Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Στο στόχαστρο η απεξάρτηση

Τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη θα μείνει προφυλακισμένος ο Χρ. Λεμπέσης, ενώ η απάντηση του υπουργού Υγείας στο αίτημα των γονιών του ΚΕΘΕΑ για επιπλέον επιχορήγηση ήταν ότι θα αντιμετωπιστεί "εν καιρώ"

Οδυνηρά πλήγματα δέχεται η προσπάθεια της απεξάρτησης των νέων που μπλέχτηκαν στο λούκι με τα ναρκωτικά είτε με την κυβερνητική λιτότητα στα στεγνά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είτε με την έλλειψη προστασίας πρώην χρηστών που καταλήγουν στη φυλακή για αδικήματα που είχαν διαπράξει όταν ήταν χρήστες.

Αυτές τις μέρες, ένα παιδί 20 χρόνων, ο Χρ. Λεμπέσης,που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της απεξάρτησης στη θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω" είναι προφυλακισμένος για μια ληστεία που έκανε ως τοξικομανής πριν από 2,5 χρόνια. Η υπόθεσή του συζητήθηκε χτες στο Συμβούλιο Εφετών και η απόφαση αναμενόταν χτες. Ομως, δεν εκδόθηκε και αναμένεται να εκδοθεί την προσεχή Τρίτη.

Ακόμα και η ολιγοήμερη παραμονή του Χρ. Λεμπέση μπορεί να αποδειχτεί μοιραία. Η Κατερίνα Μάτσα επισημαίνει: "Η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, σε σχέση με την υπόθεση του Χρήστου Λεμπέση, δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και φόβου για πιθανή αρνητική απόφαση. Ενα κλίμα, που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον ίδιο τον Χρήστο Λεμπέση που βρίσκεται ακόμα στη φυλακή αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο είτε της υποτροπής είτε των σοβαρών ψυχολογικών επιπτώσεων που θα είχε η συνέχιση της φυλάκισής του. Κίνδυνοι, που απειλούν ακόμα και τη ζωή του. Η στάση αυτή των δικαστικών αρχών εμπεριέχει, όχι μόνο αναλγησία, αλλά ενέχει σοβαρές ευθύνες για την ίδια την επιβίωση ενός εικοσάχρονου ανθρώπου που έδωσε και δίνει με επιτυχία τη μάχη της απεξάρτησής του. Ως μονάδα απεξάρτησης απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή του. Ζητάμε την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, τόσο σε σχέση με τον Χρήστο Λεμπέση, όσο και με όλους εκείνους που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ίδια θέση, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί το ισχύον νομικό πλαίσιο".

Τα παιδιά της θεραπευτικής κοινότητας ετοιμάζουν συναυλία την Πέμπτη 8 Ιούλη 1999 μαζί με την Δήμητρα Γαλάνη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τη Μουσική Ομάδα και την Ομάδα Τέχνης του "18 Ανω" στην οδό Ιπποκράτους 175 Α.Θα ζητήσουν την απελευθέρωση του Χρήστου, καθώς και θα γιορτάσουν τη συμπλήρωση ενός χρόνου της Ραδιοφωνικής Ομάδας Χαμογελώντας στο φόβο μας, που μεταδίδεται κάθε Κυριακή απ' τον "902 Αριστερά στα FM".

Χωρίς απάντησηοι γονείς στο ΚΕΘΕΑ

Χτες αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων της θεραπευτικής κοινότητας "Παρέμβαση" είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα, καθώς οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα και μετά τις 15 Ιούλη 1999 δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές δαπάνες των έξι κοινοτήτων. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, το ΚΕΘΕΑ ζητά 650 εκατ. δραχμές πλέον της επιχορήγησης για το 1999.

Ο υπουργός είπε ότι θα επισπευσθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης απ' την εγκεκριμένη επιχορήγηση, ενώ όταν οι γονείς τού έθεσαν το ζήτημα της επί πλέον χρηματοδότησης η απάντηση ήταν ότι θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ