ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Τα "φέσια" αυξάνονται με ρυθμό 30 δισ. το μήνα!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο α' εξάμηνο του 1999, πτώχευσαν ή κίνησαν τη διαδικασία πτώχευσης 1.648 επιχειρήσεις και τα "φέσια" στην αγορά ανήλθαν στα 177,7 δισ. δραχμές

Αυξάνονται και πληθύνονται τα "φέσια" στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις που εξάντλησαν κάθε περιθώριο και κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους, κηρύσσοντας πτώχευση. Αυτή την κακή εικόνα, που παρουσιάζει η ελληνική αγορά και αφορά κυρίως τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, την τεκμηριώνουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Ιούνη του 1999 διαμαρτυρήθηκαν 25.816 συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 7.138 εκατ. δραχμών και βρέθηκαν 10.616 τεμάχια ακάλυπτες επιταγές συνολικής αξίας 22.039 εκατ. δραχμών, ενώ στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 109 δικαστικές αποφάσεις πτώχευσης επιχειρήσεων και υποβλήθηκαν άλλες 229 αιτήσεις πτώχευσης.

Αν προσθέσουμε τα παραπάνω στοιχεία της ΕΕΤ στα αντίστοιχα των προηγούμενων 5 μηνών (Γενάρη - Μάη 1999), βλέπουμε ότι σε ολόκληρο το εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 1999, έχουμε μια αποκαλυπτική εικόνα, για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί στην αγορά η μακροχρόνια αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας.

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤ, προκύπτει ότι στην περίοδο Γενάρης - Ιούνης 1999:

  • Τα "φέσια" στην αγορά από διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές, ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 177.658 εκατ. δραχμών, έναντι 169.300 εκατ. δραχμών το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Από τη σύγκριση αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι στο φετινό εξάμηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών ήταν αυξημένη κατά 4,22%, ήτοι κατά 8,3 δισ. δραχμές. Μια απλή διαίρεση, της συνολικής αξίας των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών με τους 6 μήνες(βάση υπολογισμού οι 20 εργάσιμες μέρες το μήνα), μας πληροφορεί ότι τα "φέσια" στην αγορά αυξάνονταν στο φετινό εξάμηνο με ρυθμό περίπου 30 δισ. δραχμές το μήνα ή περίπου 1,5 δισ. δραχμές τη μέρα.
  • Πτώχευσαν ή κήρυξαν τις διαδικασίες πτώχευσης, 1.648 επιχειρήσεις (κυρίως ατομικές ή μικρομεσαίου μεγέθους), που σημαίνει πως κάθε μήνα έκλειναν κατά μέσο όρο περίπου 275 επιχειρήσεις. Με βάση τις 20 εργάσιμες μέρες το μήνα, προκύπτει ότι κάθε μέρα χρεοκοπούσαν ή κινούσαν τις διαδικασίες για την έκδοση δικαστικής απόφασης πτώχευσης, περίπου14 επιχειρήσεις την ημέρα. Σημειώνεται, ότι το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο οι επιχειρήσεις που είχαν πτωχεύσει ή κηρύξει τις διαδικασίες πτώχευσης ανήλθαν σε 1.733.
Θέλουν τη Θεσσαλονίκη κέντρο "πλιάτσικου" στα Βαλκάνια

Η δραματική οικονομική κατάσταση της Θεσσαλονίκης (που επιδεινώθηκε με το βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία), η φθίνουσα πορεία της περιοχής (με τις πιο σημαντικές βιομηχανικές μονάδες να κλείνουν η μια μετά την άλλη και με την καλπάζουσα ανεργία ή τα καθημερινά λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων), δε φαίνεται να απασχολούν την ηγεσία του επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου της πόλης. Αυτό ήταν ολοφάνερο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχτές το Ατυπο Συντονιστικό Συμβούλιο Οικονομικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ε., το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, η Διεθνής Εκθεση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ενωση Ξενοδόχων, ο Οργανισμός Λιμένος, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μ - Θ.

Στη συνέντευξη έγινε ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα του κέντρου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και την απόφαση της κυβέρνησης να μη λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη η Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ). Παρά τη σωρεία εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης, όπως αποτυπώθηκαν και στις σχετικές ερωτήσεις, το άτυπο αυτό συντονιστικό συμβούλιο όχι μόνο επέδειξε παντελή έλλειψη κάποιου προγράμματος ή σχεδίου αντιμετώπισης της εκρηκτικής κατάστασης, αλλά έδειξε από πάνω ότι δεν ασχολείται καν με τα προβλήματα αυτά.

Η βασική επιδίωξη των βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών της πόλης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Β. Τακά,είναι πώς θα καταφέρουν να διασφαλίσουν για τη Θεσσαλονίκη το ρόλο του κέντρου "ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων και όχι απλώς την έδρα του ειδικού συντονιστή, για να έχει τη δυνατότητα μια μερίδα της ολιγαρχίας να συμμετέχει, με όσο γίνεται ευνοϊκότερους όρους, στην επιχείρηση του πλιάτσικου των χωρών της Βαλκανικής.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει, π.χ., για την ανεργία στο νομό και στη Βόρεια Ελλάδα που έχει ξεπεράσει το 20%, με τη "Βαλκάν" που πάει για κλείσιμο, ή τις βιοτεχνίες και τις άλλες επιχειρήσεις που κλείνουν και πολλές απ' αυτές μεταφέρουν τις εργασίες τους σε γειτονικές χώρες, το προεδρείο κατέφυγε σε γενικολογίες άσχετες με το θέμα και έδωσε την εντύπωση ότι τα θέματα που απασχολούν την οικονομική ελίτ της πόλης είναι η προβολή της Θεσσαλονίκης ως "κέντρο" βαλκανικής δραστηριότητας απ' την οποία λίγοι, εκλεκτοί θα τα οικονομήσουν γερά...

Η πορεία της έρευνας για τα "παιχνίδια" στο ΧΑΑ

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακας για τα "παιχνίδια" που παίζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την απάτη με τις μετοχές "φούσκες". Τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται να καταθέσουν οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Στ. Θωμαδάκης και Σπ. Κουνάκης αντίστοιχα. Με τις δύο αυτές καταθέσεις ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαρτύρων και αφορά το κυρίως σκέλος της υπόθεσης.

Ως γνωστόν, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών είχε δώσει παραγγελία στον αρμόδιο για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος εισαγγελέα Δ. Ασπρογέρακα, να διενεργήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με στόχο να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και να προστατευτεί το επενδυτικό κοινό από τις απάτες με τις μετοχές "φούσκες". Στο έργο του ο Δ. Ασπρογέρακας συνεπικουρείται από τους αντεισαγγελείς Π. Παναγιωτόπουλο και Κ. Τσαβέλα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προτεραιότητες των εισαγγελικών λειτουργών είναι να ερευνηθεί το φαινόμενο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών, η τιμή των οποίων παρουσιάζει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σκαμπανεβάσματα που προκαλούν υπόνοιες για χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Σύνοδος ΕΚΟΦΙΝ τη Δευτέρα

Συνέρχεται τη Δευτέρα 12/7 στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα υπάρξουν αναφορές και στα Βαλκάνια. Θα συζητηθεί "η οικονομική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι σχετικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κόστος ανοικοδόμησης, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές για μια ευρύτερη στρατηγική στην περιοχή".

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Αυξήθηκε 0,2% το Μάη

Αύξηση 0,2% παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Χονδρικής το Μάη του 1999 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Απρίλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

Σε ετήσια βάση, την περίοδο Μάης '99/'98 προκύπτει αύξηση 0,1%, έναντι αυξήσεων 5,4% και 2,4% τις αντίστοιχες περιόδους του 1998 και 1997.

Μετρούμενος, τέλος, ο Γενικός Δείκτης Χονδρικής σε μέσα επίπεδα, την περίοδο Γενάρη - Μάη 1999 ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 1998, προκύπτει άνοδος 1,9%, έναντι ανόδου 4,8% και 2,8% που είχε σημειωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η κατά 0,2% αύξηση που σημειώθηκε τον Μάη οφείλεται:

  • Στην άνοδο κατά 1,1% των τελικών προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση.
  • Στην άνοδο κατά 0,1% των τελικών προϊόντων εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση.

Οι δείκτες των εξαγόμενων προϊόντων εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής και των τελικών προϊόντων προέλευσης εξωτερικού σημείωσαν αύξηση 0,1%.

Στάσεις εργασίας στη ΣΟΦΤΕΞ

Σε δίωρες προειδοποιητικές στάσεις ανά βάρδια κατέρχονται την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, απαιτώντας από τη διοίκηση των νέων Αμερικανών ιδιοκτητών, να σταματήσει να εξετάζει την εφαρμογή αντεργατικών μεθοδεύσεων, διαφορετικά οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει κάθε προσπάθεια της διοίκησης της εταιρίας για περαιτέρω μείωση του προσωπικού, αφού είναι γνωστό, ότι οι Αμερικανοί παρακινούν ανεπίσημα και δέχονται "οικειοθελείς αποχωρήσεις". Επίσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει κάθε κουβέντα για κλείσιμο τμημάτων, απειλή που επισείουν συχνά οι Αμερικάνοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η προσπάθεια των νέων ιδιοκτητών να αλλάξουν άρδην τις εργασιακές σχέσεις, να καταργήσουν ειδικότητες, εφαρμόζοντας το "μοντέλο" της πολυειδικότητας, αλλά και την αλλαγή των ωραρίων εργασίας, που εφάρμοσαν σε ορισμένα τμήματα.

Πωλούνται εισαγόμενα κρέατα σαν ντόπια

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων ζητά με εγκύκλιό του προς τις αρμόδιες νομαρχιακές διευθύνσεις εμπορίου το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για παραπλάνηση των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων και χοιροτρόφων, μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κατανάλωση εξαιτίας των μολυσμένων με διοξίνες τρόφιμα, στα σημεία λιανικής πώλησης κοτόπουλων και χοιρινών συχνά δεν αναγράφεται η προέλευσή τους, ενώ ακόμη, πωλούνται εισαγόμενα κρέατα βαφτισμένα "εγχώρια".

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία προβλέπεται η υποχρέωση αναγραφής της προέλευσης τόσο στα τιμολόγια όλου του κυκλώματος διακίνησης όσο και στα σημεία λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κλπ., ενώ οι ποινές για τους παραβάτες είναι χρηματικό πρόστιμο μέχρι φυλάκιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ