Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Δάνειο - πρόκληση για... "πελατειακά έξοδα"

Δάνειο - πρόκληση ετοιμάζεται να συνάψει ο Δήμαρχος Νίκαιας Β. Τράπαλης,αντί να διεκδικήσει το δημοτικό χρήμα που παράνομα παρακρατά η κυβέρνηση. Το δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών, τη λήψη του οποίου προωθεί η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συναφθεί για να καλυφθούν τα... λειτουργικά έξοδα - οι πελατειακές προσλήψεις, οι εκδηλώσεις και οι φιέστες - που συνιστούν τη "δημοτική πολιτική" του Β. Τράπαλη από την ανάληψη των καθηκόντων του έως σήμερα και βέβαια όχι για να γίνει έργο στην πόλη.

Η δικαιολογία, που επικαλέστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η πλειοψηφούσα παράταξη, προκειμένου να περάσει το θέμα, ήταν η δημιουργία στο δήμο ταμειακής υπηρεσίας. Πήραν όμως την απάντηση από τη "Δημοκρατική Ενότητα" και την πρώην δήμαρχο Β. Νικολαϊδου ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς να χρειάζεται δάνειο, το οποίο θα ληφθεί, όπως η ίδια κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο, για να καλύψει τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία είναι τόσα που δεν μπορούν να καλυφθούν από την τακτική επιχορήγηση που δίνει σήμερα στο δήμο η κυβέρνηση.

Αλλωστε, ο διπλασιασμός σχεδόν του προσωπικού του Δήμου, απ' την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής ως σήμερα, αρκεί για να αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου που κυοφορείται με το δάνειο, που καταψηφίστηκε απ' τη Δημοκρατική Ενότητα. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε καταρχήν τη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα (! ) - τις ιδιωτικές δηλαδή τράπεζες - χωρίς να υπάρχει καν συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία να καθορίζει τους όρους του δανεισμού και να έχει εκπονηθεί μελέτη αποπληρωμής...

Χαρακτηριστικό, πάντως, της πολιτικής που υπηρετούν ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δήμου Νίκαιας είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που τρέχουν να συνάψουν δάνειο μέχρι 500 εκατομμύρια δραχμές, όπως επισήμανε η Β. Νικολαϊδου, αρνούνται να διεκδικήσουν τα περίπου τρία δισεκατομμύρια δραχμές,που αναλογούν στη Νίκαια από τα 720 δισ. που παρακρατά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που αναγνωρίζει τις απαιτήσεις του Δήμου Νίκαιας, μετά από προσφυγή που έγινε επί δημαρχίας Β. Νικολαϊδου από κοινού με εφτά δήμους της ΤΕΔΚΝΑ. Ωστόσο, η σημερινή δημοτική αρχή αποφεύγει να πιέσει την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα στην πόλη. Με το δάνειο, πάντως, όχι μόνο θα υπερχρεωθεί ο δήμος - συνεχίζεται η αποπληρωμή παλιών δανείων, τα οποία είχαν όλα ληφθεί για έργα - αλλά θα δεσμευτεί ως εγγύηση και τμήμα της ακίνητης περιουσίας του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ