Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλες οι απώλειες για το κυβερνών κόμμα

Ξεπέρασε τις προβλέψεις ακόμη και των πιο απαισιόδοξων η άσχημη εικόνα για το ΠΑΣΟΚ που παρουσιάστηκε μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κ. Μακεδονία. Από τους 6 νομούς - πλην Θεσσαλονίκης - το ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγμένους νομάρχες σε 3 νομούς και τελικά διατήρησε μόνο αυτόν του Κιλκίς, αφού από τον πρώτο γύρο έχασε την Πιερία και την Ημαθία που κέρδισαν υποψήφιοι της ΝΔ, ενώ στην Πέλλα εκλέχτηκε νομάρχης υποψήφιος χωρίς το κομματικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Από τους 83 δήμους σ' όλη την περιφέρεια, το ΠΑΣΟΚ επικράτησε σε 41 έναντι 39 της ΝΔ. Σε ένα δήμο επίσης εκλέχτηκε δήμαρχος που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ. Στο Νομό Θεσσαλονίκης από τους 43 δήμους 26 κέρδισε η ΝΔ, 12 το ΠΑΣΟΚ, δύο το ΚΚΕ και σε τρεις κυριάρχησαν ανεξάρτητοι, ενώ το κυβερνών κόμμα διατήρησε τη νομαρχία.

Στη Δ. Μακεδονία σε επίπεδο νομαρχίας εκλέχτηκαν ένας νομάρχης με υποστήριξη του ΚΚΕ και άλλων δυνάμεων, ένας του ΠΑΣΟΚ και δύο της ΝΔ. Από τους 44 συνολικά δήμους σε 21 εκλέχτηκε δήμαρχος με υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, 18 της ΝΔ και σε πέντε δήμαρχος που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ.

Η διευρυμένη Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης κερδήθηκε από τη ΝΔ, αφού το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αρκετά πίσω στη Δράμα και την Καβάλα. Πριν τέσσερα χρόνια η ΝΔ είχε επικρατήσει στους δύο δήμους, αλλά το κυβερνών κόμμα είχε μία εντυπωσιακή επικράτηση στο Νομό Καβάλας και έτσι κέρδισε τότε τη διευρυμένη. Στους 25 δήμους από το σύνολο των τριών νομών, το ΠΑΣΟΚ μόλις και κατορθώνει να βγάλει τρεις δημάρχους, έναντι 19 της ΝΔ και ενός που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ.

Τέλος το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να κερδίσει τη διευρυμένη Ροδόπης - Εβρου από τον πρώτο γύρο. Επίσης το κυβερνών κόμμα επικράτησε στους 10 από τους 22 δήμους της διευρυμένης, η ΝΔ κέρδισε τους εννέα και τρεις κερδήθηκαν από τους συνδυασμούς που στήριξαν το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ