Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στην πλατεία Αγίου Νικολάου
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στην πλατεία Αγίου Νικολάου
«Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Τα λεφτά θα τα πάρουμε, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και τα έργα στην πόλη μας θα γίνουν». Με αυτά τα λόγια ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, κάλεσε προχτές το βράδυ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όλους τους δημότες της πόλης να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αξιοποιώντας όλες τις μορφές δράσης.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε αμέσως μετά την κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της Κοκκινιάς στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου συνάντησαν την αδιαλλαξία των εκπροσώπων της κυβέρνησης να δώσουν λύσεις στο τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο του δήμου. Αδιέξοδο για το οποίο είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και η κακοδιαχείριση του προηγούμενου δημάρχου και εκλεκτού της Β. Τράπαλη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν και οι συμβασιούχοι του δήμου, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι όλο το 2003. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι τα άδεια ταμεία του δήμου, αφού το χρέος του ξεπερνά τα 13 δισ. δραχμές και η τακτική επιχορήγηση του κράτους προς το δήμο, ύψους 1,6 δισ. δρχ., η οποία δε δίνεται, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να την προκαταβάλει στον προηγούμενο δήμαρχο. Το μισό χρέος είναι δάνεια του δήμου και τα άλλα μισά άμεσα χρέη σε προμηθευτές, ενοικιαστές, εργολάβους και μισθούς εργαζομένων.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή σε μισθούς του 2002, παρά τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση, εξοφλήθηκε από το σημερινό δήμαρχο Στ. Μπενετάτο, που αξιοποίησε τα χρήματα που πήρε ο δήμος από το υπουργείο Εσωτερικών, σαν έκτακτη επιχορήγηση, μετά την κινητοποίηση στις αρχές του Μάρτη.

Αποτέλεσμα των τοκοχρεολυσίων δανείων όμως και των προκαταβολών αυτών είναι ότι από τις 580.000 ευρώ, που είναι η κρατική επιχορήγηση το μήνα, στο ταμείο του δήμου μπαίνουν μόνο 28.000 ευρώ. Ομως μόνο οι μισθοί των μονίμων υπαλλήλων είναι 900.000 ευρώ.

Ετσι, σήμερα, ο δήμος αδυνατεί να πληρώσει το έκτακτο προσωπικό και δίκαια οι ίδιοι διεκδικούν λύση στο πρόβλημά τους. Ο δήμαρχος τους κάλεσε, από κοινού, να κλιμακώσουν τον αγώνα, ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει τα χρήματα που οφείλει στη Νίκαια και να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι διεκδικούν την υλοποίηση και μιας σειράς έργων για την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής της πόλης.

Στο πλευρό του δημάρχου βρίσκονται και οι Μιχ. Καστρινάκης και Γ. Τζαφέρης, υποψήφιοι άλλων παρατάξεων που δεν εκλέχθηκαν, ωστόσο καλούνται από το δήμαρχο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ