Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
«Νομιμοποιεί» τον «τρομονόμο»

Να απορριφθούν «ως απαράδεκτες» οι αιτήσεις αναίρεσης κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, που έχουν καταθέσει κατηγορούμενοι ως μέλη της «17 Νοέμβρη», εισηγείται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευ. Κρουσταλλάκης. Δίνοντας έτσι «έγκριση» στον «τρομονόμο», ο οποίος καταργεί το ένδικο μέσο προσφυγής στον Αρειο Πάγο για αναίρεση κατά παραπεμπτικού βουλεύματος.

Συγκεκριμένα, ο Ευ. Κρουσταλλάκης προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης των «Θεσπρωτών», Κ. Καρατσώλη, Ηρ. Κωστάρη και Π. Σερίφη, καθώς και των Αλ. Γιωτόπουλου και Σ. Κονδύλη, οι οποίοι ζητούσαν - για διάφορους λόγους ο καθένας - να αναιρεθεί το βούλευμα (2869/2002) που τους παραπέμπει να δικαστούν για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Οι κατηγορούμενοι ζητούσαν να ανατραπεί το σε βάρος τους παραπεμπτικό βούλευμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε σωρεία παραβάσεων του Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι παραβάσεις αυτές προέκυψαν μέσω του «τρομονόμου» και της προανακριτικής διαδικασίας. Δηλαδή, έμμεσα στρέφονταν κατά του ίδιου του «τρομονόμου».

Ο Ευ. Κρουσταλλάκης εισηγείται στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να απορριφθούν ως «απαράδεκτες» οι αιτήσεις αναίρεσης των κατηγορουμένων. Ειδικότερα, κρίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και ότι αυτό δεν αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επικαλείται, επίσης, το Εβδομο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς και το Σύνταγμα της χώρας. Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απορρίπτει τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι παραβιάζεται η «αρχή της ισότητας των όπλων». Οι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους υποστήριζαν ότι ο «τρομονόμος» δίνει περισσότερα δικαιώματα στον εισαγγελέα απ' ό,τι στους κατηγορούμενους, γιατί στην πράξη καταστρατηγείται το δικαίωμα της πρόσβασης στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο.

Στην περίπτωση που από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου γίνει αποδεκτή η εισήγηση του εισαγγελέα, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αυτό σημαίνει επικύρωση του «τρομονόμου» από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Παράλληλα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων βάζουν θέμα και για τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια (ΜΟΔ), ισχυριζόμενοι ότι κατά παράβαση της αρχής της ισότητας κάποια κακουργήματα από πρόθεση παραμένουν στα ΜΟΔ, ενώ για υποθέσεις τρομοκρατίας παραπέμπονται σε Τριμελή Εφετεία δικαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ