Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΛΑ»
Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις

Ο Κ. Αγαπίου οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού

Eurokinissi

Ο Κ. Αγαπίου οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού
Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν χτες οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι ως μέλη του «ΕΛΑ» Κ. Αγαπίου και Ειρ. Αθανασάκη, ενώ προχτές είχαν μεταφερθεί οι Χρ. Τσιγαρίδας και Αγ. Κανάς. Ολοι τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αν και μόνον ο Χρ. Τσιγαρίδας ομολόγησε ότι ήταν μέλος του «ΕΛΑ», ενώ οι άλλοι αρνήθηκαν ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση.

Την ίδια στιγμή η αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φ. Νασιάκος, δηλώνει ότι «εξαρθρώθηκε ο "ΕΛΑ"». Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε προχτές στο Προεδρικό Μέγαρο, σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πως «η ηγεσία του "ΕΛΑ" τελείωσε. Αν θέλαμε να πιάσουμε όλους που ήταν στην ηγεσία θα έπρεπε να αναστήσουμε και τον Χρήστο Κασσίμη».

Στο σκεπτικό των διατακτικών προφυλάκισης των τεσσάρων κατηγορουμένων αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι από τα στοιχεία των αρχών δεν προκύπτει πως ο «ΕΛΑ» διαλύθηκε και αυτό γιατί στην τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης αναφερόταν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Επίσης, σύμφωνα με το σκεπτικό του ανακριτή, η οργάνωση εξακολουθεί να κατέχει τον οπλισμό, τα αρχεία της και όλο τον τεχνικό εξοπλισμό της. Από αυτό το γεγονός οι δικαστικές αρχές συνάγουν το συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι επιδίωκαν να τελέσουν και μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες. Στο θέμα αυτό υπάρχει σοβαρός αντίλογος από νομικούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα αδικήματα του «ΕΛΑ» έχουν παραγραφεί, καθώς η οργάνωση από τις αρχές του 1995 ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της και ότι δεν υφίσταται θέμα ισχύος του «τρομονόμου».

Σχετικά με την αντικατάσταση του εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσου από τον εισαγγελέα Κ. Βοντίρη, η επίσημη εκδοχή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Π. Βέροιο, αλλά και τον ίδιο τον εισαγγελικό λειτουργό είναι ότι λόγοι υπερκόπωσης και εμφάνισης κάποιου προβλήματος της υγείας του τον υποχρέωσαν να αποσυρθεί. Ωστόσο, άλλες πηγές αποδίδουν την αντικατάσταση του Κ. Καρούτσου σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις νομικές του θέσεις που έχουν προκύψει στην ανάκριση.

Οσον αφορά στις συνθήκες κράτησης των κατηγορούμενων για τον «ΕΛΑ», σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς με τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ