Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μαστίγιο και καρότο από την Αθήνα

Η Αθήνα επιχειρεί να ρυμουλκήσει τα Τίρανα στην έστω μικρή, τοπική σφαίρα επιρροής της, εκμεταλλευόμενη τα τεράστια προβλήματα της γειτονικής χώρας και εκβιάζοντας με τον τεράστιο αριθμό Αλβανών (λαθρο)μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Οι επιχειρήσεις - "σκούπα" της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, κατά των Αλβανών μεταναστών, αποτελούν έναν από τους μοχλούς πίεσης που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Οι "επιχειρήσεις" αυτές βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Π. Μίλο,με τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου,τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.Τον Αλβανό υπουργό δέχτηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Ο Π. Μίλο, στις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε τα "παράπονα" της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση των Αλβανών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η αλβανική δυσαρέσκεια διατυπώθηκε και τις προηγούμενες μέρες προς το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με έντονο τρόπο, ο οποίος, από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, χαρακτηρίστηκε "απαράδεκτος". Χτες, πάντως, ο Αλβανός υπουργός χαμήλωσε τους τόνους.

Μετά τις συναντήσεις του ο Π. Μίλο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι αυτή η κατάσταση δε βοηθά τις σχέσεις των δύο χωρών, στο βαθμό που οι εργαζόμενοι μετανάστες δεν αντιμετωπίζονται με ανθρώπινα αισθήματα. Αναγνώρισε το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρεί στις απελάσεις εγκληματικών στοιχείων, πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει να κακοποιούνται και να δέχονται βία, γιατί αυτό, όπως είπε, δημιουργεί κακή εικόνα για την ελληνική κοινωνία από την οποία ζήτησε περισσότερη κατανόηση και λιγότερη προκατάληψη.

Ο Αλβανός υπουργός, πάντως, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μέσα από την κοινή προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων και τόνισε τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις "άριστες" και πρόσθεσε ότι τα τελευταία προβλήματα δε θα σταματήσουν την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ελληνας υπουργός, προφανώς για να "βοηθήσει" τον Αλβανό ομόλογό του, είπε ότι είναι καταδικαστέες οι όποιες υπερβολές και υπερβάσεις έγιναν κατά τη διαδικασία των απελάσεων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν. Ο προφανής "στόχος" αυτών των επιχειρήσεων, είναι η άσκηση πίεσης στην αλβανική κυβέρνηση να ακολουθήσει τις "επιλογές" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται από την κυβέρνηση η επιχείρηση - "σκούπα", είναι βέβαια, διαφορετικός. Οπως είπε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, "δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν οι οικονομικοί πρόσφυγες, οι οποίοι είναι χρήσιμοι, βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, προσφέροντας την εργασία τους. Μπορούν να παραμείνουν εδώ και να δραστηριοποιηθούν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εφόσον σέβονται τους νόμους του κράτους. Από την άλλη, δεν υπάρχει περίπτωση η πολιτεία μας να μείνει απαθής απέναντι σε φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη νόμιμη παραμονή και διαβίωση ξένων στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, όταν τα φαινόμενα εγκληματικότητας ή παράβασης των νόμων του κράτους, είχαν πάρει μεγάλη έκταση, την τελευταία κυρίως περίοδο. Θα τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για επιχειρήσεις - "σκούπς", για "πογκρόμ". Αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη, αποτελούν ένα μέρος, μία πτυχή της συνολικής πολιτικής μας, για την αντιμετώπιση των φαινομένων που έχουν σχέση, αφενός με την πάταξη της εγκληματικότητας και αφετέρου με την αποσαφήνιση του καθεστώτος παραμονής των ξένων στην Ελλάδα".

Κατά τα άλλα. Η χτεσινή επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών πρόσφερε κάποια "κέρδη" στην ελληνική κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε, θα γίνει μια προσπάθεια θεσμοποίησης μιας τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να "δορυφοροποιήσει" τα δύο γειτονικά κράτη, προκειμένου να προβάλλει τον "ηγετικό ρόλο" της στην περιοχή.

Αξιοσημείωτο επίσης από τη χτεσινή επίσκεψη Μίλο είναι η έκδοση κοινής δήλωσης, όπου επαναβεβαιώνεται η πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην κατασκευή του "Δαλματικού οδικού άξονα" που θα ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και θα καταλήγει στην Τεργέστη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ