ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ανθυγιεινό" χιούμορ

ΚΑΝΕΙ και χιούμορ, διαπιστώσαμε, ο υπουργός Υγείας, που χτες περιόδευσε για ...έλεγχο σε νοσοκομεία της Αθήνας! Είπε ότι το να φύγουν τα ράντσα από τους διαδρόμους των νοσοκομείων των μεγαλουπόλεων, σημαίνει ανάπτυξη των νοσοκομείων της επαρχίας!

***

Να υποθέσουμε ότι δε γνωρίζει τους ...τόνους των υπομνημάτων, με αιτήματα εκσυγχρονισμού και χρηματοδότησης των νοσοκομείων της επαρχίας, που φτάνουν στο υπουργείο του; Να υποθέσουμε ότι δε γνωρίζει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού;

***

Προφανώς, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορούμε να υποθέσουμε. Αυτό που μπορούμε να πούμε, με σιγουριά, είναι ότι το υπουργείο Υγείας είναι ένα από τα δύο υπουργεία που έχει επιδοθεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού, προκειμένου να διασκεδάσει την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια.

***

Αλλωστε, εκτός από τον Λάμπρο Παπαδήμα, είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Τι είναι, τα περίφημα "μπλόκα" της αστυνομίας για την αναζήτηση λαθρομεταναστών; Πάντως, μόνο με την εγκληματικότητα δεν έχουν σχέση. Ούτε, βέβαια, με το πρόβλημα των μεταναστών.

***

ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΝΕ λίγο με την υπόθεση του γάμου της Αλεξίας, κόρης του έκπτωτου Γλύξμπουργκ, τα τηλεοπτικά κανάλια, που, κατά τα άλλα, δείχνουν δημοκρατική ευαισθησία, πλην, όμως, δεν αντιστέκονται στον ...πειρασμό να προβάλλουν δεόντως τέτοια θέματα;

***

Θα πει κανείς, βέβαια, ότι εμπλέκεται στην ιστορία η υπόθεση της παραίτησης Στρατή Στρατήγη, που ήθελε, ντε και καλά, να πάει. Αραγε, αυτή ήταν η αιτία ή υπάρχει κάτι άλλο στο παρασκήνιο, μια και είναι γνωστό ότι παίζονται "χοντρά" ποσά στην Ολυμπιάδα 2004;

***

Μάλλον δε θα το μάθουμε όμως, όπως και γενικότερα δεν υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή η ιστορία συνολικά έχει τη ...διαφάνεια ως βασικό χαρακτηριστικό της.

Η "πεντάδα" της συμμορίας των δολοφόνων

Δε χρειαζόταν βέβαια να το "αποκαλύψει" ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπ. Βεντρίν για να μάθουμε ότι το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα διοικείται από ένα άτυπο διευθυντήριο, αλλιώς "πεντάδα", στο οποίο συμμετέχουν ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία. Οσοι παρακολουθούσαν από κοντά την εξέλιξη του βρώμικου πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας είχαν αντιληφθεί ότι στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που έπαιρναν τις αποφάσεις και φρόντιζαν απλώς να "παίρνουν τη γνώμη" των υπόλοιπων τεσσάρων συμμάχων, ενώ οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενημερώνονταν από τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ Τζ. Σιν και το CNN.

Αν κάτι έχει αξία από τις "αποκαλύψεις" Βεντρίν είναι η δήλωσή του πως κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου "συζητούσαμε για τα πάντα ανοιχτά και αυτό όχι μόνο δεν οδήγησε σε κάθετη σύγκρουση συμφερόντων, αλλά αποτέλεσε μια σπάνια διπλωματική και ανθρώπινη εμπειρία που προσπαθούμε τώρα να μονιμοποιήσουμε..."!. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των συνεταίρων του συνδικάτου του εγκλήματος όσον αφορά την καταδυνάστευση, την υπερεκμετάλλευση και τη δολοφονία των λαών. Και δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι και στις πέντε αυτές χώρες οι κυβερνήσεις είναι κεντροαριστερές.

Μαζί με τους κομμουνιστές

Και το άρθρο τελειώνει με τα παρακάτω: "Τι μένει; Αντίσταση. Αντάρτικο ΕΑΜίτικο και εθνεγερσία. Ναι, Πρώτα η Ελλάδα, απέναντι στη μειοδοσία την εθνική, την αναλγησία την εκσυγχρονιστική και τον κυνισμό της κυβερνο - πλουτοκρατίας. Ναι! Με τους μπροστάρηδες κομμουνιστές, με την ευχαριστιακή Σύναξη των Μυστών... "άξω τυφλούς εν οδώ η ουκ έγνωσαν... ποιήσω αυτοίς το σκότος εις φως... ". Το φως Πρώτο και οι αμμουδιές του Ομήρου".

"Βασίλη κάτσε φρόνιμα... "

Χειμαρρώδης και στο γραπτό του λόγο ο Κ. Ζουράρις σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, σε άρθρο του στις "Εν - στάσεις" της χθεσινής "Ελευθεροτυπίας": "Και, μονίμως, μ' αυτούς τους υλόφρονες του εκσυγχρονισμού, η θωπεία, εκεί, στο μαλακόν μου υπογάστριον, σε ό,τι χειρότερο έχω μέσα μου, έχεις μέσα σου: Λούφαξε, σκύψε, ζήσε με το λάθε βιώσας, για να βιώσεις κι εσύ, ως σκύβαλον, τον υλόφρονα γραικυλισμό σου... Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης... και νταβατζής... Διότι, ακόμη κι αυτό μας το υπέδειξε γραφίς προκεχωρημένης εκσυγχρονιστικής σήψεως, ως συγκρότημα δουλοπρεπείας: τώρα με το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, εγώ ως Λαρισεύς, πρέπει να είμαι τρισόλβιος: Θ' ανοίξουν οι δουλειές! Θ' αρχίσω να εκδίδω την κόρη μου την Ιοκάστη στους φιλειρηνιστές, άμα τε και φιλεμβόλους επιλοχίες του ΝΑΤΟ! Με τα 80% των ακαθαρίστων εισπράξεων δικό μου κι αν πουλάω και τα προφυλακτικά και ολίγη από Zam greek mouzaka manager, νάτην, την πιάσαμε την καλή και την ΟΝΕ: το όραμα "σύγκλισης" των εκσυγχρονιστών...".

Εύλογη απορία

Μεταφέρουμε την εύλογη και συνάμα εύστοχη απορία - παρατήρηση αναγνώστη μας, που μας τηλεφώνησε και είπε: "Πού βρίσκονται και γιατί δε λένε τίποτε, για τις επιχειρήσεις - "σκούπα" της κυβέρνησης, οι διάφοροι κύριοι Σωμερίτηδες, που μέχρι και λίγες μέρες πριν έσκιζαν τα ρούχα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών Κοσσοβάρων, προσφέροντας - εμμέσως πλην σαφώς - κάλυψη στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, ενάντια στη Γιουγκοσλαβία;".

Πράγματι, τι λένε οι κύριοι αυτοί, για το ολοφάνερα ρατσιστικής έμπνευσης και αυταρχικής πρακτικής πογκρόμ που έχει εξαπολύσει τελευταία η κυβέρνηση;

Οι αυταπάτες και ο μονόδρομος

Ακόμη και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, το κατάλαβε. Αναφερόμαστε στο ερώτημα, με το οποίο αρκετοί ασχολήθηκαν, μετά τις ευρωεκλογές και ορισμένοι ασχολούνται ακόμη, σχετικά με το αν η κυβέρνηση έλαβε ή όχι το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος. Σημειώνει, λοιπόν, το Κεντρικό Συμβούλιο της Ν. ΠΑΣΟΚ, στην προχθεσινή πολυσέλιδη ανακοίνωσή του: "Αρνείται να συλλάβει το πολιτικό μήνυμα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών" και "δε μεταβάλλει την πολιτική, που φανερά η κοινωνία αποδοκίμασε".

Μια, όμως, και οι αυταπάτες πεθαίνουν τελευταίες - για να παραφράσουμε τη σχετική ρήση - η ανακοίνωση συμπληρώνει: "Για να μπορέσει να ξαναμπεί το ΠΑΣΟΚ σε νικηφόρα τροχιά, απαιτείται ριζική αλλαγή της πολιτικής του κατεύθυνσης σε βασικούς τομείς, που όμως συνθέτουν τη γενική πολιτική του φιλοσοφία". Και λέγοντας αυταπάτες, δεν εννοούμε τα περί νικηφόρας τροχιάς του ΠΑΣΟΚ, αλλά, κυρίως, τα περί ριζικής αλλαγής της πολιτικής κατεύθυνσης σε βασικούς τομείς, που, μάλιστα, "συνθέτουν τη γενική πολιτική του φιλοσοφία".

Προφανώς, τα παιδιά δεν έχουν αφομοιώσει ακόμη, το μονόδρομο της ΟΝΕ, της παγκοσμιοποίησης και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ...

Ρουσφέτι το αθάνατο

Νάτο, πάλι

το ρουσφέτι

εζωντάνεψε

και θάλλει,

κι ας μας λέγαν

πως του κόψαν

μια για πάντα

το κεφάλι!

Νάτο πάλι

το ρουσφέτι

στη σκηνή

εν πλήρη δράσει,

το αναστήσαν

μόλις είδαν

πως τους λάκισε

η βάση!

Νάτο πάλι

το ρουσφέτι

"ημετέρους"

να βολεύει,

αναπαύτηκε

για λίγο

κι επανέκαμψε

η χλεύη!

Ο οίστρος

"Οικονομία" και πολιτικοί υπηρέτες

"Οικονομικές προτεραιότητες στο κατώφλι του 21ου αιώνα", είναι ο τίτλος της φετινής "Συνάντησης Αθηνών" που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Χθες δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο και μεταξύ των ομιλητών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας είπε: "Η πολιτική και η οικονομία έχουν μια σχέση μεταξύ τους, η οποία πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει σε σημαντικό βαθμό αλλάξει. Εχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από την πολιτική προς την οικονομία. Η οικονομία διεκδίκησε ζωτικό χώρο από την πολιτική και φαίνεται ότι επεκτείνεται στο χώρο της πολιτικής. Η πολιτική φαίνεται κουρασμένη. Οι δημοκρατικοί θεσμοί παρουσιάζονται σχετικά αναποτελεσματικοί. Δεν έχουν την ευελιξία, την ταχύτητα και τα αποτελέσματα, τα οποία οι πολίτες προσδοκούν από αυτούς... Αντιθέτως, η οικονομία έχει τη δυνατότητα να είναι πάντοτε εγκαίρως εκεί που πρέπει, ώστε να δίνει κατά την κρίσιμη ώρα των αποφάσεων τον τόνο της στις αποφάσεις αυτές". Πέρα από το επιδερμικό και έωλο της ανάλυσης, στην οποία μάλιστα δεν υπάρχει ούτε αναζήτηση αιτιών ούτε λύσεων, το ερώτημα είναι άλλο. Πώς η πολιτική θα είναι πρωταγωνιστής όταν οι ηγεσίες των κομμάτων του δικομματισμού έχουν εθελούσια αποδεχτεί το ρόλο του "πολιτικού υπηρετικού προσωπικού" της πλουτοκρατίας και των "νόμων της αγοράς".

Οργανο κυβερνητικής προπαγάνδας

Είναι καιρός τώρα που η εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, "Τα δημοσιογραφικά", έχει παρεκτραπεί από τον αρχικό σκοπό της. Κάποτε, είχαν πει πως στόχος της εφημερίδας αυτής θα είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις προκηρύξεις διαγωνισμών και τις προσλήψεις που γίνονται στο δημόσιο τομέα. Μήνες, όμως, τώρα η εφημερίδα έχει μετατραπεί σε όργανο υπεράσπισης και εκλαϊκευσης των κυβερνητικών επιλογών στη δημόσια διοίκηση, αλλά και γενικότερα. Για παράδειγμα, το τελευταίο τεύχος είχε πρωτοσέλιδο θέμα τη... Συνθήκη του Αμστερνταμ, αναμασώντας την κυρίαρχη προπαγάνδα. Τόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα για την κυβέρνηση Σημίτη;

Αρχή με τις φυλακές...

Μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση του συνόλου των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο. Μπορεί, η βία και το χάος, να βασιλεύουν και οι αντάρτες του UCK να δρουν ανεξέλεγκτοι, αλλά η... ανοικοδόμηση της περιοχής έχει ξεκινήσει. Και ξέρετε ποιος είναι ο τομέας με τον οποίο φαίνεται πως ξεκινούν οι αντίστοιχοι "εγκέφαλοι"; Οι φυλακές. Ναι, καλά διαβάσατε, οι φυλακές. Τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ συζητούν, ήδη, την ανασυγκρότηση των φυλακών του Κοσσυφοπεδίου κι έχουν αποφασίσει να αναθέσουν τη διαχείρισή τους σε ιδιωτικές εταιρίες. Δέχονται και σχετικές προτάσεις, μάλιστα, από τις χώρες - μέλη του Οργανισμού. Για παράδειγμα, όπως γράφει η εφημερίδα "Financial Times", η βρετανική κυβέρνηση προωθεί τις υποψηφιότητες μιας σειράς εταιριών, ανάμεσά τους της "Group 4" και της "Securicor Plc", ενώ σχετικές προτάσεις έχουν κάνει κι άλλες κυβερνήσεις.

Καταλαβαίνετε, επομένως, για τι είδους... ανοικοδόμηση μιλάμε. Ακόμη και από τις φυλακές θα βγάλουν λεφτά οι πολυεθνικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ