Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στη μάχη της επιτυχίας του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ

Ενώ οξύνονται και περιπλέκονται τα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, η ηγεσία της ΟΤΟΕ συνεργεί στη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας που βάφτισε "35ωρο"

Το πρόγραμμα δράσης της ΕΣΑΚ Τραπεζών για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου καταδίκης των ιδιωτικοποιήσεων, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 15 του μήνα, στις 8μμ, στην πλατεία Συντάγματος, καθορίστηκε προχτές το βράδυ σε σύσκεψη τραπεζοϋπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της παράταξης. Πέρα από την έκδοση ανακοίνωσης και αφίσας, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, αρχίζοντας με την Αγροτική Τράπεζα τη Δευτέρα και συνεχίζοντας με την Εμπορική, τη Γενική, την Τράπεζα Ελλάδας και άλλες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε πολύς λόγος για τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα και εκφράστηκε η ανησυχία των τραπεζοϋπαλλήλων για τον τρόπο που μελλοντικά αυτές θα επιδράσουν στους ίδιους. Αρκετή συζήτηση αναπτύχθηκε και για τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών περί πιλοτικής εφαρμογής ενός ψευδεπίγραφου "35ωρου", μια συμφωνία που στην πραγματικότητα εισάγει στις τράπεζες τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ Τραπεζών έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 υπογραφές τραπεζοϋπαλλήλων που καταδικάζουν τη συμφωνία. Ωστόσο, η ΟΤΟΕ συνεχίζει ακάθεκτη το παζάρεμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έτσι χτες συναντήθηκε εκ νέου με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και συζήτησαν το πώς θα εφαρμοστεί το "35ωρο". Η ΕΕΤ θα επιλέξει ως τις 25 του μήνα τα υποκαταστήματα από τα οποία θα αρχίσει η "πιλοτική" εφαρμογή του μέτρου, ενώ οι δύο οργανώσεις συμφώνησαν την όλη διαδικασία να εποπτεύει ιδιωτική εταιρία, για τη διασφάλιση "αντικειμενικών συμπερασμάτων".

Τέλος, στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που εμφανίζονται σε μια σειρά τράπεζες και έχουν να κάνουν με την παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και ωραρίου εργασίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη "Γιούρομπανκ",η οποία έχει παρατείνει αυθαίρετα και παράνομα το ωράριο εργασίας και συναλλαγών, μάλιστα με εσωτερική εγκύκλιό της ενημερώνει ότι κατά τη θερινή περίοδο το ωράριο συναλλαγών θα λήγει στις 3.30μμ, παρατεταμένο έναντι του κανονικού κατά 1.30 ώρα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που έθεσαν το ερώτημα γιατί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσουν την παρανομία.

Τέλος, κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι απαιτείται η ανάπτυξη και ο συντονισμός της πάλης από τους ίδιους τους εργαζόμενους και ο παραμερισμός της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ και κυρίως η συσπείρωση στις γραμμές του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ