Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα αρχίζει το πλιάτσικο στα Βαλκάνια

Στο "Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια" και στους γενικότερους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής που κυοφορούν οι, υποταχτικές στους ιμπεριαλιστές, κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Δράμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Αναφερόμενη - κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ, στη Δράμα - στο πολυσυζητημένο Σύμφωνο "Σταθερότητας" στα Βαλκάνια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,τόνισε:

"Εμείς είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι σε δυο τομείς. Αυτή τη στιγμή έχουμε το "Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια", το γνωστό σύμφωνο σταθερότητας και σταθεροποίησης. Λοιπόν τώρα αρχίζει το πλιάτσικο και η βαλκανιοποίηση των Βαλκανίων. Οχι ότι δεν προϋπήρχε από το 1991/1992 και μετά, αλλά πραγματικά τώρα αρχίζει, γιατί φαίνεται δεν είχαν μπει στα Βαλκάνια πάρα πολύ καλά και σχεδιασμένα.

Τώρα όλες τις πηγές πλούτου των Βαλκανίων τις αρπάζουν, άλλες αναπτύσσουν και άλλες τις κλείνουν για να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με την Αμερική. Προκειμένου να αρπάζουν τον πλούτο των Βαλκανίων δυναμώνει η βία, η τρομοκρατία, η καταστολή, ο πόλεμος, οι τεχνητές αντιπαραθέσεις. Γιατί ξέρετε, ομαλά δεν μπορείς να πας να κλέψεις τον πλούτο μιας χώρας. Πρέπει να βρεις προσχήματα. Πρέπει να βρεις προσχήματα στο Κόσσοβο κλπ.

Το κυριότερο για μας είναι ότι σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις των Βαλκανίων είναι πρόθυμες να υπογράψουν οποιοδήποτε σοβινιστικό, εθνικιστικό σχέδιο ή πλιάτσικο, προκειμένου να στηριχτούν είτε από την ΕΕ, είτε από τις ΗΠΑ, ως κυβερνήσεις και ως εξουσίες. Και εμείς ανησυχούμε:

Πρώτον,για τη στάση της Αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στους λαούς της Βαλκανικής. Η λογική της μεγάλης Αλβανίας είναι κυρίαρχη. Και βεβαίως η λύση σ' αυτό το πρόβλημα δεν είναι να μαζεύεις τους Αλβανούς της Ελλάδας και να τους κάνεις "σκούπα". Διότι ίσα - ίσα δίνουν και προσχήματα να έχουν προβλήματα και οι Ελληνες που ζουν στη Νότια Αλβανία.

Δεύτερον,υπάρχει η γειτονική χώρα η οποία αποκαλείται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία μπορεί να διαλυθεί και να ανοίξουν οι "ασκοί του Αιόλου". Η, και αν δε διαλυθεί, είναι αμερικανικό προτεκτοράτο. Αμερικανική βάση είναι. Και υπάρχει και η γειτονική Βουλγαρία, η άλλοτε εξαιρετικά φιλική μας Βουλγαρία και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο λαού, η οποία, όπως ξέρετε, έχει αναθεωρήσει το δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής και το νέο δόγμα της - τολμώ να πω - είναι εξαιρετικά ανθελληνικό. Δε μιλάμε για κύκλους μέσα στη Βουλγαρία, εθνικιστικούς, μιλάμε για το επίσημο δόγμα της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Βεβαίως εμείς σαν Κόμμα δε λέμε "οδόντα αντί οδόντος". Επισημαίνουμε όμως το εξής ζήτημα: Οτι η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει βάλει στο λούκι, κυριολεκτικά, μιας πολιτικής, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, όπου είναι υποχρεωμένη να δέχεται επιλογές που είναι σε βάρος της χώρας μας και την ίδια ώρα, με την πολιτική της, να θέτει άλλες χώρες σε απειλή. Δηλαδή, για να το πούμε καθαρά, η χώρα μας είναι και θύμα επίθεσης στα κυριαρχικά της δικαιώματα και η ίδια, με την ίδια λογική, θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια στα Βαλκάνια μπορεί να έχουμε και γενικευμένο πόλεμο. Και αν δεν έχουμε γενικευμένο πόλεμο θα έχουμε τις πολυεθνικές, οι οποίες θα μας πολεμάνε με τα οικονομικά μέσα και οι λαοί θα πεινάνε. Αυτή είναι η κατάσταση.

Λύσεις υπάρχουν κατά τη γνώμη μας. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μόνο που χρειάζεται ριζική αλλαγή της πολιτικής και αλλαγές καθαρά στο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας.

Δε σας το λέω αυτό ούτε για μετεκλογικούς λόγους, ούτε για προεκλογικούς, αλλά δεν υπάρχουν πρακτικές βιώσιμες και λύσεις μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα παλεύει κανείς για ό,τι μπορεί να γίνει και σ' αυτά τα πλαίσια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ