Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
Το "Χημείο" να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο

Την αλλαγή της παλαιότερης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία το "Χημείο" - το ιστορικό πανεπιστημιακό κτίριο της οδού Σόλωνος - θα μετατραπεί σε βιβλιοθήκη Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών, ζητά η Ενωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ).

Στη Συνέλευση των αντιπροσώπων της ΕΕΧ, η οποία συνήλθε στις 8 Ιούνη στο Ηράκλειο Κρήτης, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των Ελλήνων χημικών για το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο με νόμο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Η ΕΕΧ ζητά να αλλάξει η απόφαση και το "Χημείο" να συνεχίσει να στεγάζει τόσο τις πολύτιμες συλλογές οργάνων όσο και τη βιβλιοθήκη των δεκάδων χιλιάδων τόμων που αναφέρονται στις φυσικές επιστήμες των τελευταίων 150 χρόνων. Επίσης απαιτεί να χρησιμοποιηθεί το κτίριο ως ζωντανό Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας - σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα οργανωμένα κράτη - να οργανώνονται εκεί εργαστήρια Φυσικής και Χημείας για τους μαθητές των σχολείων και να γίνονται σεμινάρια, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις.

"Ζητούμε να γίνει σεβαστή η ιστορία αυτού του τόπου και να αντιληφθούν ότι ένα σημαντικό πλήθος Ελλήνων επιστημόνων έχει συνδεθεί συναισθηματικά με αυτό το κτίριο", τονίζει η ΕΕΧ και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα για να παραδώσει στις επόμενες γενιές τη σκυτάλη της ιστορικής πορείας της Ελλάδας μέσα στον πολιτισμένο κόσμο.

Η Συνέλευση των αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητά την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η χώρα μας από τη Γερμανία στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την επιστροφή του δανείου, το οποίο εκβιαστικά απέσπασε από τη χώρα μας η ναζιστική Γερμανία. "Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και ως ζήτημα ηθικής τάξης και καταδίκης της καταστροφής, απαιτούμε τη δικαίωση των ελληνικών αιτημάτων και καλούμε την κυβέρνηση να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση", αναφέρει η Ενωση Ελλήνων Χημικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ