Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένας εφησυχασμός, υψηλή απαιτητικότητα

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης "απαντά" η ΚΟΘ στην εμπιστοσύνη του λαού της περιοχής προς το ΚΚΕ

Υψηλού βαθμού απαιτητικότητα! Αυτές οι τρεις λέξεις προσδιορίζουν το πνεύμα που κυριαρχεί στην ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, όπως αυτό εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, η οποία συνήλθε για να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να χαράξει το πρόγραμμα δράσης της επομένης περιόδου. Το γεγονός ότι οι 4 από τις 7 σελίδες της εισήγησης που παρουσίασε ο γραμματέας της ΚΟΘ Χρ. Κόφφας αφορούν το πρόγραμμα δράσης είναι χαρακτηριστικό του κλίματος. "Η ΚΟ κρίνεται κυρίως για το αν είναι έτοιμη για ΤΗΝ ΩΡΑ που θα χρειαστεί και έρχεται..." ήταν οι τελευταίες λέξεις που χρησιμοποίησε ο γραμματέας της ΚΟΘ στο κλείσιμο της συζήτησης, "σφραγίζοντας" και έτσι την κατεύθυνση των ποιοτικών στόχων που εγκρίθηκαν ομόφωνα.

"Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται" επιγράφεται η πρώτη ενότητα στόχων που θέτει το πρόγραμμα δράσης. Στη βάση αυτής της εκτίμησης καθορίζονται συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να συνεχίσουν να καταδικάζονται πολιτικά από το λαό το ΝΑΤΟ και η κυβερνητική πολιτική, να αποκτούν τέτοιο περιεχόμενο δράσης και να διευρυνθούν οι αντιπολεμικές συσπειρώσεις που έχουν επιτευχθεί.

Ο προσανατολισμός της δουλιάς της οργάνωσης στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είναι μια άλλη μεγάλη ενότητα που καθορίζει στόχους με βάση την εκτίμηση ότι "στην ευρύτερη περιοχή οι εξελίξεις για την ανασυγκρότηση του καπιταλισμού είναι ραγδαίες". Εκτός από μια σειρά γενικούς για το εργατικό κίνημα στόχους, καθορίζονται καθήκοντα που αφορούν ειδικούς εργασιακούς χώρους με βάση την εκτίμηση ότι ήδη "οι θέσεις μας για όλες αυτές τις επιχειρήσεις έχουν δικαιωθεί απ' τη ζωή", άρα "χρειάζεται πιο θαρρετά και με αποφασιστικότητα να βγουν μπροστά οι ΚΟΒ στους χώρους αυτούς". "Αγώνες θα ξεσπάσουν" εκτιμά η ΝΕ της ΚΟΘ. Ομως, τονίζει "το σημαντικό για μας είναι να αναπτυχθούν αγώνες με προοπτική". "Αξιοποιώντας, τονίζεται, την πλούσια εμπειρία του Κόμματός μας, μπορούμε και πρέπει να προετοιμάσουμε το εργατικό λαϊκό κίνημα της περιοχής μας για ακόμα πιο σκληρές συνθήκες πάλης.Αυτό πρακτικά σημαίνει όξυνση της ιδεολογικής - πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και τους υποστηρικτές της σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Αγώνας αποφασιστικός για να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι ότι η απάντηση στα προβλήματα περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τις αιτίες που τα δημιουργούν, την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα του άλλου δρόμου και την επιτάχυνση των ενεργειών για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου".

Η ΝΕ της ΚΟΘ δίνει κατεύθυνση για τον καλύτερο προσανατολισμό γενικά της δουλιάς στη μικρομεσαία αγροτιά,αλλά και ειδικά για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων που έρχονται.

Ειδική αναφορά γίνεται στους επαγγελματοβιοτέχνες,σε βάρος των οποίων επιχειρείται ένας πολύπλευρος αποπροσανατολισμός τους από τα οξυμένα προβλήματα και η μετατροπή τους σε κομπάρσους στη στρατηγική των πολυεθνικών για τη διείσδυση στα Βαλκάνια και αλλού.

Ειδική επισήμανση κάνει η ΝΕ για τη συνεργασία και βοήθεια προς την ΚΝΕ, τονίζοντας: "Αυτό που απ' όλους είναι παραδεκτό (η μεγάλη επιρροή της πολιτικής του Κόμματος σε σημαντικό κομμάτι της νεολαίας), δεν πρέπει απλά να μας χαροποιεί, αλλά και να μας προβληματίσει για το πώς παρεμβαίνουν οι ΚΟΒ στη νεολαία του χώρου τους".

Τέλος, μ' ένα ειδικό πρόγραμμα δράσης για το καλοκαίρι γίνεται καθαρό πως για τα μέλη του Κόμματος στην περιοχή, ουσιαστικά, δεν προβλέπονται πολλές στιγμές ανάπαυλας, καθώς όλα τα μέτωπα του λαϊκού κινήματος παραμένουν ανοιχτά και απαιτούν την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών.

Βάρος στις οργανώσεις

Για το εκλογικό αποτέλεσμα η ΚΟΘ υιοθετεί τις γενικές εκτιμήσεις της Κεντρικής Επιτροπής και εντοπίζει τις ειδικές πλευρές της δράσης της Οργάνωσης, που στη βάση μιας σωστής πολιτικής βοήθησαν ώστε το αποτέλεσμα να είναι "προϊόν βαθιών ανακατατάξεων που συντελούνται στις συνειδήσεις, προϊόν σωστής πολιτικής και σωστής παρέμβασης". Ειδικό βάρος δόθηκε στη συζήτηση για την ενίσχυση των δεσμών των ΚΟ με τον κόσμο, την πιο στενή παρακολούθηση των διεργασιών που γίνονται στις συνειδήσεις. Ξεχωριστές αναφορές έγιναν, με αφορμή τη δράση της Οργάνωσης, στα ζητήματα του πολέμου, απ' όπου εκτιμάται ότι "η τακτική της άμεσης, ευέλικτης, αυτοτελούς δράσης της ΚΟ που ακολουθήσαμε, μπορεί και πρέπει να ακολουθείται για όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων και της πόλης, με παράλληλη επιμονή σε συσπειρώσεις, δράση με μαζικούς όρους μέσω μαζικών φορέων κ. ά.".

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα,τον Δημήτρη Γόντικα μέλος του ΠΓ, τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και τον Ηλία Γκουτζιγιάννη,γραμματέα της Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας. Με σύντομες παρεμβάσεις τους η Αλ. Παπαρήγα και ο Δ. Γόντικας στάθηκαν σε ζητήματα προσανατολισμού της δουλιάς για το Μέτωπο και ειδικότερα για την ανάγκη ιδιαίτερης δουλιάς που πρέπει να γίνει στο επίπεδο των Νομαρχιακών και Αχτιδικών Επιτροπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ