Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
ΠΑΣΟΚ κερνάει... ΠΑΣΚΕ πίνει...

Ως "θετικό" υπερψήφισε το νομοσχέδιο για συλλογικές συμβάσεις - μαϊμού η κυβερνητική παράταξη! Η ΕΣΑΚ Δημοσίου ζήτησε απόσυρσή του και κατάθεση νέου

Μόνη της τελικά υπερψήφισε η ΠΑΣΚΕ χτες στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ως "θετικό" το νομοσχέδιο για τις "συλλογικές συμβάσεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις", που προχτές παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Βάσω Παπανδρέου και για το οποίο η συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ έγινε λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα. Ενα νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων συλλογικές διαπραγματεύσεις - "μαϊμού", υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων στις νομαρχίες, "διευκόλυνση" των ρουσφετολογικών διορισμών και θεσμοθέτηση της ομηρίας, αυταρχικότερες διατάξεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Από την πλευρά τους ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση καταψήφισαν το νομοσχέδιο όχι όμως για τα κύρια, αλλά για επιμέρους ζητήματα.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης που "μετά από 15 χρόνια υποσχέσεων και αθετήσεών τους για Συλλογικές Συμβάσεις στο δημόσιο, έδωσε τώρα ένα νομοσχέδιο που αντί για γνήσιες και ελεύθερες συμβάσεις δίνει μια καρικατούρα τους".

Οι υποχρεωτικές μετατάξεις χαρακτηρίστηκαν από την παράταξη "ακραίος αυταρχισμός, που καταδικάζει χιλιάδες υπαλλήλους σε περικοπές οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων". Για τη μονιμοποίηση των αορίστου χρόνου υπαλλήλων, τονίστηκε ότι είναι "χωρίς αντίκρισμα και απαγορευτική", αφού δε ρυθμίζει το ασφαλιστικό,ενώ για την τροποποίηση του νόμου 2190 περί προσλήψεων καταγγέλθηκε ότι "ανοίγει πρόσθετα παράθυρα στις ρουσφετολογικές προσλήψεις".

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στις αντιλαϊκές επιλογές της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για περικοπές στις κατακτήσεις και των δημοσίων υπαλλήλων και πρότεινε προς το Γενικό Συμβούλιο να απαιτήσει την απόσυρσή του και την αντικατάστασή του από άλλο που θα δίνει: Γνήσιες και ελεύθερες συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη επίλυση του ασφαλιστικού τους προβλήματος. Καμία υποχρεωτική μετάταξη. ΟΧΙ στο άνοιγμα των νέων ρουσφετολογικών παραθύρων, προσλήψεις μόνο μέσα από ένα σύστημα αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων.

Τέλος, προτάθηκε για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τα επερχόμενα νέα αντεργατικά και αντιϋπαλληλικά μέτρα, το Γενικό Συμβούλιο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την ανάπτυξη άμεσα αποφασιστικών αγώνων, μέσα από διαδικασία ανάπτυξης μετώπων και συσπειρώσεων στη βάση, ενάντια στο"μαύρο" μέτωπο κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ