ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνη αλλά...

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η αναταραχή στη ζώνη του ΕΥΡΩ απειλούν την πορεία μείωσης του πληθωρισμού

Στο 2,1% μειώθηκε ο τιμάριθμος σε ετήσια βάση τον προηγούμενο Ιούνη, έναντι ρυθμού μεταβολής 2,4% το Μάη, αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, έχει ανάψει φωτιές στην κυβέρνηση, η οποία αρχίζει να φοβάται ότι στο τέλος του 1999 δε θα επιτευχθεί το σχετικό κριτήριο "σύγκλισης".

Σύμφωνα με τους παράγοντες της Στατιστικής Υπηρεσίας, η επιβάρυνση του τιμαρίθμου από τις αρχές του έτους, λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών, εκτιμάται σε 0,4 δέκατα της μονάδας, ενώ μία επιβάρυνση κατά 0,05 - 0,1 δέκατα της μονάδας, εκτιμάται ότι υπάρχει από τις διοξίνες (αυξήσεις των τιμών σε ψάρια, νωπά φρούτα κλπ).

Οι παράγοντες βέβαια της Στατιστικής Υπηρεσίας μιλούν για "επιβάρυνση" λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, σε σχέση με τα πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν εκβιαστικά επιβάλει οι δυτικές χώρες και οι πολυεθνικές εταιρίες στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, εξέλιξη από την οποία ευνοήθηκε και η Ελλάδα στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού. Απλώς τώρα οι τιμές πετρελαίου επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, μετά την πρόσφατη συμφωνία που επήλθε μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χώρων για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, σε ετήσια βάση (Ιούνης '99/'98) ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 5,2% το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Ιούνης '99/'98) παρατηρήθηκε μεταβολή 3,8%, έναντι 5% το αντίστοιχο περσινό δωδεκάμηνο. Τέλος, ο τιμάριθμος τον Ιούνη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάη, παρουσίασε μηδενική μεταβολή, έναντι αύξησης 0,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μεταξύ των δύο αυτών μηνών σημαντικές αυξήσεις τιμών υπήρξαν στα νωπά ψάρια (κατά 18,3%) και μικρότερες αυξήσεις στο νωπό χοιρινό, στο ελαιόλαδο και στα νωπά φρούτα, καθώς και στα θερινά είδη ένδυσης και υπόδησης. Αντίθετα σημαντικές μειώσεις τιμών υπήρξαν στα νωπά λαχανικά και στις πατάτες (μειώθηκαν κατά 18,2% και 30,7% αντίστοιχα).

Επίσης από τη σύγκριση δεικτών του Ιούνη του 1999 προς τον Ιούνη του 1998, σε βασικές υπηρεσίες εμπορευμάτων και υπηρεσιών, προκύπτει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις τιμές (μειώσεις φόρων) μείωσαν το δείκτη σε ετήσια βάση κατά 0,75 εκατοστά της μονάδας, με κυριότερη μείωση (κατά 0,32 εκατοστά της μονάδας) αυτή των τιμών των αυτοκινήτων, ενώ ακολουθούν το πετρέλαιο θέρμανσης (-0,24) και το ηλεκτρικό ρεύμα (-0,11).

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβότερες οι πραγματικές απ' τις ενδεικτικές τιμές

Μέχρι και 25 δραχμές πάνω από τις ενδεικτικές, είναι οι πραγματικές τιμές που πωλούνται από τα πρατήρια οι βενζίνες

Παραπλανητικές και κάθε άλλο παρά "εφικτές", όπως τις χαρακτήριζε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,αποδεικνύονται για μια ακόμα βδομάδα οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, καθώς στα πρατήρια της Αττικής οι τιμές που επικρατούσαν στη βενζίνη σούπερ ξεπερνούσαν και τις 242 δρχ. το λίτρο, δηλαδή, ήταν ακριβότερες μέχρι και κατά 23 δρχ. από την"ενδεικτική" του υπουργείου, που γι' αυτή τη βδομάδα, μετά την αύξηση των 6,10 δρχ. το λίτρο, διαμορφώθηκε στις 218,8 δραχμές. Ενώ, η αμόλυβδη πωλούνταν μέχρι και 227 δρχ., δηλαδή, πάνω από την "ενδεικτική" του υπουργείου (που είναι 202,6) κατά 25 δρχ. περίπου.

Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών δεν πέρασαν στη χονδρική τιμή ολόκληρη τη δραχμική αύξηση, αλλά κατά 2 - 2,5 δρχ. λιγότερο από τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, και στη λιανική οι αυξήσεις ήταν γύρω στις 3,5 δρχ., συνυπολογίζοντας το ποσοστό κέρδους των πρατηριούχων. Πάντως, οι τελευταίοι τονίζουν ότι ο κλάδος δεν έχει άλλα περιθώρια συμπίεσης του κέρδους, καταγγέλλοντας το υπουργείο Ανάπτυξης ότι αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των εταιριών λαμβάνοντας υπόψη, όταν καταρτίζει τις "ενδεικτικές τιμές", ποσοστό κέρδους εταιριών 4% - 5%, ενώ στην πραγματικότητα επιβάλλουν 15% - 20% κέρδος. Εκφράζουν, δε, φόβους ότι οι εταιρίες εμπορίας, προκειμένου να αντισταθμίσουν το κόστος από τις 2 δρχ. που αυτή τη βδομάδα δεν πέρασαν στις τιμές χονδρικής, θα εφαρμόσουν μεθόδους σε βάρος των πρατηριούχων, όπως, να τους μειώσουν τις μέρες πίστωσης.

Το κόστος στους πρατηριούχους

Το πιστόλι στον κρόταφο των πρατηριούχων έβαλε χτες ο υπουργός ΑνάπτυξηςΕ. Βενιζέλος απειλώντας να επιβάλει πλαφόν στις λιανικές τιμές των καυσίμων, καθώς "διαπιστώνει" ότι "ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί" στις λιανικές τιμές, κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Στα ίδια πλαίσια ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ότι έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει εναρμονισμένες πρακτικές κυρίως στις περιοχές όπου "δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός". Ο ίδιος δήλωσε ότι "η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο που διαθέτει", και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εκτός από την επιβολή πλαφόν στις λιανικές τιμές, να μειωθούν και οι φόροι που βαρύνουν τις τιμές των καυσίμων.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών υποστήριξαν ότι θα απορροφήσουν το 50% των αυξήσεων αυτής της βδομάδας. Ωστόσο, χτες, πρώτη μέρα ισχύος των νέων τιμών με τις αυξήσεις, οι εταιρίες πέρασαν στη χονδρική τις 4 από τις 6,20 δρχ., που ήταν η αύξηση που ανακοίνωσε η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια.

ΔΩΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

Εκτος διαπραγμάτευσης τέθηκε χθες η μετοχή της Δωρικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά από αίτηση της ίδιας της Τράπεζας, με αφορμή την απορρόφηση της χρηματιστηριακής εταιρίας ΤΕΛΕΣΙΣ ΑΧΕ.

Η απορρόφηση πραγματοποιήθηκε με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δωρικής με την έκδοση 11,9 εκατ. μετοχών, ονομαστικής αξίας 1.500 δραχμών ανά μετοχή και κατάργηση του δικαιώματος των παλιών μετόχων, υπέρ των μετόχων της ΤΕΛΕΣΙΣ. Μετά την αύξηση, η Δωρική Τράπεζα έχει 20.760.000 μετοχές.

Σύμφωνα με τη νέα χρηματιστηριακή νομοθεσία, η διαπραγμάτευση της μετοχής της Δωρικής θα ξεκινήσει από τις 6.276 δραχμές, έναντι 12.690 που διαπραγματευόταν πριν από την απορρόφηση της ΤΕΛΕΣΙΣ.

Στις 20 του Ιούλη η συνέλευση της Εμπορικής

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, λόγω "ελλείψεως απαρτίας", όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Τράπεζας, η επαναληπτική έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, θα πραγματοποιηθεί στις 20 του Ιούλη, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00 στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του κεντρικού καταστήματος (Σοφοκλέους 11, 3ος όροφος).

Βρέθηκαν ακατάλληλα κρέατα

Περίπου μισός τόνος ακατάλληλα κρέατα - για την ακρίβεια 456 κιλά - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σούπερ μάρκετ "Continent" στα Ν. Λιόσια, κατά τη διάρκεια ελέγχων που έκανε η Αστυκτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής την περασμένη Τρίτη. Οπως ανακοίνωσε η αρμόδια Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τα κρέατα αυτά εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου του Τμήματος Αγορανομίας του Αιγάλεω και κατέχονταν στο χώρο συντήρησης και συσκευασίας νωπών κρεάτων. Επειδή παρουσίαζαν δυσάρεστη οσμή και αλλοίωση της χροιάς και σύστασης, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν και κατά του υπευθύνου συντάχθηκαν έκθεση αστυκτηνιατρική και έκθεση κατάσχεσης, που στάλθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Με ανακοίνωσή της, που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, η γενική διεύθυνση του "Continent" υποστηρίζει ότι η εταιρία είχε ήδη εντοπίσει τα κρέατα, η αλλοίωση των οποίων προερχόταν από βλάβη του ψυκτικού θαλάμου. Μάλιστα, αναφέρει ότι η επίσκεψη του αστυκτηνιάτρου πραγματοποιήθηκε συμπτωματικά "την ώρα της απογραφής και ζυγίσματος των κρεάτων, τα οποία βρίσκονταν σε ειδικούς σάκους απορριμμάτων". Σύμφωνα με την εταιρία, ο αστυκτηνίατρος ενημερώθηκε σχετικά και το θέμα έληξε εκεί.

Εκπρόσωποι της διεύθυνσης του "Continent" δηλώνουν ότι ο εντοπισμός και η απόσυρση από τα ίδια τα σούπερ μάρκετ ακατάλληλων ειδών διατροφής είναι θέμα ρουτίνας και αποδίδουν τη δημοσιοποίηση του θέματος σε σκοπιμότητα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η εταιρία, ούτως ή άλλως, θα ενημέρωνε τις αρμόδιες αρχές για τα ακατάλληλα κρέατα, απλώς "δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία απογραφής και ζυγίσματος".

Ανοδος επιτοκίων από το "στέγνωμα" της αγοράς

Το "στέγνωμα" της αγοράς, με τον περιορισμό της κυκλοφορίας χρήματος, είναι ένα από τα "όπλα" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση (με τη βοήθεια της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας) για τη συγκράτηση του πληθωρισμού που παρουσιάζει τάσεις αναζωπύρωσης. Στα πλαίσια αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδας, δε δίστασε να ανεβάσει το επιτόκιο για την απορρόφηση χρημάτων από τις εμπορικές τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, με τη χθεσινή δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων για διάστημα τριών μηνών από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Στα πλαίσια του περιορισμού της υπερβάλλουσας ρευστότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας απορρόφησε χθες άλλα 200 δισ. δραχμές (την προηγούμενη Τετάρτη είχε απορροφήσει 300 δισ. δραχμές για 14 μέρες με σταθερό επιτόκιο 12%) με μεσοσταθμικό επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 9,91%.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, τα επιτόκια των προσφορών που έγιναν τελικά δεκτές κυμάνθηκαν μεταξύ του 9,81% έως και 9,93%. Σε αντίστοιχη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί στις 17/6, το μεσοσταθμικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 9,87%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ