Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αρνείται να λάβει τα μηνύματα της καταδίκης

Φουντώνει η γκρίνια από επώνυμα στελέχη και από τη νεολαία

Με την γκρίνια να φουντώνει για την ήττα που υπέστη το κόμμα στις ευρωεκλογές και το φόβο της μεγαλύτερης συρρίκνωσής του στις επόμενες εκλογές, προχωρά αύριο το ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ενώ χτες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΕΓ με τη συμμετοχή του Κ. Σημίτη για την προετοιμασία της εισήγησης. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Πάντως, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης και μπροστά στο φάσμα της νέας ήττας και της απώλειας της κυβερνητικής εξουσίας, κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ - όχι μόνον από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και της "σημιτικής" πτέρυγας - με φανερή την αγωνία απευθύνονται στην ηγεσία του προειδοποιώντας τη να αλλάξει κατεύθυνση πολιτικής και πρακτικής και να μην περιοριστεί, απλώς σε μερεμέτια γιατί, τότε, η απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας θα είναι σίγουρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νεολαία ΠΑΣΟΚ με απόφασή της κάνει "σκληρή" κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για "επικίνδυνο ύφος και ήθος που επιδεικνύει η σημερινή ηγεσία του Κινήματος" καθώς, και μετά τις εκλογές, "θεωρεί ότι τίποτα δε χρειάζεται ν' αλλάξει, αρνούμενη στην ουσία να συλλάβει τα μηνύματα που αποστέλλει η κοινωνία και να μεταβάλλει την πολιτική της, η οποία φανερά αποδοκιμάστηκε".

Η ίδια αγωνία φαίνεται πως διακατέχει και πολλά επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ορισμένα από τα οποία έχουν στείλει σχετικές επιστολές στον Κ. Σκανδαλίδη - τα οποία με δηλώσεις τους κρούουν το κώδωνα κινδύνου και εκφράζουν την ανησυχία τους για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Ο Π. Αυγερινός,εκ των άμεσων συνεργατών του Κ. Σημίτη, σε σχετική εισήγηση που φέρεται να εκπόνησε με εντολή του πρωθυπουργού, κάνει λόγο για τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων στο σύντομο μέλλον και προτείνει ανοίγματα προς τα "μικρά κόμματα της Αριστεράς", επικρίνοντας τη λογική του διμέτωπου που εκφράζει μερίδα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρ. Πρωτόπαππας,ωστόσο, με δηλώσεις του, χτες, πρόβαλε την ανάγκη "να επεξεργαστούμε μια πολιτική (συμμαχιών) και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά". Αλλα στελέχη του προτείνουν τη διαμόρφωση αναλογικότερου συστήματος και συνθηκών για "κεντροαριστερή" συνεργασία και, χωρίς να θέτουν ζήτημα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής, ζητούν και μέτρα υπέρ του... πολίτη!

Με σχετική επιστολή του στον Κ. Σκανδαλίδη ο Χρ. Παπουτσής εκφράζει την πλήρη διαφωνία του στη διάλυση των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και την επανίδρυση όπως, προβάλλει η Β. Παπανδρέου, τονίζοντας πως θα πρόκειται για σίγουρη συνταγή ήττας. Ζητά εκκαθάριση καταλόγων και "αλλαγή φυσιογνωμίας με στροφή στο λαό".

Ωστόσο, ο Κ. Σημίτης παρουσιάζεται να μη συζητά θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ενώ, για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, προσβλέπει σε κάποια δημαγωγικού χαρακτήρα ημίμετρα και στην ένταση της προπαγάνδας για τη βελτίωση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ. Τέτοια μέτρα και κινήσεις φαίνεται πως θα διερευνήσει ο Κ. Σημίτης, σήμερα, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με διευρυμένη συμμετοχή, αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ