Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λύσεις υπάρχουν μόνο με ριζική αλλαγή πολιτικής

Στη Δράμα των πολλών και οξυμένων προβλημάτων, βρέθηκε χθες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Λύσεις υπάρχουν. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μόνο που χρειάζεται ριζική αλλαγή της πολιτικής και αλλαγές καθαρά στο επίπεδο της διακυβέρνησης της χώρας",επισήμανε από τη Δράμα όπου περιόδευσε χθες, η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, στις συναντήσεις της με τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της πόλης αλλά και στη βραδινή ομιλία της σε ανοιχτή συγκέντρωση, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό και τους φορείς της Δράμας να προχωρήσουν συγκροτημένα σε αγώνες διεκδικητικούς. Μόνο έτσι είπε, μπορεί να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός αλλά και γενικότερα οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας που όπως προειδοποίησε "βρίσκονται στο στόμα του λύκου". Δηλαδή θα δεχτούν τις άμεσες συνέπειες από τις εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στα Βαλκάνια. Και τόνισε πως "ο πόλεμος δεν τέλειωσε. Τέλειωσε μια μορφή του. Συνεχίζεται με άλλα μέσα, τα οποία είναι εξίσου δραματικά".

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Δράμα, τη ΓΓ του ΚΚΕ συνόδευσε πολυμελές κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τους Θ. Κωνσταντινίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Μ. Κοψίδη,εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ,Γ. Στεφανίδη,γραμματέα της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, Π. Ταξόπουλο,μέλος του Γραφείου Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Νομάρχη Δράμας, Κ. Ευμοιρίδη,όπου ενημερώθηκε για τη φθίνουσα, οικονομικά και παραγωγικά, πορεία της περιοχής. Το απόγευμα, προσκεκλημένη του δημάρχου Δράμας και αντιπροέδρου της ΚΕΔΚΕ,Μ. Τζίμα,παρακολούθησε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων που κατέθεσαν την αγωνία τους για τα προβλήματα του νομού και ζήτησαν τη στήριξη και παρέμβαση του ΚΚΕ στην κατεύθυνση επίλυσής τους. Το βράδυ η Αλ. Παπαρήγα μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας, που διοργάνωσαν από κοινού ο δήμος και η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ.

Μαραζώνει όπως ολόκληρη η χώρα

Ο Νομός Δράμας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Και εδώ όπως σ' όλη σχεδόν την Ελλάδα, ο πλούτος παραδίδεται στους μεγαλοϊδιοκτήτες. Η ανεργία ξεπέρασε τις 13.000 σε σύνολο 95.000 κατοίκων. Επίσημα οι άνεργοι υπολογίζονται σε 10.500. Η ΣΟΦΤΕΞ συρρικνώνεται (από 1.000 άτομα μείωσε το προσωπικό σε 350), στις δραστηριότητες της εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν στο μισό. Σήμερα εργάζονται 2.500 - 3.000 εργαζόμενοι και μόλις πριν λίγες μέρες η μεγάλη επιχείρηση στο χώρο του μαρμάρου, η επιχείρηση "Λαζαρίδη", απέλυσε 50 συμβασιούχους από τους 750 που απασχολούσε. Στην ανεργία βρίσκονται και οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που δούλευαν στο μαρτυρικό χτίσιμο των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η Δράμα είναι ένας από τους 7 νομούς που εφαρμόζονται τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Την ίδια ώρα η ύπαιθρος μαραζώνει εξαιτίας των πολιτικών ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση. Ο τεράστιος δασικός πλούτος, μένει αναξιοποίητος.

Τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής τα διακρίνεις στα πρόσωπα των κατοίκων της, στην αγωνία για το αύριο. Συνάμα τα διαπιστώνεις από το νέο μεγάλο κύμα μετανάστευσης που άρχισε να εμφανίζεται.

Συνάντηση με το Νομάρχη

Τα προβλήματα ανάπτυξης του νομού παρουσίασε ο Κ. Ευμοιρίδης στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα επεσήμανε την αδυναμία που έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα πνοής για την περιοχή εξαιτίας της μη επάνδρωσης των υπηρεσιών αλλά κυρίως λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων. Ως παράδειγμα ο Νομάρχης ανέφερε την αδυναμία της ΝΑ, να κάνει μελέτες, να διεκδικήσει χρηματοδότηση έργων από το Γ ΚΠΣ.

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε πως τα χρόνια που έρχονται θα είναι ακόμη πιο δύσκολα αν δεν ανατραπεί η πολιτική που εφαρμόζεται. "Η αγροτική παραγωγή θα συρρικνωθεί παραπέρα και όπου δε συρρικνώνεται θα περνάει στα χέρια των λίγων", είπε για την πολιτική που ακολουθείται στον αγροτικό τομέα και συμπλήρωσε πως ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι θα βρεθούν οριστικά έξω από την παραγωγή.

Γενικότερα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για εγκατάλειψη της Ελλάδας και του νομού: "πρόκειται για προγραμματισμένη πολιτική όπου καταμερίζεται στην Ελλάδα να στερηθεί τα προϊόντα της, να χτυπηθούν οι μικρομεσαίοι, τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για την αγροτική οικονομία. Πρέπει να υπάρχει συγκροτημένη διεκδίκηση που μοιραία θα έρχεται σε αντίθεση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και με ορισμένες κεντρικές πολιτικές της ΕΕ".

Για το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ανέφερε πως στο συντριπτικό του μέρος θα πάει σε διάφορα έργα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε έργα υποδομής για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο αναπτυξιακός νόμος προβλέπει 55% παραγωγικές δραστηριότητες στην Αττική και 4% για τη Θράκη.

"Αυτό δεν έχει να κάνει με την έννοια της Αθηνοκεντρικής πολιτικής και της μη περιφερειακής. Γίνεται γιατί από κει διοικείται ολόκληρη η Ελλάδα", διευκρίνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία σε Αν. Μακεδονία - Θράκη (2012-03-04 00:00:00.0)
Νέες παρουσιάσεις (2004-01-20 00:00:00.0)
Να στείλουν μήνυμα χειραφέτησης οι αγρότες (2000-02-29 00:00:00.0)
Η Αλ. Παπαρήγα στη Δράμα (1999-07-09 00:00:00.0)
Μεγάλες οι απώλειες για το κυβερνών κόμμα (1998-10-21 00:00:00.0)
ΝΑΣτεριώσει η αγωνιστική αντίληψη (1998-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ