ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Στη χειρότερη θέση που βρέθηκε ποτέ το Κυπριακό

Εκτιμήσεις της Ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ συνήλθε χτες και συζήτησε ολοκληρωμένο έγγραφο - ανάλυση για τη λεγόμενη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, την επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις επιπτώσεις στο Κυπριακό. Η Ολομέλεια ενέκρινε το έγγραφο και επικρότησε τις εκτιμήσεις και τη δράση του κόμματος στο θέμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ενημερώθηκε και συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συζήτηση, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, ενέκρινε τους χειρισμούς της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, αναφέρει η απόφαση, εκτιμά ότι το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση που βρέθηκε ποτέ. Οι κίνδυνοι εκτροπής του Κυπριακού από τα πλαίσια του ΟΗΕ και από τη βάση της λύσης, που τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού καθορίζουν, είναι περισσότερο από απτοί. Από την άλλη, η παρέλευση του χρόνου, χωρίς να σημειώνεται η οποιαδήποτε πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και εδραιώνει τη διχοτόμηση.

Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι χωρίς πρωτοβουλίες από την πλευρά του διεθνούς παράγοντα δεν είναι δυνατό να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό και, τελικά, λύση του προβλήματος. Παράλληλα, όμως, πιστεύει ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να βρίσκονται στα πλαίσια του ΟΗΕ, να στοχεύουν σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων του και των Συμφωνιών Κορυφής, και να είναι υποβοηθητικές της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Οι όποιες πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα για επίλυση του Κυπριακού μπορούν να έχουν προοπτικές επιτυχίας, αν ασκηθούν πιέσεις και επιρροή στην τουρκική πλευρά, για να αποσύρει τους απαράδεκτους όρους που θέτει και να αλλάξει την αδιάλλακτη διχοτομική της πολιτική.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι το κείμενο της "Ομάδας των Οκτώ" για το Κυπριακό, παρά τα θετικά στοιχεία που περιέχει, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εκτροπή του Κυπριακού από τα πλαίσια του ΟΗΕ και τη βάση λύσης που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η δήλωση έδωσε στον Ντενκτάς τη δυνατότητα να θέσει στο τραπέζι των ενδεχόμενων νέων συνομιλιών τις απαράδεκτες θέσεις για συνομοσπονδία και αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ολομέλεια εκτιμά, επίσης, ότι η Εκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ κινήθηκε στο πνεύμα της δήλωσης των "G-8" και γι' αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Με την Εκθεση επιχειρείται για πρώτη φορά σε κείμενο του ΟΗΕ αλλοίωση της βάσης των διαπραγματεύσεων, με εμφανή στόχο την ικανοποίηση θέσεων της Αγκυρας και του Ντενκτάς. Οι δηλώσεις του Κόφι Ανάν στο Λονδίνο επιβεβαιώνουν αυτές τις προθέσεις. Τα Ηνωμένα Εθνη, υπογραμμίζει η απόφαση της Ολομέλειας, και οι εκπρόσωποί τους δεν μπορούν να αναζητούν μέσες λύσεις ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά παίρνει θέσεις αντίθετες των ψηφισμάτων και των Συμφωνιών Κορυφής, αλλά έχουν καθήκον να λειτουργούν ως θεματοφύλακες του Καταστατικού Χάρτη, των Αρχών, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επίσης, η Ολομέλεια εκτιμά ότι η πρακτική έκδοσης ταυτόχρονα δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, που φαίνεται να έχει καθιερωθεί, κρύβει κινδύνους. Στο ψήφισμα 1251 για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης περιέχονται θετικά στοιχεία.

Ενα μη θετικό στοιχείο του 1251 είναι η αφαίρεση της αναφοράς για τους αγνοούμενους, που υπάρχει στο ψήφισμα 1217. Στο ψήφισμα 1250 για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ επικρατεί το πνεύμα και το γράμμα της δήλωσης της "Ομάδας των Οκτώ".

Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι ο δυτικός παράγοντας, με επικεφαλής τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, μεθοδευμένα επιχειρεί σταδιακή προσεγμένη εκτροπή από τα πλαίσια και τις αρχές των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα προωθεί αναβάθμιση του Ντενκτάς και κάποιου είδους αναγνώριση του καθεστώτος του.

Η Απόφαση επικρίνει την κυβέρνηση ότι με την όλη πολιτική της και τις αντιφάσεις, με τους χειρισμούς και τις παραλείψεις της, δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού. Οι προθέσεις για μετάθεση των χειρισμών του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας στους "G-8", αναφέρει η Απόφαση, και οι προθέσεις αλλοίωσης της βάσης των συνομιλιών ήταν γνωστές από καιρό. Επρεπε να υπάρξει μεθοδευμένη και αποφασιστική αντίδραση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης. Πριν από την υιοθέτηση του κειμένου των "G-8", κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας της Εκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ και πριν από την έγκριση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έπρεπε να ακολουθηθεί ενεργός προληπτική διπλωματική πολιτική, η οποία να στοχεύει στη συμπερίληψη σ' αυτά τα ντοκουμέντα των βασικών πλαισίων και Αρχών λύσης του Κυπριακού. Αυτό δεν έγινε και το ΑΚΕΛ τονίζει με έμφαση ότι όσα παρέλειψε μέχρι τώρα να πράξει η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν στο διάστημα μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ως θετικό το πνεύμα της συζήτησης στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και αναμένει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δώσει συνέχεια και θα υπάρξουν πρακτικά βήματα, που να προωθούν τη συλλογικότητα στις αποφάσεις και τους χειρισμούς και να εμπλέκουν ενεργά την πολιτική ηγεσία στην κοινή προσπάθεια σωτηρίας της Κύπρου.

Η Απόφαση διαπιστώνει, επίσης, ότι μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων η θέση της Κύπρου έχει επιδεινωθεί. Αγκυρα και Ντενκτάς, αισθανόμενοι την απουσία αποφασιστικής αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις τους, κλιμακώνουν παραπέρα την αδιαλλαξία τους, ενώ λανθασμένες αποφάσεις και χειρισμοί της διακυβέρνησης Κληρίδη επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Το ΑΚΕΛ, καταλήγει η Απόφαση της ΚΕ, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, τάσσεται υπέρ της συνέχισης του αγώνα για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, που να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής, δεν έχουν εκλείψει. Από εμάς εξαρτάται να τις αξιοποιήσουμε σωστά, με σύνεση, με αποφασιστικότητα, με επιμονή σε Αρχές, με συλλογικότητα, με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση των όποιων ερεισμάτων διαθέτουμε στο διεθνή χώρο.

Καμιά αυταπάτη

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Μακεδονία", από όπου ο "Ρ" το αναδημοσιεύει, λόγω και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του θέματος που πραγματεύεται.

Χαράς, λοιπόν, ευαγγέλια! Το ερώτημα που βασάνιζε τους "ποικιλώνυμους" αναλυτές όλο αυτό το διάστημα, "Τι ανταλλάγματα θα αποκομίσει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία", επιτέλους απαντήθηκε. Η Θεσσαλονίκη ορίστηκε κέντρο της ΕΕ για την ανασυγκρότηση του Κόσσοβου.

Τα κυβερνητικά επιτελεία πανηγυρίζουν για την επιτυχία της κυβέρνησης και από κοντά σε μια αγαστή συγχορδία οι "παραγωγικές τάξεις" του νομού - Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Εξαγωγέων, βουλευτές του νομού από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΚΚΙ, παράγοντες και πάει λέγοντας.

Στην Ελλάδα έτσι γίνεται μια ζωή. Οταν οι ιμπεριαλιστές πετάνε ένα ψίχουλο, οι υποτακτικοί σπεύδουν να πανηγυρίσουν, ξεχνώντας πάντα τις βαρβαρότητες, τις λεηλασίες, τις καταστροφές που επέφεραν στη χώρα μας, τις διευκολύνσεις που τους παραχωρούνται, διευκολύνσεις που βαθαίνουν την εξάρτηση και την υποτέλεια της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον της. Αφού, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε τον Οτσαλάν, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στο χτύπημα του κουρδικού κινήματος, αφού έβαψε τα χέρια της με αίμα, προσυπογράφοντας τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αφού παρέδωσε τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, το οδικό δίκτυο στους ΝΑΤΟικούς εισβολείς, αφού στην ουσία μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σε μια πόλη υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Καιρός, λοιπόν, ήταν να προσφέρουν και οι επικυρίαρχοι αυτό το αντάλλαγμα για τις προσφερθείσες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα των G7+1 για την εξασφάλιση των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στη Γιουγκοσλαβία και στον κόσμο ολόκληρο.

Εκείνο που είναι τραγικό είναι ότι τα πανηγύρια γίνονται σε μια πόλη που καθημερινά φθίνει, το παραγωγικό δυναμικό της απαξιώνεται, η ανεργία στους νέους και στις γυναίκες ξεπερνά το 30%.

Πανηγυρίζουν για την έδρα της ανασυγκρότησης και σιωπούν για το ότι το λιμάνι της πόλης αποτελεί μόνιμο προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στην ουσία έβαλαν τον εχθρό εντός των τειχών.

Πανηγυρίζουν για την προοπτική ανάπτυξης της πόλης και σιωπούν για τη "Βαλκάν", που καταστρέφεται και οι εργάτες είναι απλήρωτοι στους δρόμους, για την ΑΓΝΟ, που οδεύει στο ξεπούλημα, για την ΕΛΒΟ, την ΕΛΕΝΙΤ, την ΕΚΟ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν, τον τουρισμό της περιοχής που καταστράφηκε ουσιαστικά από αυτή την εμπλοκή μας σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο. Σπέρνουν ψεύτικες ελπίδες. Αυτό είναι όλο. Σε μια εναγώνια προσπάθεια να εγκλωβίσουν το λαό να τον αποπροσανατολίσουν, να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία.

Τίποτα από όσα υπόσχονται δεν πρόκειται να γίνει. Απλά με την έδρα, με το σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων κάποια μικρή ελάχιστη μειοψηφία θα τα οικονομήσει.

Ετσι δεν έγινε άλλωστε και στη χώρα μας το 1948 με το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ;

Οταν η Θεσσαλονίκη αναγορεύτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα, τα ίδια πανηγύρια είχαμε. Τι ανάπτυξη, τι υποδομή, τι Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, δημιούργησαν τότε την εντύπωση ότι τα βάσανα της πόλης και των εργαζομένων τελείωσαν.

Τα πανηγύρια εκείνα τελείωσαν και η Θεσσαλονίκη σήμερα μετρά τις πληγές της, ανεργία πάνω από 30%, γοργή απαξίωση βασικών παραγωγικών μονάδων, ακόμα περιμένει το μετρό, την υποθαλάσσια αρτηρία, αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, το νερό από τον Αλιάκμονα ακόμα έρχεται, η ΔΕΘ παραδόθηκε στους ιδιώτες, το Λιμάνι επίσης. Η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων, οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, η μικρομεσαία αγροτιά, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες, τίποτα δεν κέρδισαν από εκείνα τα πανηγύρια, τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσουν από τα καινούρια επινίκια.

Αυτός που επιχαίρει για επιτυχίες πάνω στο αίμα των αθώων, που προκάλεσε ο πόλεμός τους στη Γιουγκοσλαβία, όπως κάνουν η κυβέρνηση και όσοι πανηγυρίζουν μαζί της, αξίζει την εσχάτη προδοσία.

Η Θεσσαλονίκη μετράει επίσης τα παιδιά της που μετέχουν στα στρατεύματα κατοχής που έστειλε η κυβέρνηση στο Κόσσοβο.

Οι εργαζόμενοι της πόλης δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να κλείσουν τα αυτιά στα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα", να συνεχίσουν μαζί με τους κομμουνιστές τους αγώνες για μια άλλη πολιτική, για μια Θεσσαλονίκη της ειρήνης και όχι του πολέμου, για μια Θεσσαλονίκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όφελος των εργαζομένων, για μια Θεσσαλονίκη κέντρο φιλίας και αμοιβαίων επωφελών σχέσεων στη βάση της ισοτιμίας με όλους τους λαούς.Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλοι μαζί, να εντείνουμε τους αγώνες να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στα στρατεύματα κατοχής του ΝΑΤΟ, να επιστρέψουν τα ελληνικά εκστρατευτικά τμήματα, να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική.

Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι όλο και περισσότερο κατανοούν την αναγκαιότητα ότι μόνο η συγκρότηση ενός ισχυρού λαϊκού πατριωτικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης των κοινωνικών δυνάμεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την προκοπή της πόλης και των κατοίκων της. Καμία λοιπόν αυταπάτη. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Χρήστος ΚΟΦΦΑΣ,

Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ανέγγιχτα τα κυκλώματα

Αδεια άσκησης επαγγέλματος για τα "επ' αμοιβή εκδιδόμενα άτομα" προβλέπει νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή

Νομοσχέδιο, με το οποίο καθιερώνεται πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος για τα "επ' αμοιβή εκδιδόμενα πρόσωπα" και μεταφέρεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η αρμοδιότητα για τον έλεγχο και τη λειτουργία των "οίκων ανοχής", συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και συνάντησε την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, τασσόμενος κατά του νομοσχεδίου, είπε ότι αποτελεί προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια η καθιέρωση "άδειας άσκησης επαγγέλματος", γιατί είναι άλλο θέμα να αντιμετωπίζει η πολιτεία το θέμα της πορνείας ως κοινωνικό φαινόμενο και άλλο να το καθιερώνει ως επάγγελμα. Χρειάζεται, τόνισε, να αντιμετωπιστεί το θέμα ως φαινόμενο αγοραπωλησίας, αλλά, αντίθετα, το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα τέτοιο και δεν αναφέρεται στα αίτια που δημιουργούν την κατάσταση αυτή. Δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα, που αναπτύσσονται στον χώρο, τους εκβιασμούς και την εκμετάλλευση ανθρώπων, ενώ δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και το θέμα της προστασίας των χώρων και των δρόμων όπου λειτουργούν οι "οίκοι ανοχής".

Αυτό που απαιτείται, είπε ο Απ. Τασούλας, είναι η αυστηρή τιμωρία όσων μετέχουν στα σκοτεινά κυκλώματα του χώρου, ο εκδημοκρατισμός των διωκτικών αρχών και η λήψη μέτρων για να σταματήσει από τα ΜΜΕ η προσβολή των γυναικών και η προβολή "προτύπων", που συμβάλλουν στην εξάπλωση ή τον εκθειασμό της πορνείας.

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει 10ήμερη εκδρομή, από τις 23 Ιούλη έως και την 1η Αυγούστου, στην Ηπειρο, με έδρα το παραλιακό χωριό Καστροσυκιά Πρέβεζας. Στην εκδρομή περιλαμβάνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στα τηλ.: 8810.074 ή 8810.046, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ