Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβότερες οι πραγματικές απ' τις ενδεικτικές τιμές

Μέχρι και 25 δραχμές πάνω από τις ενδεικτικές, είναι οι πραγματικές τιμές που πωλούνται από τα πρατήρια οι βενζίνες

Παραπλανητικές και κάθε άλλο παρά "εφικτές", όπως τις χαρακτήριζε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,αποδεικνύονται για μια ακόμα βδομάδα οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων, καθώς στα πρατήρια της Αττικής οι τιμές που επικρατούσαν στη βενζίνη σούπερ ξεπερνούσαν και τις 242 δρχ. το λίτρο, δηλαδή, ήταν ακριβότερες μέχρι και κατά 23 δρχ. από την"ενδεικτική" του υπουργείου, που γι' αυτή τη βδομάδα, μετά την αύξηση των 6,10 δρχ. το λίτρο, διαμορφώθηκε στις 218,8 δραχμές. Ενώ, η αμόλυβδη πωλούνταν μέχρι και 227 δρχ., δηλαδή, πάνω από την "ενδεικτική" του υπουργείου (που είναι 202,6) κατά 25 δρχ. περίπου.

Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών δεν πέρασαν στη χονδρική τιμή ολόκληρη τη δραχμική αύξηση, αλλά κατά 2 - 2,5 δρχ. λιγότερο από τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, και στη λιανική οι αυξήσεις ήταν γύρω στις 3,5 δρχ., συνυπολογίζοντας το ποσοστό κέρδους των πρατηριούχων. Πάντως, οι τελευταίοι τονίζουν ότι ο κλάδος δεν έχει άλλα περιθώρια συμπίεσης του κέρδους, καταγγέλλοντας το υπουργείο Ανάπτυξης ότι αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των εταιριών λαμβάνοντας υπόψη, όταν καταρτίζει τις "ενδεικτικές τιμές", ποσοστό κέρδους εταιριών 4% - 5%, ενώ στην πραγματικότητα επιβάλλουν 15% - 20% κέρδος. Εκφράζουν, δε, φόβους ότι οι εταιρίες εμπορίας, προκειμένου να αντισταθμίσουν το κόστος από τις 2 δρχ. που αυτή τη βδομάδα δεν πέρασαν στις τιμές χονδρικής, θα εφαρμόσουν μεθόδους σε βάρος των πρατηριούχων, όπως, να τους μειώσουν τις μέρες πίστωσης.

Το κόστος στους πρατηριούχους

Το πιστόλι στον κρόταφο των πρατηριούχων έβαλε χτες ο υπουργός ΑνάπτυξηςΕ. Βενιζέλος απειλώντας να επιβάλει πλαφόν στις λιανικές τιμές των καυσίμων, καθώς "διαπιστώνει" ότι "ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί" στις λιανικές τιμές, κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Στα ίδια πλαίσια ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, ότι έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει εναρμονισμένες πρακτικές κυρίως στις περιοχές όπου "δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός". Ο ίδιος δήλωσε ότι "η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο που διαθέτει", και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εκτός από την επιβολή πλαφόν στις λιανικές τιμές, να μειωθούν και οι φόροι που βαρύνουν τις τιμές των καυσίμων.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών υποστήριξαν ότι θα απορροφήσουν το 50% των αυξήσεων αυτής της βδομάδας. Ωστόσο, χτες, πρώτη μέρα ισχύος των νέων τιμών με τις αυξήσεις, οι εταιρίες πέρασαν στη χονδρική τις 4 από τις 6,20 δρχ., που ήταν η αύξηση που ανακοίνωσε η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ