ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδράσεις προκαλεί το πογκρόμ

Συνδικάτο Οικοδόμων: Η επιχείρηση - "σκούπα", εκτός από αναποτελεσματική, είναι και πολύ επικίνδυνη, γιατί καλλιεργεί την ξενοφοβία, το ρατσισμό. Απάντηση, η ενότητα και η κοινή δράση των ντόπιων και ξένων εργατών ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το πογκρόμ κατά των αλλοδαπών εργατών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Χτες εκατοντάδες μετανάστες στη ΒΑ Αττική, στην Αθήνα (Ομόνοια) και την Πάτρα έπεσαν στη ...λαβίδα της Αστυνομίας, της οποίας το έργο έχει τύχει μεγάλης προβολής από τα κανάλια. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ισχυρίστηκε χτες ότι το "τσουβάλιασμα" των αλλοδαπών γίνεται για να αποτραπεί ...ο κίνδυνος κρουσμάτων αυτοδικίας.

Την επιχείρηση - "σκούπα", που εξαπέλυσε, με εντολή της κυβέρνησης, η Ελληνική Αστυνομία, κατά των οικονομικών μεταναστών καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές.Καλεί δε τους Ελληνες και ξένους εργάτες σε ενότητα και κοινή δράση κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

"Η επιχείρηση - "σκούπα" και το πογκρόμ κατά των οικονομικών μεταναστών, το οποίο γίνεται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, μόνο το σκοπό τον οποίο επικαλούνται οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν εξυπηρετεί", αναφέρει η ανακοίνωση. "Τέτοιου είδους τυφλές ενέργειες, που έχουν ξαναγίνει, δεν περιόρισαν το πρόβλημα της εγκληματικότητας, ούτε, βέβαια, θα το αντιμετωπίσουν και τώρα, γιατί η όλη επιχείρηση έχει άλλους στόχους και στρέφεται σε λάθος κατεύθυνση, σε λάθος ανθρώπους", προσθέτει.

Οι οικοδόμοι επισημαίνουν ότι το πογκρόμ κατά των οικονομικών μεταναστών είναι μια επιχείρηση εντυπωσιασμού, που γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Με αυτήν, η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, να δικαιολογήσουν και να συγκαλύψουν την ουσιαστική αδιαφορία τους για τις αιτίες που γεννούν την εγκληματικότητα και την απροθυμία τους να την καταπολεμήσουν, όπως επίσης να συγκαλύψουν την αντεργατική και αντιλαϊκή δομή, κατεύθυνση και δράση των Σωμάτων Ασφαλείας.

"Αν ήθελε η κυβέρνηση στα σοβαρά να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και να περιορίσει τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττουν μεμονωμένα άτομα, θα προσανατόλιζε τη δράση της αστυνομίας και των άλλων διωκτικών υπηρεσιών προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν θα τις χρησιμοποιούσε σαν κατασταλτικό μηχανισμό ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης, των αγροτών, των φοιτητών, μαθητών κλπ.", υπογραμμίζει το Συνδικάτο. "Θα έπαιρνε όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα που θα περιόριζαν τις αιτίες γέννησης και εξάπλωσης της εγκληματικότητας, τα οποία θα βοηθούσαν να διαμορφωθούν άλλες συνειδήσεις και ηθικές αξίες, απ' αυτές που κυριαρχούν σήμερα στην καπιταλιστική κοινωνία της χώρας μας. Αυτές οι συνειδήσεις που γεννά η κυρίαρχη ιδεολογία είναι το θερμοκήπιο όπου εκκολάπτονται και γεννιούνται κατά κύριο λόγο οι κάθε λογής εγκληματικές ενέργειες, είτε αυτές γίνονται από ντόπιους, είτε από αλλοδαπούς, είτε από οργανωμένες συμμορίες, είτε από μεμονωμένα άτομα, που στοχεύουν στην απόκτηση εύκολου και μεγάλου πλουτισμού ή στη λύση μικροδιαφορών".

Το Συνδικάτο τονίζει ότι η επιχείρηση - "σκούπα" κατά των οικονομικών μεταναστών, εκτός από αναποτελεσματική, είναι και πολύ επικίνδυνη, γιατί γίνεται στη βάση της συλλογικής ευθύνης, καλλιεργεί την ξενοφοβία, το ρατσισμό και δίνει τη δυνατότητα στις κάθε λογής φασιστικές συμμορίες να ψαρεύουν στα θολά νερά. Επίσης, είναι επικίνδυνη, γιατί καλλιεργεί το μίσος μεταξύ των γειτονικών λαών, ενθαρρύνει τον εθνικισμό, ο οποίος διχάζει τους λαούς και υπονομεύει την ειρηνική συμβίωσή τους, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική, εγκληματική επέμβαση στα Βαλκάνια.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι "η απάντηση στη ρατσιστική αυτή ενέργεια της κυβέρνησης, αλλά και στις αιτίες που γεννούν την εγκληματικότητα, είναι η ενότητα και η κοινή δράση των ντόπιων και ξένων εργατών, η συνεργασία και πάλη των λαών ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

  • Τον αποτροπιασμό της για το πογκρόμ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΚΟΑ.Ζητά να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις αυτές και σημειώνει πως οι κυβερνώντες ενισχύουν το μαζικό φόβο, τις προκαταλήψεις και "παίζουν στο έδαφος των χειρότερων ρατσιστικών αντιλήψεων, ανάβοντας "πράσινο φως" στη θεωρία περί κληρονομικής ανωτερότητας".
  • Με σύνθημα "Είμαστε όλοι μετανάστες", η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους μετανάστες διοργανώνει σήμερα στις 5.30 μ.μ. εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και πορεία μέχρι τα γραφεία του ΟΗΕ.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

Με χτεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι το καθημερινό μάντρωμα των ξένων εργατών σε "κλούβες", κρατητήρια και γήπεδα έχει στόχο "τον έλεγχο νομιμότητας των αλλοδαπών, που βρίσκονται στη χώρα μας"... Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αποστολή του ΥΔΤ είναι η ασφάλεια των πολιτών και η ...αποτροπή κρουσμάτων αυτοδικίας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις ανθρωπομαζώματος έχουν ως στόχο τον έλεγχο νομιμότητας των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα. "Γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν εκείνοι οι αλλοδαποί που ζουν στη χώρα, που δεν έχουν έγγραφα παραμονής ή έχουν πλαστά. Αυτό πιστεύω ότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κάθε δημοκρατικής χώρας". Κατά τον υπουργό, τα πρωτεία στο έγκλημα"εξακολουθούν να τα έχουν οι συμπατριώτες μας", όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει της αύξηση της εγκληματικότητας με τη μέθοδο των μαζικών προσαγωγών ξένων εργαζομένων.

Δήλωσε ότι οι έλεγχοι αυτοί που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. δεν ενισχύουν τις ρατσιστικές αντιλήψεις έναντι των ξένων και ότι βασική αποστολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η ασφάλεια των πολιτών με ενέργειες που βρίσκονται πάντα μέσα στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας. Ξέχασε, όμως, να αναφέρει ότι αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με το νόμο. Ο τελευταίος ορίζει πότε γίνεται προσαγωγή, έρευνα και κράτηση προσώπου. Σωματική έρευνα και προσωποκράτηση μπορούν να γίνονται, όταν υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Επίσης ο Μ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι "στην περίπτωση αυτή η όψη της δημοκρατικής νομιμότητας είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος κρουσμάτων αυτοδικίας"...

Αρχηγείο αυταρχισμού και στεγανών στην Αστυνομία

Στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στοχεύει η ίδρυση Αρχηγείου στην ΕΛ. ΑΣ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα

Με την εξαγγελία ίδρυσης Αρχηγείου, την ενίσχυση των διοικητικών και επιχειρησιακών εξουσιών των στρατηγών σε τοπικό επίπεδο και τη δημιουργία δυο συμβουλευτικών οργάνων του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντίστοιχα, η κυβέρνηση, επιχειρεί να αξιοποιήσει τα καυτά προβλήματα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας που έχει κυριεύσει τους πολίτες για να ενισχύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους ώστε να τους εναρμονίσει πλήρως με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπουργός ανακοίνωσε χτες ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ για το Αρχηγείο ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσει από το Γενάρη του 2000. Ομως, ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός της Αστυνομίας δεν αλλάζουν, παρά το γεγονός ότι αποσαφηνίζεται ο ρόλος της.

Η βασική αλλαγή που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι η ανάθεση αυξημένων αρμοδιοτήτων στους στρατηγούς, αρχής γενομένης από τον αρχηγό, μέχρι τους 14 διευθυντές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός αναφερόμενος χτες, στις οργανωτικές αλλαγές που θα γίνουν στο επίπεδο της διοίκησης της Αστυνομίας, δεν αναφέρθηκε επίσης σε γενικότερα μέτρα εκδημοκρατισμού, ούτε στις θεσμικές εκείνες αλλαγές που θα μπορούσαν να θωρακίσουν την επιδιωκόμενη, όπως ειπώθηκε, "αυτοτέλεια" των αστυνομικών υπηρεσιών. Πολύ περισσότερο μάλιστα δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες θέσεις για τη στροφή της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και στον απεγκλωβισμό της από τις αυταρχικές και κατασταλτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, εναντίον του λαϊκού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα το υπό ίδρυση Αρχηγείο μέσα στα πλαίσια του σημερινού προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας και των στεγανών που τα διέπουν, αποτελεί ακόμη ένα πρόσθετο στεγανό και ανεξέλεγκτο από τη Βουλή μηχανισμό. Η λεγόμενη επιχειρησιακή αυτοτέλεια, που όπως λέει η κυβέρνηση επιδιώκεται με την ίδρυση του Αρχηγείου, δεν απαλλάσσει την ΕΛ. ΑΣ. από τις εκάστοτε κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αλλωστε, όλο το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αποστολή και τη λειτουργία της, παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτο. Θέματα κρίσεων και προαγωγών, επιλογής στελεχών, δημοκρατικής παιδείας και επιμόρφωσης του προσωπικού στις σχολές, κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων που περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του προσωπικού, δε θίγονται και ούτε έχει διαφανεί ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει προσεχώς. Αντίθετα, αυξάνεται η οργανική δύναμη της Αστυνομίας κατά 3.000 θέσεις και εξαγγέλλονται προσλήψεις χιλιάδων άλλων ειδικών αστυνομικών (για τη φύλαξη συνόρων και των λεγόμενων στόχων των τρομοκρατών).

Συμβούλια και στρατηγοί

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτό φαίνεται όμως και από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη λειτουργία δυο συμβουλευτικών οργάνων με ευρύτερες αρμοδιότητες και τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση κεντρικά του ρόλου του υπουργείου, ως υπουργείου Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο επιλογής του αρχηγού, είπε ότι θα εξακολουθεί να ορίζεται από την κυβέρνηση, αν και θεώρησε ότι θα ήταν "θετικό να φτάναμε, όπως είπε, κάποτε στο επίπεδο να αναδεικνύεται αρχηγός από το ίδιο το προσωπικό".

Το πρώτο συμβούλιο, είναι το Συμβούλιο Συντονισμού και Σχεδίασης της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και θα συνεδριάζει με πρόεδρο το γενικό γραμματέα του υπουργείου και μέλη τους αρχηγούς της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτων αναγκών, τους υπαρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και τον επιτελάρχη της αστυνομίας (πρόκειται για νέα θέση που καταλαμβάνεται από τον μέχρι σήμερα Β υπαρχηγό και θα προϊσταται των τριών κλάδων της Αστυνομίας). Το όργανο αυτό θα προτείνει στον υπουργό πολιτικές και δράσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Το δεύτερο όργανο είναι το Συμβούλιο στρατηγικού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων και συνεδριάζει με πρόεδρο τον αρχηγό της Αστυνομίας και μέλη τον υπαρχηγό, τον επιτελάρχη και τους τρεις κλαδάρχες. Αρμοδιότητές του θα είναι, όπως ανακοινώθηκε "ο σχεδιασμός της οργανωτικής δομής και λειτουργίας του σώματος και η διαχείριση κρίσεων σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας που μπορούν να κλονίσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών". Παράλληλα με τη λειτουργία αυτών των οργάνων θα λειτουργήσει, όπως είπε ο υπουργός και ένα Ινστιτούτο αντεγκληματικής πολιτικής, το οποίο θα στελεχώνεται από αξιωματικούς και επιστήμονες διαφόρων κλάδων με αντικείμενο τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών για θέματα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση της θέσης του δεύτερου υπαρχηγού και δημιουργία θέσης διευθυντή επιτελείου του Αρχηγείου. Στην ουσία ο πρώτος υπαρχηγός θα βοηθά τον αρχηγό στο έργο του, ενώ ο επιτελάρχης θα ελέγχει τους κλάδους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, διοικητικού και οικονομικοτεχνικών μέσων. Στο επίπεδο των περιφερειακών υπηρεσιών καταργούνται οι επιθεωρήσεις και δημιουργούνται Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφερειών, με αρμοδιότητες στα όρια των διοικητικών περιφερειών της χώρας (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης). Επικεφαλής θα τοποθετηθούν υποστράτηγοι οι ταξίαρχοι με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει γραφείο επικοινωνίας με τον πολίτη και τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή (1890). Οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για αστυνομικής φύσεως θέματα ή να υποβάλουν παράπονα, προτάσεις, αναφορές και καταγγελίες.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών

Με την Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών ΕΛ. ΑΣ.

Τα χρονίζοντα προβλήματα της Αστυνομίας και οι επιχειρήσεις - "σκούπα" με θύματα τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης, που είχαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕη ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών ΕΛ. ΑΣ., με επικεφαλής τον πρόεδρό της Μιχάλη Βετούλη.Οι εκπρόσωποι των αξιωματικών εξέθεσαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο τους και αναγνώρισαν ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό των συνδικαλιστών.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των αξιωματικών και εξέφρασε την έντονη αντίθεση του Κόμματος στις κυβερνητικές επιχειρήσεις - "σκούπα". Στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και τον αναπροσανατολισμό της δράσης τους για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και όχι για τη δίωξη του λαϊκού κινήματος.

Οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στο ισχύον νομικό πλαίσιο για τη χρήση των όπλων, στο αίτημά τους να μην παραπέμπονται με τη διαδικασία του αυτόφωρου οι αστυνομικοί για πταισματικές παραβάσεις, εφόσον μηνύονται κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας. Τέλος, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι αποφασίστηκε να γίνει έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη, για να επανακαθοριστεί ο ρόλος της αστυνομίας και για να ληφθούν αποφάσεις για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και νέες μορφές αγώνα. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Κ. Βουλγαρόπουλος και ο Γ. Νάκης επισήμαναν ότι για το Κόμμα αναπροσανατολισμός σημαίνει στροφή της Αστυνομίας στη δίωξη του εγκλήματος και ενίσχυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των αστυνομικών υπαλλήλων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ υπέβαλε προτάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε και οι αστυνομικοί να μπορούν να κάνουν απεργία. Επίσης, στην ΑΔΕΔΥ έγινε πρόταση να δεχτεί στους κόλπους της το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνη τακτική

Την έντονη αντίθεση του ΚΚΕ στις επιχειρήσεις - "σκούπα" εναντίον των αλλοδαπών εργατών και στην ταύτιση κάθε αλλοδαπού με εγκληματία, εξέφρασε για άλλη μια φορά χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα,σε δηλώσεις της, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

"Μ' αυτόν τον τρόπο - είπε η Αλ. Παπαρήγα - όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα, αλλά, αντίθετα, ενισχύεται το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για την προώθηση γενικότερων σχεδίων του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Αυτή η τακτική είναι επικίνδυνη και δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Χρειάζεται να δυναμώσει ο λαός την πάλη του για τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και τον αναπροσανατολισμό των δυνάμεών τους για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και όχι για τη δίωξη του λαϊκού κινήματος, που συντηρεί και η σημερινή κυβέρνηση".

Στο δρόμο για εξακρίβωση στοιχείων, δακτυλοσκόπηση, κρατητήριο...
Εικόνες όπως αυτή ξαναζωντανεύουν με το προγκρόμ που έχει εξαπολύσει η

Εικόνες όπως αυτή ξαναζωντανεύουν με το προγκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των μεταναστών

Παρά τις αντιδράσεις των μαζικών φορέων, το ανθρωπομάζωμα συνεχίζεται


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ