Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΓΕ - ΕΠ. ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΝΕΩΝ
"Δε δίνουμε τα παιδιά μας στο ΝΑΤΟ"

Με συνθήματα, όπως "Φονιάδες ήρθαν στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας", "Γεννάμε τα παιδιά μας να ζουν και να αγαπάνε, στο ΝΑΤΟ δεν τα δίνουμε γι' αυτούς να πολεμάνε" και "Ασπίδες στα παιδιά μας θα γίνουμε και πάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", γυναίκες από την Αθήνα και τον Πειραιά, κρατώντας σημαίες της ΟΓΕ και μοιράζοντας υλικά στους διερχόμενους οδηγούς, διατράνωσαν τη θέλησή τους να μη σταματήσουν, ούτε στιγμή, τον αγώνα για να πάψει η ελληνική συμμετοχή και να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

Ηταν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων Νέων,η επιτροπή της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,στην οποία δραστηριοποιούνται γονείς νέων που κλήθηκαν να υπηρετήσουν κάτω από ΝΑΤΟική σημαία, και πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στις συγκεντρωμένες γυναίκες, λίγα μέτρα πριν την πύλη του υπουργείου, μπροστά από το οποίο είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις, μίλησε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά:"Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να καταγγείλουμε την ελληνική κυβέρνηση, ότι δε φτάνει που είπε και υπέγραψε ΝΑΙ σε όλα, συνεχίζει τη συμμετοχή της, στέλνοντας 1.500 στρατευμένα Ελληνόπουλα, στην τάχα "ειρηνευτική δύναμη", που στην πραγματικότητα είναι μέρος στρατού κατοχής" και συνέχισε με έμφαση: "Είναι, μας είπαν, "εθελοντές" και εμείς απαντάμε: Αν είχαν εξασφαλίσει όλα τα δικαιώματα στη ζωή και στη δουλιά των νέων ανθρώπων, δε θα είχαν βρει ούτε έναν εθελοντή σε αυτόν τον τόπο, να τον παγιδεύσουν με οικονομικά κίνητρα για να στηρίξει τα άνομα σχέδια των ισχυρών στην περιοχή".

Ακολούθησε η επίδοση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου της Εκκλησης της ΟΓΕ προς τις Ελληνίδες μάνες,που έχει συγκεντρώσει περίπου 9.000 υπογραφές από όλη τη χώρα, καθώς και του ψηφίσματος του Συντονιστικής Επιτροπής Μανάδων και Πατεράδων Στρατευμένων Παιδιών.Ομως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγνόησε τη διαμαρτυρία και την επιτροπή που ήθελε να επιδώσει όλα τα υλικά - παρόλο που είχε ειδοποιηθεί από πολύ νωρίς- και ο στρατοπεδάρχης ισχυρίστηκε ότι στο υπουργείο δεν υπήρχε κανένα πολιτικό πρόσωπο για να δεχτεί την επιτροπή. Το γεγονός της απαράδεκτης στάσης του υπουργείου καταγγέλθηκε αμέσως από την επιτροπή και, εκ μέρους της, η Κ. Μπουντούρογλου υπογράμμισε: "Ο κ. Μπερνς περνάει πάρα πολύ εύκολα εδώ και ό,τι ώρα θέλει. Γυναίκες που έχουν στρατευμένα παιδιά δεν μπόρεσαν να περάσουν τα κάγκελα. Θα μας βρίσκουν όμως συνέχεια μπροστά τους".

Με το σύνθημα "Βαλκάνιες γυναίκες ξεσηκωθείτε, στο φασισμό του ΝΑΤΟ αντισταθείτε" και την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα, απάντησαν οι συγκεντρωμένες γυναίκες, αγανακτισμένες, και στη συνέχεια η Αθανασία Τζιώκα,εκ μέρους της Επιτροπής Γονέων Στρατευμένων Νέων, διάβασε το ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται: "Ως γονείς των στρατευμένων παιδιών εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τον αποτροπιασμό μας για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο βάρβαρο πόλεμο ενάντια στη γειτονική μας χώρα ως υποτιθέμενη ειρηνευτική δύναμη" και καταλήγει: "Προειδοποιούμε πως για οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά μας, τα οποία κατ' εντολήν της κυβέρνησης μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ