Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝΑΘΗΝΑ"
Δάνειο - θηλιά για τους δημότες

- Και νέο δάνειο για το Δήμο Αθηναίων. Ποιοι οι λόγοι;

- Κατ' αρχάς, με αφορμή τη σύναψη του νέου δανείου, ύψους 19 δισ. δρχ. και τη συζήτηση για τους όρους του, αντικειμενικά οι παρατάξεις που δρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσίασαν και τις θέσεις τους για τα οικονομικά του δήμου και κατά προέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι ο δανεισμός ένα ζήτημα που το απορρίπτουμε από θέση αρχής. Μπορεί ο δανεισμός να χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση έργων υποδομής, για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος π.χ. ηλεκτροφώτισης, απαλλοτρίωσης οικοπέδων ή κτιρίων για δημιουργία πρασίνου ή χώρων ψυχαγωγίας και αθλητισμού των κατοίκων κλπ.

- Πρόκειται στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων για κάτι τέτοιο;

- Ο δήμαρχος, επανειλημμένα τονίζει ότι βρήκε χρέος από την προηγούμενη δημοτική αρχή (Εβερτ) και γι' αυτό σύναψε το δάνειο (25 δισ. δρχ.) τόσο της προηγούμενης θητείας του, όσο και της τωρινής με σκοπό να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου και να τον καταστήσει οικονομικά αυτοδύναμο, εντός οκταετίας, όπως προβλέπει.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει προβεί σε υπέρογκες αυξήσεις δημοτικών τελών, τελών τραπεζοκαθισμάτων και άλλων. Από την άλλη, πιστός στο δόγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ, για λιγότερο κράτος και άρα λιγότερες κοινωνικές δαπάνες, ανέχεται την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση πόρων προς την ΤΑ από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα, σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, την προηγούμενη τετραετία, πρωταγωνίστησε στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Ετσι εγκατέλειψε χωρίς μάχη (και είναι ειρωνεία ο τίτλος της παράταξής του "Μάχη για την Αθήνα") κονδύλια που οφείλει η κυβέρνηση στο δήμο, ύψους 100 δισ. και διεκδικεί μόνο 18 και αυτά στα λόγια.

- Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αυτής της πολιτικής;

- Φυσικά ο δημότης. Ο εργαζόμενος που βλέπει ότι δε γίνεται κανένα έργο υποδομής που θα βελτιώνει πραγματικά τη ζωή του. Τα λεφτά και του προηγούμενου και του τωρινού δανείου θα δοθούν ουσιαστικά για τη συντήρηση της ίδιας άθλιας κατάστασης της πόλης.

- Ποια η στάση της αντιπολίτευσης;

- Η παράταξη του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ (Μπέης) συντάχθηκε πλήρως με τον Αβραμόπουλο και ψήφισε αυτήν τη λογική. Ο συνδυασμός της "Κεντροαριστεράς" άσκησε κριτική στη δημοτική πλειοψηφία, αλλά άφησε στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική που στραγγαλίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η "Συμπαράταξη" εκτός από την ολοκληρωμένη κριτική της, πρότεινε: 1) Να τεθεί η δημοτική αρχή επικεφαλής διεκδίκησης των όσων οφείλει η κυβέρνηση στο δήμο. 2) Αναδιοργάνωση και παραγωγική λειτουργία των υπηρεσιών ώστε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά να εισπραχθούν τα χρέη των μεγαλοοφειλετών του δήμου και ταυτόχρονη μείωση ανάθεσης δημοτικών έργων σε ιδιώτες. 3) Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. 4) Απαίτηση για διπλασιασμό της κρατικής επιχορήγησης που κυμαίνεται στο εξευτελιστικό 2,5% του συνόλου του προϋπολογισμού. 5) Εργα ουσίας και όχι δαπανηρά κέντρα βιτρίνας. 6) Διεκδίκηση και διαχείριση των προγραμμάτων της ΕΕ από το δήμο για τη λύση λαϊκών προβλημάτων χωρίς ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και ανατροπές των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θριαμβολογούσαν για το δάνειο - θηλιά..! (2003-07-18 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα (2003-06-14 00:00:00.0)
Το "μάρμαρο" θα πληρώσουν οι δημότες (1999-07-03 00:00:00.0)
Δάνειο - πρόκληση για... "πελατειακά έξοδα" (1996-06-27 00:00:00.0)
Πληρώστε, ω άνδρες Αθηναίοι... (1996-01-21 00:00:00.0)
Χαράτσια, δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις (1996-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ