Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπουργείο Γεωργίας και ... Τροφίμων

Εξετάζονται αλλαγές στα "πρότυπα" που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Το ενδεχόμενο να μετατραπεί το υπουργείο Γεωργίας σε υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων, στα "πρότυπα" που επιβάλλει η ΕΕ, εξετάζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ηδη έχουν γίνει οι σχετικές εισηγήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ το θέμα της δημιουργίας υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων συγκαταλέγεται και στους "στρατηγικούς" στόχους που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Γεωργίας για την επόμενη τετραετία. Σύμφωνα πάντως με τις υπάρχουσες προτάσεις, απαιτείται από ένα φορέα η ανάληψη της οργάνωσης και λειτουργίας του επίσημου και ενιαίου ελέγχου των τροφίμων - αρμοδιότητα που για διάφορες σκοπιμότητες μοιράστηκε με το υπουργείο Εμπορίου - αφού τα περισσότερα τρόφιμα προέρχονται από γεωργικά προϊόντα. Στην κατεύθυνση αυτή οι υπάρχουσες προτάσεις περιλαμβάνουν και ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία ενός εποπτευόμενου φορέα από το υπουργείο Γεωργίας, ο οποίος θα έχει ως αρμοδιότητα τον κεντρικό έλεγχο των τροφίμων.

Ως λόγοι για την αναγκαιότητα της μετατροπής του υπουργείου Γεωργίας σε υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων προβάλλονται στις σχετικές προτάσεις: Η ανεπάρκεια των ελέγχων στην τυποποίηση, τον ποιοτικό έλεγχο και την εμπορία των τροφίμων - γεωργικών προϊόντων. Επίσης οι απώλειες ξένων αγορών λόγω ποιοτικής υποβάθμισης, καθώς και η απειλή επιβολής μεγάλων χρηματικών καταλογισμών (προστίμων), λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών. Ωστόσο, όμως, στις ίδιες προτάσεις αναφέρεται ότι το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για τον ενιαίο έλεγχο στα τρόφιμα, από ένα μελλοντικό υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων, θα κληθούν να πληρώσουν κυρίως οι αγρότες, με την επιβολή τελών! Εκτός αυτών, στο υπουργείο Γεωργίας, οραματίζονται την επέκταση των αρμοδιοτήτων του και στον έλεγχο, τη στιγμή που στους βασικούς στόχους περιλαμβάνεται η δραστική μείωση του αριθμού των αγροτών και η δημιουργία ενός μικρού αριθμού μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών, όπως άλλωστε επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ