Τετάρτη 7 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δυσαρέσκεια και άνετη ψήφος εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Χωρίς απρόοπτα αναμενόταν να λήξει, αργά χτες το βράδυ, η διαδικασία ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης υπό τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και νέο πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ. Η παρουσίαση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης άρχισε, από νωρίς το απόγευμα, ενώ ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του σήμερα.

Εχοντας εξασφαλισμένη την υποστήριξη των 75 από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Εχούντ Μπάρακ φαινόταν να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα συγκέντρωσης της ψήφου εμπιστοσύνης της ισραηλινής Βουλής. Στην παρθενική του ομιλία ως πρωθυπουργός, ο Εχούντ Μπάρακ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναθέρμανση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτήρισε θέμα μείζονος προτεραιότητας για την ευημερία του Ισραήλ. Ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι για να επικρατήσει πραγματική ειρήνη στην περιοχή θα πρέπει να επιτευχθούν "ειρηνευτικές συμφωνίες με όλους τους Αραβες γείτονες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση πάντα θα υφίσταται ο κίνδυνος της ανάφλεξης". Αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αρκετά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, ο νέος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με όλους τους Αραβες γείτονες είναι βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε άλλης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Εχούντ Μπάρακ αφιέρωσε χρόνο σε όλους τους Αραβες γείτονες του Ισραήλ, αρχίζοντας από τους Παλαιστινίους, των οποίων "τον πόνο αναγνωρίζει, όπως ακριβώς κάνει και με τον πόνο του ισραηλινού λαού". Ο Μπάρακ άφησε να εννοηθεί, επαναλαμβάνοντας όσα είπε τη Δευτέρα το απόγευμα κατά τη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον, που προβλέπει περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, αν και απέφυγε να αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα των εβραϊκών οικισμών. Μάλιστα, προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους της παλαιστινιακής αρχής ότι θα προηγηθούν οι συνομιλίες με τη Συρία και κατά συνέπεια θα τεθούν σε δεύτερη μοίρα οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Ο νέος πρωθυπουργός επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή του για απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από το Νότιο Λίβανο μέσα στους επόμενους 12 μήνες και κάλεσε τη Συρία να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, όπου εμφανίστηκε διατεθειμένος να τεθούν ως βάση διαπραγματεύσεων οι αποφάσεις 242 και 236 του ΟΗΕ, οι οποίες μιλούν για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από αραβικά εδάφη, όπως είναι τα πολυσυζητημένα υψώματα του Γκολάν. Ο Μπάρακ ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θα συναντηθεί με την ιορδανική, την αιγυπτιακή και την παλαιστινιακή ηγεσία.

Αν και η νέα κυβέρνηση επρόκειτο, εκτός απροόπτου, να λάβει άνετα την ψήφο εμπιστοσύνης της Κνεσέτ, πριν καν ορκιστεί, είχε, ήδη, προκαλέσει αρνητικά σχόλια και επικρίσεις. Η δυσαρέσκεια στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος για τις επιλογές του Μπάρακ ήταν εμφανής, ενώ σε αρνητικό κλίμα κινήθηκαν και τα σχόλια των ισραηλινών εφημερίδων, που υπογράμμιζαν ότι, όπως και ο προκάτοχός του Νετανιάχου, ο νέος πρωθυπουργός τοποθέτησε "τους λάθος ανθρώπους σε λάθος θέσεις".

Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση, όπου συνεργάζονται 7 κόμματα διαφορετικών πολιτικών αρχών, αποτελείται από 18 υπουργούς, εκ των οποίων μόνο οι 8 είναι διακεκριμένα στελέχη του Εργατικού Κόμματος. Το υπουργείο Αμυνας παραμένει στον Μπαρακ. Ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που θα ασχοληθεί με την οικονομική συνεργασία με τις γείτονες αραβικές χώρες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Γιόσι Μπεϊλίν, το υπουργείο Οικονομικών ο Αμπραάμ Σοχάτ, το υπουργείο Δημοσίας Ασφάλειας ο Σχλόμο Μπεν Αμ. Στο υπουργείο Εξωτερικών επιστρέφει ο Νταβίντ Λεβί, ηγέτης του κόμματος Γκεσέρ, στο υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων τοποθετείται το στέλεχος του υπερορθόδοξου θρησκευτικού "Σας" Γιτζάκ Καν - επιλογή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις - ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο ηγέτης του κόμματος των Ρώσων μεταναστών "Ισραελ Μπ' Αλίγια", Νατάν Σαράνσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ