Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
"Μαραθώνιος" αντιαγροτικών αποφάσεων

"Αλωνίζουν" οι κοινοτικοί εταίροι στα θέματα των οπωροκηπευτικών και του πακέτου των αγροτικών τιμών, απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. "Εριξαν" τη χώρα μας στις αποζημιώσεις για τις "τρελές αγελάδες" και τα φουντούκια

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Συνεχίστηκε χτες για τρίτη συνεχή μέρα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο, με την τελική "μαραθώνια" συνεδρίαση, που θα αποφασίσει για το φετινό "πακέτο" γεωργικών τιμών και συναφών μέτρων. Η ελληνική πλευρά, παρά την ιδιαίτερη σημασία της διαπραγμάτευσης για πληθώρα προϊόντων, εκπροσωπείται μόνο από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γ. Κουμαντάκη, μια και ο μεν υπουργός Στ. Τζουμάκας δεν ήρθε καθόλου, ενώ ο υφυπουργός Αλ. Μπαλτάς, έφυγε νωρίς προχτές το απόγευμα.

Ανάλογη, βέβαια, είναι και η μεταχείριση των ελληνικών προϊόντων από το Συμβούλιο. Μετά τη συναίνεση στα βασικά ζητήματα της καταστροφικής αναθεώρησης της αγοράς νωπών και μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών, η τελική συμφωνία εκκρεμεί, αφού αργά προχτές τη νύχτα η Γαλλία μαζί με τις Ισπανία και Πορτογαλία έθεσαν ξαφνικά θέμα σχετικά με τη μεγάλη μείωση των τιμών απόσυρσης στη διάρκεια της πενταετούς μεταβατικής περιόδου, σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν μια ευνοϊκή γι' αυτούς απόφαση του Συμβουλίου. Ηταν μια ευνοϊκή στιγμή για την ελληνική πλευρά, αφού έστω και στο "παρά πέντε" θα μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο, όσον αφορά τη μείωση των τιμών απόσυρσης, που σύμφωνα με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση προβλέπεται να είναι μειωμένη κατά 20% τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης και κατά 40% στο τέλος της πενταετίας. Αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ήταν απούσα...

Ενίσχυση της αγοράς βόειου κρέατος...

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φλωρεντίας, η επιπρόσθετη ενίσχυση της κοινοτικής αγοράς βόειου κρέατος, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την υπόθεση των βρετανικών "τρελών αγελάδων", ενώ υπάρχει και μια εξέλιξη για τα φουντούκια. Η διαπραγμάτευση για το "πακέτο" αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων συνεχίζεται αμείλικτη.

Σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, οι τιμές παρέμβασης σφαγίων παραμένουν "παγωμένες" στα περσινά επίπεδα (3.475 ECU, δηλαδή περίπου 1.080.000 δραχμές ο τόνος). Η πριμοδότηση για τα αρσενικά βοοειδή παραμένει στα 108,68 ECU (περίπου 33.800 δρχ.) το ζώο, ενώ καταργείται η δεύτερη δόση καταβολής. Η πριμοδότηση για τις θηλάζουσες αγελάδες παραμένει στα 144,90 ECU (περίπου 45.000 δρχ.) το ζώο, χωρίς αλλαγή στον τρόπο καταβολής. Αλλάζει η περίοδος εμπορίας, η οποία αρχίζει πλέον από 1η Ιούλη και θα ολοκληρώνεται την 10η Ιούνη του επομένου έτους, αντί για το υφιστάμενο καθεστώς (1/4 - 30/3 του επόμενου έτους).

Στη Φλωρεντία, οι "15" αποφάσισαν ότι "θα διατεθεί ποσό 850 εκατομμυρίων ECU (περίπου 264 δισ. δρχ.) για τη στήριξη των Ευρωπαίων εκτροφέων που έχουν θιγεί σοβαρά από την κρίση των "τρελών αγελάδων"". Το συγκεκριμένο ποσό δεν έχει σχέση με την όλη υπόθεση αλλά αφορά διορθωτικό κονδύλι του προϋπολογισμού του 1996 "για τη στήριξη της αγοράς βόειου κρέατος".

... αλλά, ψίχουλα για την Ελλάδα

Αποφασίστηκε, λοιπόν, χτες η πληρωμή επιπρόσθετων πριμοδοτήσεων για αρσενικά βοοειδή και για θηλάζουσες αγελάδες, ως αποζημίωση όλων των παραγωγών που τις δικαιούνται, καθώς και επιπρόσθετες πληρωμές ανά κράτος - μέλος. Συγκεκριμένα θα διατεθούν 534 εκατομμύρια ECU (περίπου 166 δισ. δρχ.) για πριμοδοτήσεις ζώων που έχουν εκτραφεί κατά τη διάρκεια του 1995. Κάθε παραγωγός θα δικαιούται περίπου 7.150 δρχ.) για κάθε πριμοδότηση που λαμβάνει για αρσενικά βοοειδή και επιπρόσθετα περίπου 8.000 δρχ. για τις θηλάζουσες αγελάδες. Αλλα 269 εκατομμύρια ECU (περίπου 83,5 δισ. δρχ.) μοιράστηκαν στα κράτη - μέλη για καταβολές πληρωμών στους παραγωγούς. Ομως, ενώ η Γαλλία παίρνει 66,5 εκατ. ECU, (περίπου 20,5 δισ. δρχ.), η Γερμανία 51,5 εκατ. ECU (περίπου 17 δισ. δρχ.), η Βρετανία 34 εκατ. ECU (περίπου 10,5 δισ. δρχ.) η Ιταλία 24 εκατ. ECU (περίπου 7 δισ. δρχ), η Ελλάδα, μαζί με το Δουκάτο του Λουξεμβούργου, πήρε μόλις 1 εκατ. ECU, δηλαδή περίπου 310 εκατομμύρια δραχμές (!) για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.

Για τα φουντούκια

Η ελληνική πλευρά έχει θέσει επίσης θέμα για την κατάρρευση της κοινοτικής αγοράς φουντουκιών εξαιτίας μαζικών εισαγωγών σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία. Το 80% των τουρκικών εξαγωγών φουντουκιών κατευθύνεται προς την κοινοτική αγορά με την αλματώδη αύξηση των 135.000 τόνων κάθε χρόνο και αρκετοί κάνουν λόγο για μονοπώληση της κοινοτικής αγοράς από τα τουρκικά φουντούκια. Μετά το χτεσινό Συμβούλιο, η Κομισιόν με δήλωσή της στα πρακτικά κάνει λόγο για σχετική έκθεση που θα υποβληθεί πριν από τις 31.12.1999 και θα συνοδεύεται "ενδεχομένως" από μέτρα διαρθρωτικής βελτίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ