Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικονομική θηλιά στους παιδικούς σταθμούς
  • Η κυβέρνηση μειώνει κατά 10% την επιχορήγηση προς τους δήμους για την κάλυψη των αναγκών των παιδικών σταθμών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στους ΟΤΑ
  • Αποκαλυπτική επιστολή της ΤΕΔΚΝΑ προς το υπουργείο Υγείας

Προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας μοίραζε υποσχέσεις ότι "θα λειτουργήσουν πάρα πολλοί Παιδικοί Σταθμοί (ΠΣ) από το Σεπτέμβρη".Χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, κομπορρημονούσε: "Αυξήσαμε τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία... αυξήσαμε με ρυθμούς πρωτοφανείς τα κονδύλια για υποδομές του κράτους πρόνοιας".

Και τα έλεγαν αυτά, όταν από τις 23.6.1999 η ΠΑΣΟΚοκρατούμενη Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής διαμαρτυρόταν εντόνως γιατί η κυβέρνηση πετσοκόβει κατά 10% τα κονδύλια λειτουργίας των δημοτικών ΠΣ. Οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί έχουν μεταφερθεί στους δήμους και στην απόφαση αυτή η κυβέρνηση είχε τη στήριξη και τη συναίνεση των περισσότερων δημοτικών αρχών, καθώς υπήρχαν οι υποσχέσεις ότι η μεταφορά τους θα συνοδεύεται απ' την ανάλογη "προίκα". Κάποιοι δήμαρχοι είχαν και την προσδοκία της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από αυτή την εκχώρηση, αδιαφορώντας αν αυτό θα σήμαινε βάρη για τους δημότες τους.

Το υπόμνημα της ΤΕΔΚΝΑ (το υπογράφει ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρός της Γ. Μαστοράκος) απευθύνεται προς τον υπουργό Υγείας και τον περιφερειάρχη Αττικής σημειώνοντας ότι "το '98 σημαντικός αριθμός ΟΤΑ της Αττικής υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και την Περιφέρεια Αττικής για τους όρους λειτουργίας των ΠΣ. Η Περιφέρεια ανέλαβε την υποχρέωση κάλυψης των λειτουργικών εξόδων, συντήρησης εγκαταστάσεων και τη μισθοδοσία". Οι ΟΤΑ ανέλαβαν τις έκτακτες ανάγκες και τη μισθοδοσία του προσωπικού που θα προσλάμβαναν, πέραν του ήδη υπηρετούντος (οι προσλήψεις ήταν αναγκαίες, εφόσον η κυβέρνηση δεν προσλάμβανε η ίδια προσωπικό). "Κατά τα συμφωνηθέντα, αναφέρει το έγγραφο, τα ποσά χρηματοδότησης αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό του επίσημου πληθωρισμού και των αναγνωριζομένων αυξήσεων των αμοιβών του προσωπικού. Εκτοτε, συνεχίζει η ΤΕΔΚΝΑ, ουδεμία επιχορήγηση έχει σταλεί στους ΟΤΑ και αντ' αυτού ζητήθηκε με έγγραφό σας να υπογράψουν νέα προγραμματική σύμβαση, με την υπόδειξη ότι εφεξής θα ισχύει το νέο κείμενο. Στο νέο αυτό σχέδιο ουδεμία αναφορά γίνεται για επιχορήγηση, ούτε ορίζεται ποσό για αυτήν και ως εκ τούτου - έπειτα μάλιστα από την πληροφόρηση που είχαμε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,ΥΔΕ Νομαρχίας Αθηνών,ότι οι επιχορηγήσεις στους δημοτικούς ΠΣ θα μειωθούν σε ποσοστό 10% του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους - δικαιολογημένα οι ΟΤΑ αρνούνται να υπογράψουν το νέο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης...".

Η ΤΕΔΚΝΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός της μείωσης των κονδυλίων και σημειώνει ότι από τις προγραμματικές συμβάσεις περικόπτονται και κάποιοι "ευνοϊκοί όροι για τους ΟΤΑ", χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί.

Η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου"

Η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου",με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το γεγονός. Σημειώνει πως λόγω ΟΝΕ και "Σύγκλισης" ακρωτηριάζεται η κρατική επιχορήγηση και οι Παιδικοί Σταθμοί μπαίνουν σε τροχιά υποβάθμισης και περιθωριοποίησης.

Υπογραμμίζει πως εισάγονται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των ΠΣ και καταργείται ο δωρεάν και δημόσιος χαρακτήρας τους. Πως εκχωρούνται στους δήμους χωρίς να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η επαρκής χρηματοδότησή τους. Πως η κεντρική διοίκηση αποκεφαλίζει περαιτέρω τη λειψή κρατική επιχορήγηση των ΠΣ. Ειδικά για το Δήμο Ζωγράφου, επισημαίνει πως η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις "ΔΑΔΑ", "Δημοτική Αναγέννηση" και "Δημοτική Προοδευτική Ενότητα" υπερψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τροφείων - διδάκτρων στους γονείς, για τη λειτουργία των ΠΣ της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ