ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
Λειτουργία με κλινικές άλλων νοσοκομείων

Την τροποποίηση της σύμβασης με το Ιδρυμα "Παπαγεωργίου" ανακοίνωσε χτες ο Λ. Παπαδήμας

Με τη λεηλασία των υπόλοιπων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει τελικά το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", καθώς ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας υπέγραψε τροποποίηση της σύμβασης με το Ιδρυμα "Παπαγεωργίου", με την οποία δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ.

Την υπογραφή της σύμβασης ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην ΕΡΑ και πρόσθεσε ότι το Νοσοκομείο θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, προφανώς για να εξυπηρετήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζουμε ότι η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) είχε καταγγείλει (19.5.1999) αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", γιατί ακυρώνονται έτσι οι δυνατότητες να καλύψει αυτό τις ανάγκες της πόλης, αλλά και γιατί με τις λύσεις που επιλέγονται τα υπόλοιπα νοσοκομεία οδηγούνται σε απορύθμιση. Πρόκειται, όπως πιστεύει η ΕΝΙΘ, για έναν τρόπο που δεν υπακούει και δεν εντάσσεται σε κανένα σχεδιασμό για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και που υπηρετεί τα στενά μικροκομματικά συμφέροντα των εμπνευστών του.

Ο Λ. Παπαδήμας ανακοίνωσε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και ότι στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την επίσπευση των διαδικασιών για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

ΕΠΑΡΧΙΑ
Αδειάζουν τα αγροτικά ιατρεία

Το θέμα των ράντζων στην Αθήνα δεν μπορεί να λυθεί με παρεμβάσεις μόνο στο Λεκανοπέδιο, αλλά πρέπει να παρθούν μέτρα και στην επαρχία, έλεγε προχτές ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα ράντζα. Η επαρχία, πέραν των άλλων, αποψιλώνεται ακόμα και από αγροτικούς γιατρούς, όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ, με Ερωτήσεις τους για τον υπουργό Υγείας.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας και Αχ. Κανταρτζής, οι 5.000 κάτοικοι των διοικητικών διαμερισμάτων Αγναντερού, Παλαιοχωρίου και Καλογριανών του Νομού Καρδίτσας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εδώ και δύο μήνες στερούνται των υπηρεσιών του αγροτικού γιατρού, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι για το πιο απλό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

"Το πρόβλημα γίνεται πιο οξύ για τους ηλικιωμένους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και επισημαίνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό των δαπανών για την υγεία είχε σαν θύματα και τους κατοίκους των διοικητικών αυτών διαμερισμάτων.

Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου, με Ερώτησή τους, αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών Δροσοπηγής, Πλαγιάς, Κεφαλοχωρίου και Λαγκάδας, καθώς το αγροτικό ιατρείο Δροσοπηγής του Δήμου Μαστροχωρίων Ιωαννίνων έχει μείνει χωρίς αγροτικό γιατρό, επειδή η αγροτική γιατρός που υπήρχε είναι έγκυος και δεν αντικαταστάθηκε από άλλο γιατρό για το διάστημα της άδειας κύησης και μητρότητας.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, "είναι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να περιμένουν πάνω από 15 μέρες για να έρθει κάποιος αγροτικός γιατρός από το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας για μια - δύο ώρες, να τους "γράψει" τα φάρμακα και να φύγει".

Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας:

  • Γιατί δεν τοποθετήθηκε επί δύο μήνες αγροτικός γιατρός στα διοικητικά διαμερίσματα Αγναντερού, Παλαιοχωρίου και Καλογριανών;
  • Θα φροντίσει να επισκέπτεται τα χωριά Δροσοπηγή, Κεφαλοχώρι, Λαγκάδα και Πλαγιά καθημερινά ή έστω μέρα παρά μέρα αγροτικός γιατρός, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοί τους, έστω και με υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας;
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Πλειοψηφία χειροκροτητή και αδράνειας

Στη λογική της πιο αποφασιστικής στήριξης της κυβέρνησης κινήθηκε η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΕΘνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) στην τελευταία συνεδρίασή του.

Η πλειοψηφία της ΕΣΑΕΑ δε βρήκε τίποτα να πει για την κοροϊδία της αύξησης κατά 8% των επιδομάτων των ΑμΕΑ, για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις συνεχείς επανεξετάσεις των δικαιούχων, για την κατάσταση των ιδρυμάτων που βρίσκονται σε τροχιά διάλυσης, για τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων της Ειδικής Αγωγής. Και βέβαια δε χάραξε κανένα πρόγραμμα διεκδίκησης, καθώς βρήκε πως "όλα είναι καλά καμωμένα".

Δεν απασχόλησε το Γενικό Συμβούλιο της ΕΣΑΕΑ ούτε η ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Επιχειρήσεων που μειώνει στα ελάχιστα όρια τις θέσεις αναπήρων. Αλλωστε καμία αντίρρηση δεν έχει προβάλλει στο πάγωμα των προσλήψεων των αναπήρων εδώ και δύο χρόνια, με πρόσχημα τη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις προσλήψεις. Καμία αναφορά δεν έγινε στην ένταξη των αναπήρων στον εκπαιδευτικό νόμο 2525 για τις εξετάσεις της β' λυκείου και τα διάφορα τραγελαφικά που συνέβησαν με την εφαρμογή του.

Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΕΣΑΕΑ ασχολήθηκε με τη διοργάνωση ημερίδων και ερευνών κοινής γνώμης με απευθείας κρατικές επιχορηγήσεις και με τον συνεορτασμό με την κυβέρνηση της 3ης Δεκέμβρη, Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Ο Γιώργος Βαρδακαστάνης,πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέλειψε να κομπάσει για την καθ' υπαγόρευση, χωρίς κανένα επί της ουσίας επιχείρημα και χωρίς καμία νομική αιτιολογία απόφαση του εφετείου να απορρίψει την αγωγή για την ακύρωση του συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ. Ωστόσο, καθόλου δεν αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στη Συνομοσπονδία και την έκθεση της Εξελεγκτικής επιτροπής για τα οικονομικά της ΕΣΑΕΑ το 1998, που πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι μια σειρά δαπάνες δίνονταν χωρίς καμία έγκριση των αρμοδίων οργάνων της.

Ο Χάρης Χουρδάκης,εκπρόσωπος της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης", κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο την αγωνιστική πρόταση - απάντηση στην κυβερνητική επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των αναπήρων και δήλωσε ότι η ΕΣΚ ΑμΕΑ θα αγωνιστεί για γνήσιο δημοκρατικό συνέδριο των αναπήρων το 2000.

Χωρίς δικαίωση οι συγγενείς των θυμάτων του "Γιάκοβλεφ"

Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις οι οικογένειες των θυμάτων του μοιραίου "Γιάκοβλεφ", που το Δεκέμβριο του 1997 έπεσε σε δυσπρόσιτη περιοχή των Πιερίων, με τραγικό απολογισμό 70 νεκρούς, 62 επιβάτες και το οκταμελές πλήρωμα. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ουκρανικής εταιρίας "Αεροσουίτ", η οποία εκτελούσε τη μοιραία πτήση, εμφανίστηκαν ν' αναζητούν τις ευθύνες για την αρνητική πορεία της υπόθεσης των αποζημιώσεων, πότε "στην πολύπλοκη διαδικασία" και πότε στη συμπεριφορά των ίδιων των οικογενειών των θυμάτων. Οπως οι ίδιοι είπαν, μέχρι σήμερα έχουν δώσει εγγυητικές επιστολές για 26 περιπτώσεις και πληρώνουν μηνιάτικες διατροφές μόνο σε μερικές οικογένειες.

Αν και όπως οι ίδιοι δήλωσαν, θέλουν να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βαρσοβίας, εντούτοις επικαλέστηκαν προβλήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων που ζητάνε οι εκπρόσωποι των δικαιούχων.

Οι εκπρόσωποι της "Αεροσουίτ", είπαν ότι η εταιρία συνεχίζει να κάνει τρεις πτήσεις την βδομάδα, Κίεβο - Αθήνα, ενώ την τουριστική περίοδο πραγματοποιεί πτήσεις τσάρτερ. Στοχεύει μάλιστα στην πραγματοποίηση μιας πτήσης καθημερινά από Ουκρανία - Ελλάδα. Η εταιρία ανήκει κατά 34% στο ουκρανικό κράτος και κατά 66% σε ιδιώτες και ήδη έχει αναπτύξει συνεργασία με την "Ολυμπιακή".

Ομως σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ανησυχεί περισσότερο την εταιρία, είναι η παραχώρηση της σχετικής άδειας, από τις ελληνικές αρχές, για να μπορέσει να συνεχίσει το πτητικό της έργο στην Ελλάδα. Προς τούτο, στα τέλη Αυγούστου, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Ελληνα υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη και του Ουκρανού ομολόγου του. Ας σημειωθεί ότι σχετική διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας για τις αερομεταφορές, που είχε συναφθεί, πριν το τραγικό και πολύνεκρο δυστύχημα δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή.

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Μαθήματα μάνατζμεντ...

"Οι πελάτες έρχονται πάντα πρώτοι...". Αυτό είναι το πρώτο μάθημα μάνατζμεντ που επιχείρησε να δώσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΟΑ Ρ. Λιντς,ο οποίος μαζί με τον Γκ. Τζόουνς πήραν μέρος στο πρώτο ΔΣ της εταιρίας, μετά την ανάθεση στη "Σπίντγουϊν" της διαχείρισης του εθνικού αερομεταφορέα.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ ο Σκοτσέζος μάνατζερ, προτίθεται να ενημερώσει, δι' αλληλογραφίας, όλους τους εργαζόμενους για την αποστολή που έχει αναλάβει. Με τη χιλιομασημένη συνταγή "στροφή προς τον πελάτη", ο Ρ. Λιντς, προσπάθησε να προβάλει το κοινωνικό δήθεν ενδιαφέρον του νέου αφεντικού της ΟΑ και να καμουφλάρει έτσι τους πραγματικούς στόχους της σύμβασης διαχείρισης, από την οποία ξεπροβάλλουν οι στρατηγικοί στόχοι τόσο της "Μπρίτις Εργουέις", της συμμαχίας "One World", αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η έμφαση στον πελάτη "σημαίνει ότι πρέπει να του προσφέρουμε τις υπηρεσίες που θέλει στην τιμή που τις θέλει". Ομως ξέχασε ν' αναφέρει, ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΟΑ δεν καθορίζεται από τη διοίκηση της εταιρίας και πολύ περισσότερο από τους εργαζόμενους, αλλά από την Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων, δηλαδή από την κυβέρνηση.

Κατά τ' άλλα, τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος της ΟΑ Γ. Ζυγογιάννης, σε χαμηλούς τόνους, ζήτησαν τη συνδρομή των εργαζομένων για τη "σωτηρία" της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ