Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεθοδεύσεις υπέρ του Καλαμπόκα;

Δε συζητήθηκε χτες λόγω της αργίας η αίτηση αποφυλάκισής του. Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι μεθοδεύεται ευνοϊκή γι' αυτόν κατάσταση

Δε συζητήθηκε χτες στο Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας, λόγω της πένθιμης αργίας, η αίτηση αποφυλάκισης του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πάτρας Γιάννη Καλαμπόκα,ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα το 1991.

Ο Γ. Καλαμπόκας έχει υποβάλει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να κριθεί εκ νέου η υπόθεσή του στη δίκη, που θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας. Οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν για τον Γ. Καλαμπόκα μετά την ευνοϊκή απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση αναίρεσης, με το σκεπτικό ότι το δικαστήριο δεν αιτιολόγησε επαρκώς την απόφασή του. Οι λόγοι αναστολής εκτέλεσης της ποινής που προβάλλει ο Γ. Καλαμπόκας είναι: Αποκλείεται να διαφύγει από τη χώρα, καθώς σύντομα θα κριθεί από τα δικαστήρια, δεν είναι επικίνδυνος και υπότροπος, όπως προκύπτει από το λευκό μητρώο του και τέλος η συνέχιση της φυλάκισής του δεν επιφέρει σωφρονισμό.

Στο μεταξύ πληθαίνουν τα μηνύματα ότι κάποιοι μεθοδεύουν την αποφυλάκιση του Γ. Καλαμπόκα. Πολλοί θεωρούν σίγουρο ότι στη δίκη που θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη θα "πέσει στα μαλακά" και το επόμενο βήμα θα είναι η αποφυλάκισή του, αφού έχει ήδη εκτίσει ένα μέρος της ποινής του. Το δρόμο για να "επιστρέψει" ο Καλαμπόκας και πάλι στην κοινωνία άνοιξε η απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε εσπευσμένα τη Μεγάλη Πέμπτη, 11 Απριλίου. Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποχρεώνει το Εφετείο που θα δικάσει εκ νέου τον Γ. Καλαμπόκα να δεχτεί ότι βρισκόταν σε βρασμό ψυχικής ορμής, όταν δολοφόνησε τον Ν. Τεμπονέρα και όχι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όπως έχει κρίνει το Εφετείο της Λάρισας. Ουσιαστικά, αυτή η απόφαση προαναγγέλλει τη μείωση της ποινής του Γ. Καλαμπόκα.

Αλλά και κάποιες άλλες δικαστικές ενέργειες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εξυφαίνεται η σύντομη αποφυλάκισήη του. Ισως δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση στη Λάρισα του προέδρου Εφετών Λ. Λυμπερόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος υπουργών Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων της ΝΔ. Η τοποθέτηση έγινε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Β. Κόκκινο, τη στιγμή που εκκρεμούσε η αίτηση αναίρεσης του Καλαμπόκα. Επίσης, στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί και η παραμονή στη Λάρισα του εφέτη Θ. Μπάκα, ο οποίος επί ΝΔ είχε διατελέσει στο Συμβούλιο Χαρίτων. Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο πως ένας από αυτούς τους δύο δικαστές θα είναι πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου και λόγω της γνωστής "έλλειψης" δικαστικών λειτουργών στη Λάρισα, δε θα γίνει κλήρωση για τη σύνθεση του δικαστηρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκτή έγινε η αίτηση αναίρεσης της αποφυλάκισης Κορκονέα (2022-12-21 00:00:00.0)
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου (2019-08-03 00:00:00.0)
«Νομιμοποιεί» τον «τρομονόμο» (2003-02-08 00:00:00.0)
Ζητά να αποφυλακιστεί η Δ. Μαργέτη (2000-07-19 00:00:00.0)
Νέα επιμέτρηση της ποινής του Καλαμπόκα (1998-01-22 00:00:00.0)
Νέα δίκη ζητά πάλι ο Καλαμπόκας (1997-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ