ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό

Διοργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης και μαζικούς φορείς στις 8.30 μμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και στους λαούς της περιοχής,πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 8/7, στις 8.30 μμ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και άλλων μαζικών φορέων, καθώς και Κούρδων αγωνιστών που ζουν στην πόλη.

Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης με κεντρικά αιτήματα: Την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν, την αναγνώριση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού και ειρήνη στα Βαλκάνια με την αποχώρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων Κατοχής από το Κόσσοβο.

Χθες το μεσημέρι οι φορείς που διοργανώνουν τη συγκέντρωση παρουσίασαν τις θέσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ, στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης, Β. Ασπρούλια.

ΟΓΕ - ΕΠ. ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ
"Δε δίνουμε τα παιδιά μας στο ΝΑΤΟ"

Με συνθήματα, όπως "Φονιάδες ήρθαν στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας", "Γεννάμε τα παιδιά μας να ζουν και να αγαπάνε, στο ΝΑΤΟ δεν τα δίνουμε γι' αυτούς να πολεμάνε" και "Ασπίδες στα παιδιά μας θα γίνουμε και πάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", γυναίκες από την Αθήνα και τον Πειραιά, κρατώντας σημαίες της ΟΓΕ και μοιράζοντας υλικά στους διερχόμενους οδηγούς, διατράνωσαν τη θέλησή τους να μη σταματήσουν, ούτε στιγμή, τον αγώνα για να πάψει η ελληνική συμμετοχή και να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

Ηταν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων Νέων,η επιτροπή της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,στην οποία δραστηριοποιούνται γονείς νέων που κλήθηκαν να υπηρετήσουν κάτω από ΝΑΤΟική σημαία, και πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στις συγκεντρωμένες γυναίκες, λίγα μέτρα πριν την πύλη του υπουργείου, μπροστά από το οποίο είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις, μίλησε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά:"Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε την ελληνική κυβέρνηση, ότι δε φτάνει που είπε και υπέγραψε ΝΑΙ σε όλα, συνεχίζει τη συμμετοχή της, στέλνοντας 1.500 στρατευμένα Ελληνόπουλα, στην τάχα "ειρηνευτική δύναμη", που στην πραγματικότητα είναι μέρος στρατού κατοχής" και συνέχισε με έμφαση: "Είναι, μας είπαν, "εθελοντές" και εμείς απαντάμε: Αν είχαν εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα στη ζωή και στη δουλιά των νέων ανθρώπων, δε θα είχαν βρει ούτε έναν εθελοντή σε αυτόν τον τόπο, να τον παγιδεύσουν με οικονομικά κίνητρα για να στηρίξει τα άνομα σχέδια των ισχυρών στην περιοχή".

Ακολούθησε η επίδοση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου της Εκκλησης της ΟΓΕ προς τις Ελληνίδες μάνες,που έχει συγκεντρώσει περίπου 9.000 υπογραφές από όλη τη χώρα, καθώς και του ψηφίσματος του Συντονιστικής Επιτροπής Μανάδων και Πατεράδων Στρατευμένων Παιδιών.Ομως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγνόησε τη διαμαρτυρία και την επιτροπή που ήθελε να επιδώσει όλα τα υλικά - παρόλο που είχε ειδοποιηθεί από πολύ νωρίς- και ο στρατοπεδάρχης ισχυρίστηκε ότι στο υπουργείο δεν υπήρχε κανένα πολιτικό πρόσωπο για να δεχτεί την επιτροπή. Το γεγονός της απαράδεκτης στάσης του υπουργείου καταγγέλθηκε αμέσως από την επιτροπή και, εκ μέρους της, η Κ. Μπουντούρογλου υπογράμμισε: "Ο κ. Μπερνς περνάει πάρα πολύ εύκολα εδώ και ό,τι ώρα θέλει. Γυναίκες που έχουν στρατευμένα παιδιά δεν μπόρεσαν να περάσουν τα κάγκελα. Θα μας βρίσκουν όμως συνέχεια μπροστά τους".

Με το σύνθημα "Βαλκάνιες γυναίκες ξεσηκωθείτε, στο φασισμό του ΝΑΤΟ αντισταθείτε" και την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα, απάντησαν οι συγκεντρωμένες γυναίκες, αγανακτισμένες, και στη συνέχεια η Αθανασία Τζιώκα,εκ μέρους της Επιτροπής Γονέων Στρατευμένων Νέων, διάβασε το ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται: "Ως γονείς των στρατευμένων παιδιών εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τον αποτροπιασμό μας για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο βάρβαρο πόλεμο ενάντια στη γειτονική μας χώρα ως υποτιθέμενη ειρηνευτική δύναμη" και καταλήγει: "Προειδοποιούμε πως για οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά μας, τα οποία κατ' εντολήν της κυβέρνησης μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πάνε και έρχονται ξένοι φαντάροι

Στις 14 του Ιούλη πιθανά θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα τέσσερα ρώσικα πολεμικά πλοία που μεταφέρουν στρατιώτες και πολεμικό οπλισμό για το Κόσσοβο. Ενώ, την επόμενη μέρα, στις 15 του Ιούλη, αναμένονται και 2 αμερικάνικα πλοία.

Τους 20.000 αναμένεται να φτάσουν μέχρι και το τέλος της βδομάδας οι άνδρες της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα έχουν προωθηθεί συνολικά στο Κοσσυφοπέδιο από το Φλεβάρη που ξεκίνησε εντατικά η διέλευση μέσω της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι και χθες πέρασαν 18.082 στρατιώτες. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, μέχρι και τις 4 του Ιούλη έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με 298 αεροσκάφη, 91 πλοία και 9 τρένα, και μεταφέρθηκαν οδικώς προς τη Γιουγκοσλαβία 17.538 στρατιώτες, 10.565 στρατιωτικά οχήματα, 214 άρματα μάχης, 82 πυροβόλα, 1.710 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 3.131 ρυμουλκούμενα οχήματα και 3.607 κοντέινερ με πολεμικό υλικό.

Με τα 9 τρένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταφέρθηκαν 865 Πολωνοί και Τσέχοι στρατιώτες, 335 στρατιωτικά οχήματα και κοντέινερ για να συμμετάσχουν στο στρατό κατοχής που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Τα τρένα ήρθαν μέσω Βουλγαρίας στη χώρα και ακολουθώντας τη διαδρομή Προμαχώνας - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, πέρασαν στην ΠΓΔΜ.

Είναι άλλοι άνθρωποι

Το κακό τρίτωσε.

Δυο ακόμα μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) φυλακίστηκαν τις τελευταίες μέρες για αδικήματα που είχαν διαπράξει όταν ήταν χρήστες ναρκωτικών.

Είχαν την ίδια μεταχείριση με τον Χρήστο Λεμπέση του "18 Ανω", που σήμερα συμπληρώνει 22 μέρες στον Κορυδαλλό.

Λένε οι θεραπευτές τους πως η διακοπή της θεραπείας τους μπορεί να οδηγήσει στην υποτροπή. Ακόμα διαπιστώνουν ότι υπάρχουν και οι κίνδυνοι από ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις. Να συμβούν δηλαδή πράγματα για τα οποία καλύτερα να μη μιλάμε.

Διπλή η ευθύνη της πολιτείας.

Δε φρόντισε να ξεκαθαρίσει μια και καλή στο θεσμικό επίπεδο τι πρέπει να γίνεται με αυτά τα παιδιά.

Κι έπειτα δε δημιούργησε εκείνες τις θεραπευτικές δομές που θα υποδέχονταν όλους εκείνους που βρίσκονται στο πρόβλημα και παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά όσο και εκείνους που θα αποφασίσουν να αποτολμήσουν μια θεραπευτική προσπάθεια.

Ετσι ηχούν παράταιρα οι όποιες εκδηλώσεις συμπάθειας εκδηλώνονται από μέλη της κυβέρνησης, όταν έχουν μερτικό ευθύνης για τη σημερινή κατάληξη στις φυλακές τριών παιδιών.

Τα παιδιά αυτά ήταν εκείνα τα "κουρέλια" στην Ομόνοια και στο Μοναστηράκι, που γυρεύουν "κάνα κατοστάρικο" από όσους βγάζουν εισιτήριο για το τρένο.

Στον καιρό της παραμύθας αυτά τα παιδιά είχαν μοναδικό στόχο και καθημερινό σκοπό την απόκτηση της δόσης. Εκείνης της δόσης που σε κάνει ανελεύθερο.

Εκείνα τα παιδιά - τα "κουρέλια" δηλαδή - αποφάσισαν να είναι ελεύθεροι άνθρωποι από κάθε εξάρτηση.

Ηταν μια μεγάλη απόφαση, που συνοδεύτηκε από μια πολύχρονη και τιτάνια προσπάθεια.

Και κει που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ήταν έτοιμοι να αναφωνήσουν ότι τα κατάφεραν, ήρθε το γράμμα του νόμου...

Αυτό το γράμμα του νόμου, που τήρησαν κατά μια ερμηνεία οι δικαστές.

Τα παιδιά αυτά, ω άνδρες δικαστές, δεν είναι τα "κουρέλια" της Ομόνοιας και του Μοναστηρακίου.

Είναι πια άλλοι άνθρωποι. Είναι άνθρωποι "καθαροί". Είναι πια άνθρωποι με άλλη συνείδηση.

Εχουν αισθήματα, ενδιαφέροντα και οράματα για τη ζωή.

Δεν αρνούνται τις πράξεις τους στο παρελθόν. Εχουν όμως αρνηθεί εμπράκτως το ίδιο το παρελθόν.

Γι' αυτό και σεις, ω άνδρες δικαστές, δεν μπορείτε να τους αντιμετωπίζετε όπως στο παρελθόν.

"Ο δικαστής πρέπει να είναι αμείλικτος σε κάθε περίσταση μεγαλεμπόρου - μεγαλοδιακινητή, ενώ στις ηπιότερες παραβάσεις θα ενεργεί κατ' έμφρονα και δίκαια κρίση αναγνωρίζοντας για τους χρήστες το δικαίωμα: στη ζωή, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική βοήθεια και στην ευκαιρία να ανανήψουν", έλεγε πριν ένα χρόνο (26.6.1998) ο Εισαγγελέας Εφετών Αθήνας Ανδρέας Φάκος, σε συνέντευξή του προς το "Ρ".

Οποιος οδηγεί αυτά τα παιδιά στη φυλακή, τα οδηγεί στο παρελθόν.

Οποιος οδηγεί ξανά αυτά τα παιδιά στην εφιαλτική εμπειρία των φυλακών γίνεται συμμέτοχος στην απαξίωση της ιδέας της απεξάρτησης.

Από εκεί και πέρα η αντιμετώπιση των ναρκωτικών δεν είναι ζήτημα μόνο της κρίσης κάποιων λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι πρωτίστως προσπάθεια για την εξάλειψη όλων των αιτιών, σε κοινωνικό επίπεδο, που οδηγούν σε κάθε είδους εξαρτήσεις.

Χάθηκαν λεφτά του ελληνικού στρατού

Φτερά έκαναν από το ταμείο της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που σταθμεύει στο Σεράγεβο, 90.000 μάρκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απώλεια των χρημάτων διαπιστώθηκε πριν μια βδομάδα. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διέταξε να γίνουν έρευνες και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποσιωπηθεί το γεγονός, τουλάχιστον μέχρι να διευκρινιστεί αν η απώλεια των χρημάτων οφείλεται σε διάρρηξη ή αν πρόκειται για κάποια "ατασθαλία". Μέχρι χτες, πάντως, το υπουργείο Αμυνας δεν είχε προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση.

H Αλ. Παπαρήγα στη Δράμα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Δράμα, τη Παρασκευή, 9.7.99. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:

- 13.00-14.30: Συνάντηση με τον Νομάρχη και συνέντευξη Τύπου στα Τοπικά ΜΜΕ.

- 18.30-20.30: Συνάντηση στη Δημαρχία με το Δημοτικό Συμβούλιο και εκπροσώπους των μαζικών φορέων.

- 20.30-21.30: Ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ