησε να εννοηθεί, επαναλαμβάνοντας όσα είπε τη Δευτέρα το απόγευμα κατά τη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον, που προβλέπει περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, αν και απέφυγε να αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα των εβραϊκών οικισμών. Μάλιστα, προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους της παλαιστινιακής αρχής ότι θα προηγηθούν οι συνομιλίες με τη Συρία και κατά συνέπεια θα τεθούν σε δεύτερη μοίρα οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Ο νέος πρωθυπουργός επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή του για απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από το Νότιο Λίβανο μέσα στους επόμενους 12 μήνες και κάλεσε τη Συρία να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, όπου εμφανίστηκε διατεθειμένος να τεθούν ως βάση διαπραγματεύσεων οι αποφάσεις 242 και 236 του ΟΗΕ, οι οποίες μιλούν για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από αραβικά εδάφη, όπως είναι τα πολυσυζητημένα υψώματα του Γκολάν. Ο Μπάρακ ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα συναντηθεί με την ιορδανική, την αιγυπτιακή και την παλαιστινιακή ηγεσία.

Αν και η νέα κυβέρνηση επρόκειτο, εκτός απροόπτου, να λάβει άνετα την ψήφο εμπιστοσύνης της Κνεσέτ, πριν καν ορκιστεί, είχε, ήδη, προκαλέσει αρνητικά σχόλια και επικρίσεις. Η δυσαρέσκεια στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος για τις επιλογές του Μπάρακ ήταν εμφανής, ενώ σε αρνητικό κλίμα κινήθηκαν και τα σχόλια των ισραηλινών εφημερίδων, που υπογράμμιζαν ότι, όπως και ο προκάτοχός του Νετανιάχου, ο νέος πρωθυπουργός τοποθέτησε "τους λάθος ανθρώπους σε λάθος θέσεις".

Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση, όπου συνεργάζονται 7 κόμματα διαφορετικών πολιτικών αρχών, αποτελείται από 18 υπουργούς, εκ των οποίων μόνο οι 8 είναι διακεκριμένα στελέχη του Εργατικού Κόμματος. Το υπουργείο Αμυνας παραμένει στον Μπαρακ. Ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που θα ασχοληθεί με την οικονομική συνεργασία με τις γείτονες αραβικές χώρες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Γιόσι Μπεϊλίν, το υπουργείο Οικονομικών ο Αμπραάμ Σοχάτ, το υπουργείο Δημοσίας Ασφάλειας ο Σχλόμο Μπεν Αμ. Στο υπουργείο Εξωτερικών επιστρέφει ο Νταβίντ Λεβί, ηγέτης του κόμματος Γκεσέρ, στο υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων τοποθετείται το στέλεχος του υπερορθόδοξου θρησκευτικού "Σας" Γιτζάκ Καν - επιλογή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις - ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο ηγέτης του κόμματος των Ρώσων μεταναστών "Ισραελ Μπ' Αλίγια", Νατάν Σαράνσκι.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση επιβίωσε πρότασης μομφής

ΚΙΕΒΟ.-

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατάφερε να επιβιώσει ύστερα από ψηφοφορία που έγινε χτες στο Κοινοβούλιο της χώρας για πρόταση μομφής εναντίον της. Συνολικά, 182 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης και 136 κατά. Ομως, για την αποπομπή της κυβέρνησης του Βαλέρι Πουστοβοϊτένκο χρειαζόταν μια πλειοψηφία 226 βουλευτών. Η αριστερή αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για διάλυση του οικονομικού και νομισματικού συστήματος της χώρας. Οι αριστεροί κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι είναι στενός σύμμαχος του Προέδρου Λεονίντ Κούτσμα.

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Συντριβή δορυφόρου τηλεπικοινωνιών

ΑΛΜΑΤΙ.-

Το Καζαχστάν ανακοίνωσε χτες ότι θα απαγορεύσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, έπειτα από την καταστροφή ενός ρωσικού δορυφόρου τηλεπικοινωνιών, συντρίμμια του οποίου έπεσαν στην περιοχή Καραγκάντα, στο κεντρικό Καζαχστάν. "Ενημερώσαμε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφασή μας να σταματήσουμε την εκτόξευση πυραύλων από το Μπαϊκονούρ, έως ότου αποσαφηνιστούν οι λόγοι της συντριβής του δορυφόρου και υπολογιστούν οι ζημιές από το ατύχημα", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών του Καζαχστάν, σε ανακοίνωσή του. Δε σημειώθηκε κανένας τραυματισμός. Ο πύραυλος"Proton - K" εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, αλλά μια δυσλειτουργία προκάλεσε την αποκοπή της μηχανής και τμημάτων του πυραύλου, με αποτέλεσμα ο δορυφόρος να συντριβεί στην απομακρυσμένη περιοχή Αλτάι της Σιβηρίας. Τμήμα 200 κιλών από τα συντρίμμια έπεσε στην αυλή ιδιωτικής κατοικίας στην περιοχή Καρ - Καραλίνσκ. Δείγματα εδάφους και νερού από την περιοχή εστάλησαν για εξετάσεις στην Καραγκάντα. Το Καζαχστάν και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία το 1994, με την οποία η Ρωσία έχει νοικιάσει το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ για 20 χρόνια.

Ινδοί στρατιώτες απομακρύνουν το πυροβόλο όπλο τους από όχημα με καύσιμα που πήρε φωτιά

TOTAL FINA - ELF AQUITAINE
Υπέρ της αγοράς της "Elf" από την "Total" η γαλλική κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ιδιαίτερα στενά είναι τα περιθώρια αντιδράσεων της πετρελαϊκής εταιρίας "Elf Aquitaine" απέναντι στην εντυπωσιακή πρόταση εξαγοράς της "Total Fina", που γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, μετά από την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση της γαλλικής κυβέρνησης και της χρηματαγοράς. Η "Total Fina" δήλωσε έτοιμη να καταβάλει 43 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά της "Elf Aquitaine", η οποία, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, θα οδηγήσει στη δημιουργία της 4ης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρίας παγκοσμίως. Η διοίκηση της "Elf Aquitaine" αντέδρασε αρνητικά, αλλά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ντομινίκ Στράους Καν, εκφράζοντας το σύνολο της γαλλικής κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ της εξαγοράς της "Elf", στην οποία η κυβέρνηση διατηρεί μικρό μερίδιο μετοχών, παρά την ιδιωτικοποίησή της πριν από 10 χρόνια. Ο Στράους Καν τόνισε ότι είναι σαφώς προτιμότερο η 4η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο να είναι εξολοκλήρου γαλλικών συμφερόντων και να ανταγωνιστεί βρετανικές και αμερικανικές προτάσεις. Θετικά αντέδρασαν και οι επενδυτές, καθώς οι μετοχές της "Elf" παρουσίασαν, χτες, μεγάλη άνοδο στη γαλλική χρηματαγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ