Πέμπτη 27 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Πρέπει να σωθεί

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Δ. Κουμπούρης

Τη λήψη μέτρων ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επαναπόκτηση του κτήματος Γερουλάνου, που εμφανίζεται ως περιουσιακό στοιχείο ιδιώτη, και το χαρακτηρισμό του ως δημόσιας περιουσίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τσιμεντοποίησής του από τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια εταιρία ΜΑΚΡΟ ΑΕ, που στόχο έχει την ανέγερση υπερκαταστήματος και άλλων εμπορικών κτισμάτων στο εν λόγω κτήμα, ζητούν, με ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Οικονομικών, Πολιτισμού και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Δήμος Κουμπούρης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κτήμα, στην περιοχή Τράχωνες του Δήμου Αλίμου, έκτασης 108 στρεμμάτων, ένας ελεύθερος χώρος, ουσιαστικά δημόσιος, που κινδυνεύει άμεσα να τσιμεντοποιηθεί από την εταιρία ΜΑΚΡΟ ΕΠΕ, στην οποία και πουλήθηκε από τους κληρονόμους του, το Μάρτη του 1992, παρά το γεγονός ότι το κτήμα, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1987, ήταν εκτός σχεδίου πόλης και είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου.

"Η τεράστια αυτή έκταση - σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - που την εκμεταλλεύτηκαν ιδιώτες, χαρίζοντας, δωρίζοντας και πουλώντας δημόσια περιουσία, επί δεκαετίες, κατέληξε στο σημερινό κτήμα Γερουλάνου". Πώς "ήρθε" αυτή η κατάληξη; Το 1918 το υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί "κατά χρήση" το κτήμα στον Μαρίνο Γερουλάνο,με σκοπό τη συστηματική δενδροκομική καλλιέργεια. Αυτός στις 14.7.34 παραχωρεί μέρος της έκτασης αυτής στην εταιρία "Κτήμα Τράχωνες - ΑΕ Γεωργικών Προϊόντων και Κτηματική", της οποίας ήταν και ιδρυτικό μέλος, δηλαδή έκανε δώρο στον εαυτό του δημόσια περιουσία. Αυτή η παράνομη ενέργεια όχι μόνο δε διώκεται, αλλά η "εισφορά" νομιμοποιείται κιόλας επί κατοχικής κυβέρνησης, με απόφαση του τότε υφυπουργού Γεωργίας Γ. Μπαμπούκα στις 29.5.43.

Εξάλλου, στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας των 108 στρεμμάτων που υπέγραψαν στις 6 του Μάρτη του 1992 η οικογένεια και η ΜΑΚΡΟ, αποσιωπάται το πώς το κτήμα έγινε "περιουσιακό στοιχείο" των πωλητών του. Να σημειωθεί ότι το κέρδος για την οικογένεια ανέρχεται σε 2,9 δισ. Προϋπόθεση, όμως, για να δοθεί το ποσό είναι σε δύο χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα υπαγωγής της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης. Στην περίπτωση, που δεν εκδοθεί το ΠΔ εντός των παραπάνω χρονικών ορίων, το κέρδος "περιορίζεται" στα 2,5 δισ.

Μετά την αγοραπωλησία και παρά την αντίθεση της Β' Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Δήμου και της ΤΕΔΚΝΑ, το ΥΠΕΧΩΔΕ τροποποιεί το 1992 τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και εντάσσει την περιοχή Τράχωνες προς πολεοδόμηση. Στη συνέχεια, όμως, επαναφέρει την ισχύ της υπουργικής απόφασης του 1987, που προέβλεπε ότι το κτήμα είναι εκτός σχεδίου πόλης. Η ΜΑΚΡΟ ΑΕ αντιδρά, προσφεύγοντας στο ΣτΕ για την ένταξη του κτήματος στο σχέδιο πόλης, έχοντας στο πλευρό της απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλίμου, που προέβλεπε ακριβώς αυτό, την ένταξη, δηλαδή, του κτήματος στο σχέδιο πόλης. "Την αντίθεσή της στην τσιμεντοποίηση του κτήματος δήλωσε και πάλι η Β' Εφορεία Αρχαιοτήτων, αφού εντός του κτήματος τοποθετείται το κέντρο του αρχαίου Δήμου του Ευωνύμου, καθώς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας", σημειώνουν οι βουλευτές.

Τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να αρχίσει να εφαρμόζεται η απόφαση που πήρε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 30-12-1994, με την οποία το Κτήμα Τράχωνες είναι εκτός σχεδίου πόλης και χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός τόπος και χώρος πρασίνου, να χαρακτηριστεί το κτήμα ως αρχαιολογικό πάρκο, σύμφωνα με τα έγγραφα της Β' Εφορείας Αρχαιοτήτων για την τελική σωτηρία του κτήματος και τη διάσωση της δασικής βλάστησης της συγκεκριμένης περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ