Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδρίασε η Ευρωομάδα GUE-NGL

Η Ομάδα GUE-NGL (Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέλεξε, με ομοφωνία, πρόεδρο της τον Francis Wurtz (Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα - PCF). H ομάδα εξέλεξε επίσης το "ομοσπονδιακό" της γραφείο, με δύο αντιπροέδρους: την Yvonne S. Kaufmann (PDS) και την Pernille Frahm (Parti Socialite Populaire, Δανία) καθώς και τη Γενική Γραμματέα του Maria D'Alimonte, βοηθούμενη από τους δύο αναπληρωτές: τον Stellan Hermansson και τον Stefano Squarcina. H GUE/NGL τελικά πρότεινε την υποψηφιότητα του Alonso J. Puerta (Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία) για την αντιπροεδρία του ΕΚ.

Αμέσως μετά την εκλογή του o Fr. Wurtz, πρότεινε στην ομάδα μια σειρά προτεραιοτήτων για τη δράση κατά την κοινοβουλευτική περίοδο. Κυρίως επέμεινε στην αναγκαιότητα "να μάθουμε από το μήνυμα των τελευταίων ευρωεκλογών" που σημαδεύτηκαν, στις περισσότερες χώρες, από μια αποχή που σημείωσε ρεκόρ και άλλα φαινόμενα που φανερώνουν "μια κρίση της δημοκρατίας και μια κρίση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος... Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να προσεγγίσουμε την Ευρώπη των πολιτών" δήλωσε.

Ο νέος Πρόεδρος της Ομάδας GUE-NGL υπογράμμισε επίσης τη δύναμη της "κοινωνικής απαίτησης" και της "οικολογικής απαίτησης" στην οποία περιέχεται το ζήτημα της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, η πρώτη πρωτοβουλία της ομάδας ήταν εξάλλου να ζητήσει τη σύσταση μιας προσωρινής επιτροπής στο ΕΚ για το σκάνδαλο με τις διοξίνες και το παιχνίδι με την ασφάλεια των τροφίμων. Τα άλλα θέματα, που καταπιάνεται το "πρόγραμμα" του Fr. Wurtz, είναι κατά κύριο λόγο η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας, η αλληλεγγύη με το νότο, το ζήτημα της διεύρυνσης και της ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τελικά ο Fr. Wurtz προσδιόρισε την ύπαρξη ενός μοντέλου πολιτισμού κατάλληλο για την Ευρώπη και απελευθερωμένου από οποιαδήποτε κηδεμονία στρατηγική, οικονομική, πολιτική ή πολιτισμική. Με το νέο πνεύμα ο νέος πρόεδρος της Ομάδας θα έχει συνεχείς επαφές με την Ομάδα των σοσιαλιστών και των πρασίνων.

Η Ομάδα "GUE/NGL" περιλαμβάνει σήμερα 40 εκλεγμένους βουλευτές από 10 χώρες. Ανάμεσα τους και οι 3 ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και οι 2 του ΣΥΝ. Επίσης, συγκαταλέγονται 5 "συνδεδεμένα μέλη". Οι εκλεγμένοι με τη λίστα που είχε επικεφαλής την Arlette Laguiller και τον Alain Krivine. Οι αρμόδιοι του "Εργατικού Αγώνα" και του LCR, ζήτησαν την περασμένη βδομάδα την ένταξή τους στην Ομάδα GUE-NGL. Τελικά για να μην αφεθούν να βρίσκονται στην έδρα με τους "μη εγγεγραμμένους" με τους εκπροσώπους της ακροδεξιάς, η Ομάδα δέχθηκε την αρχή μιας "τεχνικής συμφωνίας" που εξασφάλιζε για τους 5 εκλεγμένους τα μέσα να ασκήσουν ομαλά το καθήκον τους και πρότεινε σ' αυτή τη σύνθεση να έχουν τις επόμενες μέρες μια ανταλλαγή απόψεων που θα επιτρέψει να προσδιορίσουν τις συνθήκες συνεργασίας τους στα πλαίσια της Ομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ