Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα δημόσια έργα βάφονται με... ξένα χρώματα!

Την παράνομη και κατευθυνόμενη από τις μελέτες αυτή προτίμηση, σε βάρος των ελληνικών προϊόντων, καταγγέλλουν με Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ

Οι μελέτες οδηγούν "έντεχνα" και κατά παράβαση του νόμου στην προτίμηση ξένων χημικών προϊόντων (χρώματα, στεγανωτικά κ. ά.) που χρησιμοποιούνται στα δημόσια έργα που εκτελούνται στη χώρα μας, σε βάρος των αντίστοιχων ελληνικών προϊόντων που είναι εφάμιλλης ποιότητας και στοιχίζουν φτηνότερα!Την καταγγελία αυτή κάνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Σταύρος Παναγιώτου,με Ερώτηση που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, με την οποία ζητούν να μάθουν τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει η παράνομη κατεύθυνση προμήθειας ξένων και συγκεκριμένων προϊόντων.

Αναλυτικότερα οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών εκτελέστηκαν και εκτελούνται στη χώρα μας διάφορα έργα του Δημοσίου, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται, εκτός των βασικών οικοδομικών υλικών και ένα πλήθος χημικών προϊόντων, όπως χρώματα, αντισκωριακά, συγκολλητικά, στεγανωτικά υλικά και πολλά άλλα. Και ενώ θα περίμενε κανείς, μέσω τεχνικών προδιαγραφών, την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων - ισάξια σε ποιότητα, αντοχή και φθηνότερα - υποδεικνύονται μέσω μελέτης, τα ξένα εισαγόμενα και μάλιστα κατά παράβαση της παρ. 7 του άρθρου 12 του ΠΔ 23/93, που ρητά απαγορεύει "η μελέτη να περιέχει εκφράσεις οι οποίες παραπέμπουν σε συγκεκριμένα προϊόντα ή υποδηλώνουν την προέλευση ή τον κατασκευαστή συγκεκριμένων προϊόντων". Αντί όμως αυτών και όπως τεκμηριώνεται και από αποσπάσματα μελετών, τεχνικών προδιαγραφών, τιμολογίων κ. ά., ακολουθείται πάγια η τακτική να κατονομάζονται συγκεκριμένα προϊόντα, αναφέροντας μάλιστα τον κατασκευαστή και τη χώρα προέλευσης, αφού κατά κανόνα πρόκειται για προϊόντα εξωτερικού".

"Η παράνομη αυτή αναφορά - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - κατευθύνει τους αναδόχους κατασκευαστές των έργων προς τα κατονομαζόμενα προϊόντα, αφού αναγνωρίζουν ως μοναδικό και ως πρώτο ποιοτικό χαρακτηριστικό τη συμφωνία προς την υποδεικνυόμενη από τη μελέτη εμπορική ονομασία, αντί της συμφωνίας με τεχνικές προδιαγραφές και ποιοτικά πρότυπα, με αποτέλεσμα όλα τα έργα προϋπολογισμού πάνω ή κάτω των οικονομικών ορίων του ΠΔ 23/93, να κατασκευάζονται από εισαγόμενα προϊόντα και να οδηγείται στην καταστροφή ένας ολόκληρος κλάδος παραγωγής αντίστοιχων προϊόντων, να καταστρατηγείται η παρ. 7 του άρθρου 12 του ΠΔ 23/93 και να καταπατούνται - προς όφελος κάποιων- και αυτοί ακόμη οι κανόνες του λεγόμενου υγιούς ανταγωνισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ