Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΝΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Το "μάρμαρο" θα πληρώσουν οι δημότες

Οι σύμβουλοι της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" τόνισαν ότι το οικονομικό πρόβλημα του δήμου δε λύνεται με δάνεια και υπερφορολόγηση των δημοτών, αλλά με σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική και με διεκδίκηση των χρημάτων

Με τη στήριξη της παράταξης του Δ. Μπέη "πέρασε" προχτές η πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου για τους όρους του νέου δανείου του Δήμου Αθηναίων, ύψους 19 δισ. δραχμών, που είχε εγκριθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις ψήφους των παραπάνω παρατάξεων. Τα χρήματα είναι άγνωστο πού θα δαπανηθούν και τι σκοπό θα εξυπηρετήσουν, καθώς τα έργα που υποτίθεται ότι θα γίνουν, δε συνοδεύονται από μελέτη ή προμελέτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έργα άλλαζαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε μια προσπάθεια του Δ. Μπέη να εμφανιστεί ως εγγυητής πως αυτά θα πραγματοποιηθούν. Μάλιστα, τελευταία στιγμή αποσύρθηκε από το πρόγραμμα των έργων η κατάργηση της δημοτικής αγοράς Κυψέλης και η δημιουργία εκεί Πολιτιστικού Κέντρου. Πάντως, τα έργα στα εφτά διαμερίσματα του δήμου, που μπήκαν τελικά στο πρόγραμμα, δεν αποτελούν παρά παρεμβάσεις, που διατυμπανίζει ο δήμαρχος κάθε φορά που κατηγορείται - δικαίως - για έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης και μόνο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το "κόστος" του νέου αυτού δανείου θα κληθούν να πληρώσουν κατ' αρχήν οι δημότες και ακολούθως η επόμενη Δημοτική Αρχή. Οι πρώτοι γιατί - σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου - ο δήμος θα εκχωρήσει στους δανειοδότες (Κοινοπραξία Εθνικής Τράπεζας με τραπεζικούς ομίλους) ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει μέσω της ΔΕΗ. Δηλαδή, τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες στο δήμο για έργα ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση, ως εγγύηση η Δημοτική Αρχή έβαλε και τα δύο τρίτα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που εισπράττει κάθε χρόνο ο Δήμος. Και αυτό, προκειμένου να προσπεράσει το σκόπελο διάταξης του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, που ορίζει πως "επιτρέπεται η λήψη δανείου με εκχώρηση εσόδων για την ασφάλειά του από ανταποδοτικά τέλη, με την προϋπόθεση ότι το δάνειο συνάπτεται για την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας, χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη".

Η επόμενη Δημοτική Αρχή δε, θα πρέπει να αποπληρώσει τόσο το νέο δάνειο όσο και αυτό των 25 δισ. δραχμών που είχε συνάψει και πάλι με την Εθνική. Χαρακτηριστική στο σημείο αυτό ήταν η απάντηση του δημάρχου στο ερώτημα πόσο θα στοιχίσει η αποπληρωμή του δανείου, λέγοντας πως "κανείς δεν μπορεί να προβλέψει".

Από την πλευρά τους οι σύμβουλοι της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" τόνισαν ότι το οικονομικό πρόβλημα του δήμου δε λύνεται με δάνεια και υπερφορολόγηση των δημοτών, αλλά με σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική και με διεκδίκηση των χρημάτων που χρωστά στους δήμους. Κάτι στο οποίο απέφυγαν να απαντήσουν ή να θίξουν καν, όλες οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ