Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο καπιταλισμός δημιουργεί την ανεργία

Στο τέλος του 1998 και τις αρχές του 1999 έγινε στη Βουλή (επιτροπή αποτίμησης της τεχνολογίας) πλούσια συζήτηση που επιτρέπει να βγουν ορισμένα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην κατάσταση και τη διάρθρωση της εργατικής τάξης.

Κατ' αρχήν η ραγδαία εφαρμογή της πληροφορικής και γενικότερα των νέων τεχνολογιών περιορίζει την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα του εργαζόμενου. Ταυτόχρονα οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ισχυρή παράμετρο για την επικράτηση συστημάτων εντατικοποίησης της εργασίας.

Δεύτερον: Η χρησιμοποίηση των κομπιούτερς αποτελεί την τρίτη βιομηχανική επανάσταση (μετά την επανάσταση του ατμού και την επανάσταση του ηλεκτρισμού) που μειώνει δραστικά τις απαιτήσεις για εργατικά χέρια. Η εφαρμογή για παράδειγμα των κομπιούτερς π.χ. στη σχεδίαση και τον υπολογισμό των κατασκευών μείωσε δραστικά το χρόνο εργασίας και ουσιαστικά εξαφάνισε τον κλάδο των σχεδιαστών. Επίσης η χρησιμοποίηση των κομπιούτερς στα λογιστήρια περιόρισε το χρόνο εργασίας περίπου στο 1/5. Παράλληλα με την εφαρμογή των τηλεαγορών (επιλογή του εμπορεύματος με το ταχυδρομείο ή κούριερ) μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των απασχολούμενων στις πωλήσεις.

***

Είναι έτσι φανερό ότι αυξάνεται σημαντικά η παραγωγικότητα της εργασίας, μειώνεται ο αναγκαίος χρόνος εργασίας και αυξάνεται ο πρόσθετος χρόνος, δηλαδή αυξάνεται η σχετική υπεραξία, δυναμώνει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Αυτό στον καπιταλισμό οδηγεί στα εκατομμύρια των ανέργων που υπάρχουν στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Μόνο ο σοσιαλισμός και η σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση, μιας και οι ανάγκες της κοινωνίας όλο και αυξάνονται. Κατά συνέπεια ο καπιταλισμός οδηγεί στην ανεργία και όχι οι νέες τεχνολογίες.

Τρίτον. Η εφαρμογή της πληροφορικής επιτρέπει την τηλεργασία, δηλαδή το προσωπικό να εργάζεται χωρίς τη φυσική παρουσία του στον ίδιο χώρο. Ετσι η πληροφορική δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να "κομματιάζει" την εργατική τάξη, να αποκόπτει τους εργαζόμενους από τη συναναστροφή τους με τους άλλους.

***

Τέλος, η εφαρμογή της κινητής τηλεφωνίας, των συστημάτων τηλεματικής κλπ. επιτρέπει το δικαίωμα του ελέγχου από την εργοδοσία των εργατών που προσφέρουν εξωτερική εργασία. Είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να τους αναζητεί, να τους ελέγχει και να τους δίνει νέες εντολές.

Είναι φανερό ότι εδώ γίνεται μια πρώτη προσέγγιση στο ζήτημα. Χρειάζεται οπωσδήποτε παραπέρα επεξεργασία.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ