ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ"
Δράση για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Τη βιομηχανία, όπου πριν λίγες μέρες έχασε τη ζωή του 27χρονος εργάτης, επισκέφτηκαν συνδικαλιστές της ΠΟΕΜ και του ΕΚΘ. Και ενώ τα ατυχήματα πυκνώνουν, καταργείται η Επιθεώρηση Εργασίας Σχηματαρίου - Οινοφύτων!

Την "Προφίλ Αλουμινίου" στο Σχηματάρι επισκέφτηκε προχτές πολυμελής αντιπροσωπεία της ΠΟΕΜ και του Εργατικού Κέντρου Θήβας,συνοδευόμενη και από την, υπό κατάργηση!, Επιθεώρηση Εργασίας, όπου και ζητήθηκε από τον αρμόδιο διευθυντή ενημέρωση για τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος, πριν λίγες μέρες, που στοίχισε τη ζωή στον 27χρονο εργάτη Λεωνίδα Βαλάση από τη Χαλκίδα.

Ο διευθυντής δεν είχε καμία εξήγηση να δώσει και απέδωσε το δυστύχημα στην "κακιά ώρα"! Οι συνδικαλιστές ζήτησαν τις επόμενες μέρες να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο χώρο και να μιλήσουν στους εργαζόμενους για τα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου και να τους προτρέψουν να συστήσουν Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Ο διευθυντής επιφυλάχτηκε να απαντήσει μέχρις ότου συζητήσει με τον ιδιοκτήτη κ. Τζιρακιάν.

Οι συνδικαλιστές ωστόσο είναι αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια στο θέμα και όχι μόνο στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Σε ολόκληρη τη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου - Οινοφύτων συμβαίνουν καθημερινά μικρότερα και μεγαλύτερα ατυχήματα, κάποιες φορές θανατηφόρα και είναι αναγκαία - όπως επισημαίνουν - να αναπτυχθεί η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων τόσο για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά τους δικαιώματα, όσο και για τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας.

Να σημειωθεί ότι το δυστύχημα στην "Προφίλ Αλουμινίου" ήταν το τέταρτο κατά σειρά μέσα σε ένα χρόνο στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή. Είχαν προηγηθεί δύο τραγικά δυστυχήματα στην ΕΛΒΑΛ, όπου έχασαν τη ζωή τους οι εργάτες Γ. Μπασινάς και Ν. Παπαδόπουλος και στη χαρτοβιομηχανία "Αφοί Γιαζιτζόγλου ΑΒΕΕ", όπου έχασε τη ζωή του ένας Ινδός εργαζόμενος.

Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση, η Επιθεώρηση Εργασίας Σχηματαρίου,αλλά και αυτή της Θήβας, καταργούνται τις επόμενες μέρες! Ισως μάλιστα η επίσκεψη στην "Προφίλ Αλουμινίου" να ήταν η τελευταία που έγινε από την Επιθεώρηση Σχηματαρίου, ενώ αυτή της Θήβας, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας δραστηριοποιούνται πάνω από 600 βιομηχανίες, μεταφέρεται στη Λιβαδειά, όπου η βιομηχανική δραστηριότητα είναι ελάχιστη.

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στη μάχη της επιτυχίας του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ

Ενώ οξύνονται και περιπλέκονται τα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, η ηγεσία της ΟΤΟΕ συνεργεί στη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας που βάφτισε "35ωρο"

Το πρόγραμμα δράσης της ΕΣΑΚ Τραπεζών για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου καταδίκης των ιδιωτικοποιήσεων, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 15 του μήνα, στις 8μμ, στην πλατεία Συντάγματος, καθορίστηκε προχτές το βράδυ σε σύσκεψη τραπεζοϋπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της παράταξης. Πέρα από την έκδοση ανακοίνωσης και αφίσας, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, αρχίζοντας με την Αγροτική Τράπεζα τη Δευτέρα και συνεχίζοντας με την Εμπορική, τη Γενική, την Τράπεζα Ελλάδας και άλλες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε πολύς λόγος για τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα και εκφράστηκε η ανησυχία των τραπεζοϋπαλλήλων για τον τρόπο που μελλοντικά αυτές θα επιδράσουν στους ίδιους. Αρκετή συζήτηση αναπτύχθηκε και για τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών περί πιλοτικής εφαρμογής ενός ψευδεπίγραφου "35ωρου", μια συμφωνία που στην πραγματικότητα εισάγει στις τράπεζες τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ Τραπεζών έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 υπογραφές τραπεζοϋπαλλήλων που καταδικάζουν τη συμφωνία. Ωστόσο, η ΟΤΟΕ συνεχίζει ακάθεκτη το παζάρεμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έτσι χτες συναντήθηκε εκ νέου με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και συζήτησαν το πώς θα εφαρμοστεί το "35ωρο". Η ΕΕΤ θα επιλέξει ως τις 25 του μήνα τα υποκαταστήματα από τα οποία θα αρχίσει η "πιλοτική" εφαρμογή του μέτρου, ενώ οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν την όλη διαδικασία να εποπτεύει ιδιωτική εταιρία, για τη διασφάλιση "αντικειμενικών συμπερασμάτων".

Τέλος, στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που εμφανίζονται σε μια σειρά τράπεζες και έχουν να κάνουν με την παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και ωραρίου εργασίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη "Γιούρομπανκ",η οποία έχει παρατείνει αυθαίρετα και παράνομα το ωράριο εργασίας και συναλλαγών, μάλιστα με εσωτερική εγκύκλιό της ενημερώνει ότι κατά τη θερινή περίοδο το ωράριο συναλλαγών θα λήγει στις 3.30μμ, παρατεταμένο έναντι του κανονικού κατά 1.30 ώρα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έθεσαν το ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσουν την παρανομία.

Τέλος, κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι απαιτείται η ανάπτυξη και ο συντονισμός της πάλης από τους ίδιους τους εργαζόμενους και ο παραμερισμός της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ και κυρίως η συσπείρωση στις γραμμές του ΠΑΜΕ.

ΟΧΙ στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου οι πέντε σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.Το δελτίο Τύπου αρνήθηκαν να υιοθετήσουν οι άλλες παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, της διοίκησης...

Κατά την προσφιλή της τακτική, όπως αναφέρουν οι 5 συνδικαλιστές, η κυβέρνηση εξαπέλυσε νέα αντιλαϊκή επίθεση μέσα στο καλοκαίρι, αυτή τη φορά κατά του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, επισημαίνεται, μετατρέπουν τις συντάξεις σε βοηθήματα και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτική ασφάλιση. "Δηλώνουμε - τονίζεται - την κατηγορηματική μας αντίθεση για την πολιτική διάλυσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Κάνουμε γνωστό σε κάθε κατεύθυνση ότι θα συστρατευτούμε με όλες τις δυνάμεις μέσα και έξω από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης".

ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ
"Λουκέτο" και απολύσεις στη Θεσσαλονίκη

Στην ανεργία πετάει τους εργαζόμενους του υποκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη η Τράπεζα ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ,αφού αποφάσισε λόγω κόστους (έτσι ισχυρίζεται) να κλείσει το συγκεκριμένο υποκατάστημα. Την ίδια στιγμή οι 23 εργαζόμενοι του υποκαταστήματος, προειδοποιήθηκαν εκβιαστικά, ότι αν δε δεχτούν να μεταφερθούν και να δουλέψουν στην Αθήνα, τότε θα απολυθούν. Ως αυτή τη στιγμή μόνο οι 12 εργαζόμενοι δέχτηκαν να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Η αλήθεια πάντως είναι διαφορετική. Η ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ δεν κλείνει το υποκατάστημά της στη Θεσσαλονίκη λόγω οικονομικού κόστους, αλλά γιατί θέλει να ανοίξει άλλη τράπεζα στη χώρα μας και ήδη έχει ζητήσει την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Και ενώ αυτό είναι πασίγνωστο, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, αλλά και το υπουργείο Εργασίας κάνουν τους ανήξερους και παραγνωρίζουν το αίτημα των εργαζομένων της ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ να μεταφερθούν στη νέα τράπεζα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι ο πρωταρχικός στόχος της ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΞΠΡΕΣ είναι να απαλλαγεί από τους παλιούς εργαζομένους, προκειμένου, όταν ξεκινήσει τις νέες της δραστηριότητες, να προσλάβει νέους, χωρίς δικαιώματα εργαζομένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ