ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κινδυνεύουμε από κάθε δεξιά πολιτική, ανεξάρτητα από τι λάβαρο σηκώνει

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενη στη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στα τοπικά ΜΜΕ, στη Δράμα. σημείωσε:

"Μετά τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού δεν πρέπει να υπάρχει απλός άνθρωπος που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, απλός άνθρωπος με προβλήματα - δε λέμε τους νεοΠΑΣΟΚους βιομήχανους, εφοπλιστές κλπ., λέμε τον απλό κόσμο - που να μην καταλάβει τι είπε σήμερα ο πρωθυπουργός με την ομιλία του. Μας ξανάβαλε πολλά χρόνια πίσω για να μας πει ότι "η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από μια πολιτική που τρέφει τα κέρδη, αλλά κινδυνεύει γενικώς από τη Δεξιά"!

Εμείς λέμε το εξής: Κινδυνεύουμε και από τη δεξιά πολιτική του κ. Σημίτη και από τη δεξιά πολιτική της ΝΔ και από κάθε δεξιά πολιτική, όταν είναι δεξιά και ανεξάρτητα τι λάβαρο σηκώνει. Και να αφήσει ο κ. Σημίτης αυτούς τους πλαστούς και τεχνητούς διαχωρισμούς. Προσπαθεί να διαχωρίσει και πλαστά το λαό.

Ο τόπος κινδυνεύει από την πολιτική από την οποία θα κερδίζει η πλουτοκρατία. Ο κ. Σημίτης να μην κάνει το μαύρο άσπρο και να μην προσπαθεί να βάλει ψευτοδιλήμματα στο λαό και μπαμπούλες ψεύτικους. Ο λαός κινδυνεύει από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Επομένως, ο λαός πρώτα πρέπει να κοιτάξει από ποια πολιτική κινδυνεύει και μετά να δει βεβαίως και ποια κόμματα έχουν αυτή την πολιτική.

Δεν μπορεί πια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μιλά στο όνομα της Αριστεράς και της προόδου. Εχει προ πολλού πάρει διαζύγιο από την ουσία αυτής της πολιτικής.

Εμείς καλούμε σήμερα όλο το λαό, αν θέλετε ακόμα και κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες που ανήκουν σε άλλα κόμματα, και τους λέμε ότι πρέπει να συσπειρωθούμε σαν ένα σώμα, σαν μια γροθιά πάνω στα προβλήματα που μας ενώνουν. Εμείς, στο πολιτικό επίπεδο, θα κάνουμε και πολεμική και κριτική στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, πάντα με επιχειρήματα, αλλά δε θα επιτρέψουμε ο λαός από τα κάτω να είναι διχασμένος. Εμείς λέμε οι εργάτες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι και όσοι κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες θέλουν να σταθούν στο πλευρό του λαού, να παλέψουμε όλοι μαζί πραγματικά για ένα κοινό μέτωπο δράσης, διότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δραματικά. Από την οικονομική πλευρά ή και από την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Στο πολιτικό επίπεδο ο καθένας πρέπει να κρίνει ποια πολιτική είναι φιλολαϊκή και ποια όχι, αλλά εμείς δε διαιρούμε τον κόσμο στη βάση. Ολοι μαζί στη βάση, όχι για να υποστηρίξουμε αυτή την πολιτική που ακολουθείται αλλά για να την αντιπαλέψουμε".

"Σακάτεψαν" την Πρόνοια
  • Τα στοιχεία του προϋπολογισμού διαψεύδουν τους κομπασμούς του πρωθυπουργού
  • Τις μικρότερες αυξήσεις (8%) αποφάσισε η κυβέρνηση για τα επιδόματα των ΑμΕΑ

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μίλησε για πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης των υποδομών του κράτους πρόνοιας, όταν με τον αντικοινωνικό νόμο για την Πρόνοια (2646/98) άρχισε η διάλυσή της.

Ωστόσο, και τα στοιχεία του ίδιου του προϋπολογισμού διαψεύδουν τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού οι συνολικές δαπάνες για την πρόνοια το 1998 ήταν 284,698 δισ. δραχμές, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 1999 είναι 222 δισ. δραχμές, δηλαδή κατά 62,698 δισ. δραχμές μικρότερο. Οι περικοπές των δαπανών για τη λειτουργία των νοσοκομειακών ιδρυμάτων σε σχέση με το 1997 φτάνουν το 50,9% (18,289 δισ. δρχ. το 1997, 10,080 δισ. το 1998, 9,500 δισ. δραχμές το 1999).

Σε κανένα από τα μεγάλα ιδρύματα για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και σε καμία υπηρεσία πρόνοιας δεν υπάρχει αύξηση των δαπανών. Αντίθετα, σε όλα υπάρχει στασιμότητα ή μεγάλη μείωση. Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού του 1999 για τα ιδρύματα πρόνοιας φτάνουν τα 43,670 δισ. δραχμές, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 1998 ήταν 42.500 δισ. δραχμές. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 2,8%, η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στην ωρίμανση των μισθών των εργαζομένων, δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία των υπαρχόντων ιδρυμάτων και αποκλείει κάθε δυνατότητα δημιουργίας νέων.

Οι φετινές δαπάνες για τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 13%, σε σχέση με το 1998 (1,550 δισ. δραχμές για το 1999, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 1998 ήταν 1,798 δισ. δραχμές). Η επιχορήγηση του ΠΙΚΠΑ για το 1999 είναι κατά ένα εκατομμύριο μεγαλύτερη από αυτή του 1998 (799 εκ. δραχμές το 1998, 800 εκ. δραχμές το 1999). Το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών επιχορηγήθηκε για το 1999 ακριβώς με το ίδιο ποσό με το 1998 (140 εκ. δραχμές). Τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων τα οποία το 1998 είχαν επιχορηγηθεί με 200 εκ. δραχμές φέτος παίρνουν το απόλυτο μηδέν!

Με αυτά τα δεδομένα οι μεγάλοι οργανισμοί πρόνοιας παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Το ΠΙΚΠΑ και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΕΟΠ) βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης, ενόψει της ίδρυσης υποτίθεται του νέου οργανισμού που προβλέπει ο αντικοινωνικός νόμος 2646/98 για την πρόνοια. Το πάγωμα των προσλήψεων καθιστά επικίνδυνη σε πολλές περιπτώσεις τη λειτουργία σε μια σειρά ιδρύματα όπως τα ΚΕΠΕΠ του ΠΙΚΠΑ, το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων της Βούλας και μια σειρά από άλλα ιδρύματα.

Οι μικρότερες αυξήσεις

Για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του 1999 καταργείται ο κωδικός για τα επιδόματα των αναπήρων και των ΑμΕΑ, με το πρόσχημα ότι θα δίνονται μέσα από τις επιχορηγήσεις των νομαρχιών. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να δημιουργηθούν τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων, ενώ τα επιδόματα μιας σειράς δικαιούχων των λεγόμενων προσωρινών επιδομάτων περικόπηκαν, γιατί δεν υπήρχαν στη Νομαρχία οι συγκεκριμένες πιστώσεις. Καρκινοπαθείς, άνεργες, ανύπαντρες ή κακοποιημένες μητέρες είδαν να κόβεται ακόμα και το πενιχρό επίδομα των 15 - 20.000 δραχμών. Το κατόρθωμα της κυβέρνησης με αυτή την επιλογή ήταν, εκεί που δαπάνησε για επιδόματα το 1997 63 δισ. δραχμές, να υπολογίζει ότι φέτος θα δαπανήσει για τα ίδια επιδόματα 60 δισ. δραχμές, συνυπολογίζοντας και την αύξηση - "κοροϊδία" της τάξεως του 8% που θα δοθεί στα επιδόματα των ΑμΕΑ.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση 8% που υπογράφτηκε μόλις τον περασμένο μήνα είναι η χαμηλότερητης τελευταίας τετραετίας, των επιδομάτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Οι αυξήσεις για το 1997 ήταν 15% και για το 199810%. Εκτός απ' το εξευτελιστικό ύψος και αυτές οι αυξήσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ετσι, οι αυξήσεις του 1997 δόθηκαν το Μάρτη του 1998. Οι αυξήσεις του 1998 δόθηκαν στις αρχές του 1999, ενώ για το 1999 είναι άγνωστο πότε θα δοθούν.

ΑμΕΑ χωρίς επιδόματα

Οι κωφοί από 18 έως 65 χρόνων δεν παίρνουν επίδομα. Οι νεφροπαθείς πέραν ενός επιδόματος διατροφής - λόγω της ειδικής καταπόνησης του οργανισμού τους από την αιμοκάθαρση - ύψους 14.000 δρχ, δεν τυγχάνουν καμίας άλλης οικονομικής ενίσχυσης. Απαράδεκτα χαμηλά είναι τα επιδόματα για τις βαριές αναπηρίες όπως αυτισμός, νοητική στέρηση και πολλαπλές αναπηρίες. Τα επιδόματα δεν ξεπερνούν τις 42.000 δρχ., όταν η πληρωμή σε ένα κέντρο για 8ωρη παρακολούθηση ξεκινάει από 50.000 δρχ. και φτάνει τις 150.000 δρχ. Ηλικιωμένοι που πάσχουν από γεροντική άνοια, παραπληγίες ή είναι κατάκοιτοι δεν παίρνουν κανένα επίδομα, ούτε οι ίδιοι, ούτε οι οικογένειές τους που τους περιθάλπτουν.

Σοβαρή, τέλος, είναι και η κατάσταση όσον αφορά το επίπεδο των παροχών για διάφορα τεχνικά είδη απαραίτητα για τους αναπήρους (τυφλούς, κωφούς, παραπληγικούς). Για τους τυφλούς δεν υπάρχει καμία πίστωση για προμήθεια των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων για την εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με την προμήθεια των βοηθημάτων για τους παραπληγικούς και τους κινητικά ανάπηρους. Μόνο το ΙΚΑ καλύπτει κάποια τέτοια είδη, ενώ τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν ελάχιστα ή και καθόλου βοηθήματα. Το δημόσιο επιχορηγεί με 300.000 δρχ. τον παραπληγικό για την αγορά αμαξιδίου, όταν το φτηνότερο αμαξίδιο στοιχίζει 650.000 δραχμές.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Συνεδρίαση με "δυνατές συγκινήσεις"

Η αντιστροφή και ο βιασμός της πραγματικότητας, τα συνήθη ψέματα και η επίδειξη αποφασιστικότητας για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της υποτέλειας στη νέα τάξη, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της πρωθυπουργικής ομιλίας. Το ηχηρό χαστούκι της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας δεν ταρακούνησε τον Κ. Σημίτη. Ας μην ανησυχεί υπάρχει και συνέχεια...

* * *

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στην εισήγησή του ο Κ. Σημίτης δεν είπε κουβέντα για τα Ελληνοτουρκικά και το διάλογο που έχει ξεκινήσει με αμερικανική καθοδήγηση και αιχμή την "τρομοκρατία". Μεταξύ μας δε χρειαζόταν, γιατί, μάλλον, δε συμμετέχει σε αυτόν το διάλογο. Τα κανονίζειν όλα το μεγάλο αφεντικό.

* * *

Αλλά και η αναφορά του για την κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν περιγραφική: "Παρά την ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία, η διεθνής κατάσταση παραμένει ρευστή και για μη προσδιορίσιμο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν απρόβλεπτες εντάσεις και αστάθεια στην περιοχή, με περιφερειακές ιδίως τριβές και συγκρούσεις". Ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτή την κατάσταση και η στάση της κυβέρνησης είναι καιρό τώρα σαφώς προσδιορισμένη. Θα κάνει ό,τι πει η συμμορία του εγκλήματος.

* * *

Δεν μπορεί κανείς να μείνει ασυγκίνητος από την άλλη εκτίμηση του πρωθυπουργού, ότι, δηλαδή, "η πλειοψηφία των συντηρητικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να σηματοδοτήσει μια στροφή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Να σηματοδοτήσει την τάση ανάσχεσης των διαδικασιών πολιτικής ενοποίησης, να ενθαρρύνει τη λειτουργία διευθυντηρίων και ομάδων διαφορετικών ταχυτήτων...". Ενώ με την κεντροαριστερή πλειοψηφία, που κάνει κουμάντο μέχρι σήμερα, τα παραπάνω έχουν αποσοβηθεί! Γιατί δεν κοιτάζει λίγο τον καθρέφτη;

* * *

Δεν απέφυγε βέβαια και τις λαθροχειρίες και τις ψιλοπροβοκάτσιες. Για παράδειγμα έβαλε στο ίδιο τσουβάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στη γνωστή γραμμή του "μετώπου της άρνησης". Ξέχασε ότι μόλις προχθές η ΝΔ βγήκε και χειροκρότησε τα... δημοκρατικά μέτρα του για την ΕΛΑΣ και την "εγκληματικότητα";

* * *

Κατά τα άλλα δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το δίλημμα στις επόμενες εκλογές δε θα είναι "ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ", αλλά "ΠΑΣΟΚ ή χάος", όπως στις ευρωεκλογές. Οι δύσμοιροι δεν έχουν καταλάβει ότι μας τέλειωσαν οι σωτήρες...

* * *

Και τώρα η προβολή του κυβερνητικού έργου: "Προστατεύσαμε και αυξήσαμε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Διασφαλίσαμε τις συντάξεις και τους συνταξιούχους. Αυξήσαμε με ρυθμούς πρωτοφανείς τα κονδύλια για υποδομές του κράτους πρόνοιας, για τη νοσοκομειακή υποδομή...". Οχι, δεν κάνουμε πλάκα. Αλήθεια τα είπε ο Κ. Σημίτης. Και δεν είδαμε να κοκκινίζει.

* * *

Οι αγρότες δε θα μπορούσαν να μην τύχουν της πρωθυπουργικής προσοχής και φροντίδας: "Πρέπει να εξηγήσουμε με σαφήνεια στους αγρότες, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το κατ' εξοχήν κόμμα της αγροτικής τάξης". Ας μην κουράζονται. Αν μη τι άλλο οι αγρότες έχουν νιώσει στο πετσί τους ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της τάξης...

* * *

Οσο για τα ερωτήματα προς τη ΝΔ ήταν πραγματικά αμείλικτος: "Θα καταργήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις που πράγματι αυξήσαμε; Θα καταργήσει τους φόρους στις τράπεζες που επιβάλαμε; Θα καταργήσει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και το φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές;". Εχουμε και εμείς ένα ερώτημα: Μπορεί να μας πει πόσα χρήματα έχει εισπράξει από όλους αυτούς τους φόρους; Αντε, όχι μόνο μία χρονιά, αλλά όλες μαζί;..

* * *

Μετά τα παραπάνω, εμείς τουλάχιστον, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να αναφωνήσουμε μαζί με τον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει "πρώτα την Ελλάδα, πρώτα την ελληνική κοινωνία, πρώτα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού". Το κακό είναι ότι ο λαός δεν το ξέρει...

* * *

ΥΓ: Οχι δεν ξεχάσαμε την "εσωκομματική αντιπολίτευση". Απλά δεν την είδαμε, γιατί ήταν... "κρυμμένη" πίσω από τον Κ. Σημίτη.

Οικονομική θηλιά στους παιδικούς σταθμούς
  • Η κυβέρνηση μειώνει κατά 10% την επιχορήγηση προς τους δήμους για την κάλυψη των αναγκών των παιδικών σταθμών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στους ΟΤΑ
  • Αποκαλυπτική επιστολή της ΤΕΔΚΝΑ προς το υπουργείο Υγείας

Προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας μοίραζε υποσχέσεις ότι "θα λειτουργήσουν πάρα πολλοί Παιδικοί Σταθμοί (ΠΣ) από το Σεπτέμβρη".Χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, κομπορρημονούσε: "Αυξήσαμε τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία... αυξήσαμε με ρυθμούς πρωτοφανείς τα κονδύλια για υποδομές του κράτους πρόνοιας".

Και τα έλεγαν αυτά, όταν από τις 23.6.1999 η ΠΑΣΟΚοκρατούμενη Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής διαμαρτυρόταν εντόνως γιατί η κυβέρνηση πετσοκόβει κατά 10% τα κονδύλια λειτουργίας των δημοτικών ΠΣ. Οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί έχουν μεταφερθεί στους δήμους και στην απόφαση αυτή η κυβέρνηση είχε τη στήριξη και τη συναίνεση των περισσότερων δημοτικών αρχών, καθώς υπήρχαν οι υποσχέσεις ότι η μεταφορά τους θα συνοδεύεται απ' την ανάλογη "προίκα". Κάποιοι δήμαρχοι είχαν και την προσδοκία της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από αυτή την εκχώρηση, αδιαφορώντας αν αυτό θα σήμαινε βάρη για τους δημότες τους.

Το υπόμνημα της ΤΕΔΚΝΑ (το υπογράφει ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρός της Γ. Μαστοράκος) απευθύνεται προς τον υπουργό Υγείας και τον περιφερειάρχη Αττικής σημειώνοντας ότι "το '98 σημαντικός αριθμός ΟΤΑ της Αττικής υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και την Περιφέρεια Αττικής για τους όρους λειτουργίας των ΠΣ. Η Περιφέρεια ανέλαβε την υποχρέωση κάλυψης των λειτουργικών εξόδων, συντήρησης εγκαταστάσεων και τη μισθοδοσία". Οι ΟΤΑ ανέλαβαν τις έκτακτες ανάγκες και τη μισθοδοσία του προσωπικού που θα προσλάμβαναν, πέραν του ήδη υπηρετούντος (οι προσλήψεις ήταν αναγκαίες, εφόσον η κυβέρνηση δεν προσλάμβανε η ίδια προσωπικό). "Κατά τα συμφωνηθέντα, αναφέρει το έγγραφο, τα ποσά χρηματοδότησης αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό του επίσημου πληθωρισμού και των αναγνωριζομένων αυξήσεων των αμοιβών του προσωπικού. Εκτοτε, συνεχίζει η ΤΕΔΚΝΑ, ουδεμία επιχορήγηση έχει σταλεί στους ΟΤΑ και αντ' αυτού ζητήθηκε με έγγραφό σας να υπογράψουν νέα προγραμματική σύμβαση, με την υπόδειξη ότι εφεξής θα ισχύει το νέο κείμενο. Στο νέο αυτό σχέδιο ουδεμία αναφορά γίνεται για επιχορήγηση, ούτε ορίζεται ποσό για αυτήν και ως εκ τούτου - έπειτα μάλιστα από την πληροφόρηση που είχαμε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,ΥΔΕ Νομαρχίας Αθηνών,ότι οι επιχορηγήσεις στους δημοτικούς ΠΣ θα μειωθούν σε ποσοστό 10% του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους - δικαιολογημένα οι ΟΤΑ αρνούνται να υπογράψουν το νέο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης...".

Η ΤΕΔΚΝΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός της μείωσης των κονδυλίων και σημειώνει ότι από τις προγραμματικές συμβάσεις περικόπτονται και κάποιοι "ευνοϊκοί όροι για τους ΟΤΑ", χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί.

Η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου"

Η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου",με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το γεγονός. Σημειώνει πως λόγω ΟΝΕ και "Σύγκλισης" ακρωτηριάζεται η κρατική επιχορήγηση και οι Παιδικοί Σταθμοί μπαίνουν σε τροχιά υποβάθμισης και περιθωριοποίησης.

Υπογραμμίζει πως εισάγονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των ΠΣ και καταργείται ο δωρεάν και δημόσιος χαρακτήρας τους. Πως εκχωρούνται στους δήμους χωρίς να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επαρκής χρηματοδότησή τους. Πως η κεντρική διοίκηση αποκεφαλίζει περαιτέρω τη λειψή κρατική επιχορήγηση των ΠΣ. Ειδικά για το Δήμο Ζωγράφου, επισημαίνει πως η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις "ΔΑΔΑ", "Δημοτική Αναγέννηση" και "Δημοτική Προοδευτική Ενότητα" υπερψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τροφείων - διδάκτρων στους γονείς, για τη λειτουργία των ΠΣ της περιοχής.

Παρεμβάσεις άλλων στελεχών

Στην εισήγησή του ο Κ. Σκανδαλίδης,γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναγνώρισε ότι "χάσαμε", προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας πως "και η ΝΔ, είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά απέτυχε στους ευρύτερους στόχους της". Ενώ τα "μικρότερα κόμματα" αν και "το συνολικό ποσοστό τους εμφάνισε άνοδο και κάποια απ' αυτά (ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ) αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους, στον κεντρικό τους στόχο απέτυχαν"! Παρ' όλα αυτά, αν και θεώρησε πως το κλίμα είναι αντιστρέψιμο, έσπευσε να κινδυνολογήσει στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μετά από ήττα σε εθνικές εκλογές θα είμαστε πραγματικά ένα άλλο ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων, που θα σηματοδοτήσει και ένα άλλο οδυνηρό για μας πολιτικό σκηνικό"... Στο διά ταύτα ζήτησε "να ανοίξουμε μόνιμο μέτωπο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ".

Ο Π. Οικονόμου στη δική του γραπτή ομιλία - αντικρούοντας εμμέσως τον Κ. Σημίτη - αναρωτήθηκε: "Πώς είναι δυνατόν μετά από την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος η οποία πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια εις βάρος των λαϊκών τάξεων να επιμένουμε ότι η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί "αταλάντευτα""; Ακόμα, είπε "ότι οι προσδοκίες που επενδύθηκαν στην ΟΝΕ έχουν διαψευστεί". Και η ένταξη στο ΕΥΡΩ αξιοποιείται σαν μέσο πίεσης, από Τουρκία - ΗΠΑ και "με πρόσχημα την τρομοκρατία επιχειρείται η περιστολή της κυριαρχίας της χώρας μας υπό το μανδύα της διακρατικής αντιτρομοκρατικής συνεργασίας". Ο ίδιος ο Π. Οικονόμου, ωστόσο, όχι μόνον περιορίζεται να προβάλλει επιμέρους βελτιώσεις στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και θεωρεί την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία ως τη σημαντικότερη τομή... ενώ ζήτησε να ξεκαθαριστεί ότι πάμε με το ισχύον εκλογικό σύστημα στις εκλογές. Ο Β. Βενιζέλος με την εισήγηση του στο ΕΓ υποστηρίζει ότι, από το αποτέλεσμα, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της κατεύθυνσης της κυβερνητικής πολιτικής. Και αφού κάνει λόγο για "καθεστώς πολιτικής ασυλίας" που επικράτησε στις ευρωεκλογές απέναντι στα μικρότερα κόμματα, προβάλλει ότι, τώρα, μπροστά στις εθνικές εκλογές πρέπει να τεθεί το δίλημμα στους ψηφοφόρους τους "εάν είναι γι' αυτούς αδιάφορο το αν στην κυβέρνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ". Για το ποια πολιτική εφαρμόζουν και τα δύο δεν τίθεται ερώτημα... Το λόγο πήραν πολλά ακόμα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και οι παρεμβάσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ. Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, οπότε θα γίνουν οι σχετικές ψηφοφορίες.

Αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της ΚΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε, προφανώς για να μην αφήσει αμφιβολίες για την κατεύθυνση της κριτικής του, πως "ο ελληνικός λαός καταδίκασε την κυβέρνηση Σημίτη, γιατί διατηρεί και διευρύνει ένα τεράστιο, αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό κράτος, που απορροφά κάθε ικμάδα του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, στον οποίο χρόνο με το χρόνο επιβάλλονται συνεχώς και περισσότεροι φόροι".

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ,ασκώντας φραστική κριτική σημειώνει πως "δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος - θα εξακολουθήσει η ίδια κυβερνητική πολιτική" που ευνοεί τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και "εξανεμίζει κάθε περιθώριο κοινωνικής συναίνεσης".

Αναφορικά με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας από την Πάρο όπου περιοδεύει σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός δεν πήρε το μήνυμα που έστειλε ο λαός στις ευρωεκλογές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει την οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδη πολιτική, που έχει οδηγήσει σε ερήμωση τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, σε αποδυνάμωση του κράτους πρόνοιας, σε έξαρση της ανεργίας και στη φτώχεια και τη δυστυχία ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ