• Απανωτά "συντροφικά" μαχαιρώματα και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ
  • - Η επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ στη Θεσσαλία - τόσο σε εκλογικά ποσοστά όσο και σε θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στις κεντρικές και στις... - 1998-10-21 00:00:00.0"/>
  • Απανωτά "συντροφικά" μαχαιρώματα και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ
  • - Η επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ στη Θεσσαλία - τόσο σε εκλογικά ποσοστά όσο και σε θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στις κεντρικές και στις... - 1998-10-21 00:00:00.0" /> Εχασαν τ' αβγά και τα πασχάλια... | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Εχασαν τ' αβγά και τα πασχάλια...
    • Πέρα από κάθε αμφισβήτηση η επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ
    • Ευρεία η εκλογική ήττα των δυνάμεων του δικομματισμού και αποτυχία "αστέρων" της "κεντροαριστεράς"
    • Απανωτά "συντροφικά" μαχαιρώματα και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ

    Η επιτυχία των αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ στη Θεσσαλία - τόσο σε εκλογικά ποσοστά όσο και σε θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στις κεντρικές και στις τοπικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ και του ΣΥΝ.

    Οχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που "φούνταραν", αλλά και η ΝΔ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι "νίκησε" στη Θεσσαλία.

    Γι' αυτό και τοπικά στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων βγαίνουν συνεχώς στα ΜΜΕ για να "γκρινιάξουν", μετρώντας "κέρδη" και "ζημίες" και βγάζοντας έλλειμμα. Αυτή η "γκρίνια" αποδεικνύει σαφώς ότι ηττημένος στη Θεσσαλία είναι ο δικομματισμός, όπως ηττημένη είναι και η "κεντροαριστερά". Αποδείχθηκε δηλαδή ότι το μεν ΠΑΣΟΚ έχασε το "προνόμιο" διείσδυσης στο χώρο της Αριστεράς, η δε ΝΔ δεν καταφέρνει ν' αυξήσει την εκλογική επιρροή της στο λαό της περιοχής.

    Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση είναι φανερά:

    Σε δεκαπέντε δήμους της περιοχής - κι ανάμεσά τους αυτοί των δύο πρωτευουσών νομών, της Καρδίτσας και του Βόλου - εκλέχτηκαν δημοτικές αρχές που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ και οι οποίοι, εξ' αντικειμένου, "φεύγουν" από τα χέρια της "κεντροαριστεράς" και της "κεντροδεξιάς", τις δύο νέες εμφανίσεις του δικομματισμού. Ταυτόχρονα πολλοί άλλοι αγωνιστικοί συνδυασμοί εξέλεξαν δημοτικούς συμβούλους που θα δίνουν το δικό τους αγωνιστικό "στίγμα" στους δήμους.

    Το μεγάλο, όμως, πλήγμα για το δικομματισμό αποτέλεσε το πολύ υψηλό ποσοστό που κέρδισαν οι συνδυασμοί της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" - ιδιαίτερα για τις Νομαρχίες της Λάρισας και της Καρδίτσας, με επικεφαλής τους λαϊκούς αγωνιστές Γ. Παττάκη και Β. Μπούτα αντίστοιχα - το οποίο έχει σαφές πολιτικό περιεχόμενο.

    Η επιτυχία αυτή της ΝΑΣ αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλία - συσπειρώνοντας ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων - και οι οποίοι θα συνεχιστούν πιο μαζικοί, πιο δυναμικοί και πιο αποτελεσματικοί και θα έχουν άμεση αντανάκλαση σε πολιτικό επίπεδο.

    Βεβαίως η "καραμέλα" περί "ανίερων" συμμαχιών ΚΚΕ - ΝΔ στη Θεσσαλία, την οποία "πιπιλίζουν" κεντρικά και τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο δε στηρίζεται στην επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων στον β γύρο, αλλά - κι αυτό έχει σημασία - δεν πείθει τους Θεσσαλούς, οι οποίοι επιχειρούν να εξηγήσουν αυτή τη "μαύρη προπαγάνδα", προσφεύγοντας είτε στο γνωστό "το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη", είτε αναλογιζόμενοι μέχρι ποώ μπορεί να φτάσει ο αντικομμουνισμός των σημερινών κυβερνώντων.

    Αλλωστε οι Θεσσαλοί γνωρίζουν αυτό που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ξεχνούν: Οτι, δηλαδή, η λαϊκή ενότητα, που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγροτικών και άλλων κοινωνικών αγώνων στη Θεσσαλία, είχε αντανάκλαση στην κοινωνική και στην πολιτική συνείδηση των ανθρώπων που συμμετείχαν μαζικά σ' αυτούς κι αυτή η αγωνιστική συνείδηση δεν μπορούσε παρά να βρει έκφραση και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Το σημαντικό, δε, είναι ότι οι ψηφοφόροι διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων ψήφισαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, ξεπερνώντας εμπόδια όπως τα ρουσφέτια, οι εκβιασμοί, οι απειλές, η επιχείρηση εξαγοράς ψήφων και άλλα, "ων ουκ έστι αριθμός".

    "Νίλα" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

    Το ΠΑΣΟΚ υπέστη εκλογική πανωλεθρία στη Θεσσαλία. Κατ' αρχήν σοβαρότατο πλήγμα υπέστη το πείραμα της "κεντροαριστεράς" συνεργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δύο στελέχη του ΣΥΝεταίρου του κυβερνητικού κόμματος - και, εν πολλοίς "γκεσέμια" της "κεντροαριστεράς" - ο Θ. Καταρντζής στο Δήμο Καρδίτσας και ο Στ. Φούσκης στο Δήμο Νέας Ιωνίας Βόλου έχασαν τις δημαρχίες. Αλλά και το άλλο "γκεσέμι" ο Π. Σκοτινιώτης κατάφερε μεν να επανεκλεγεί νομάρχης Μαγνησίας, αφού όμως πρώτα "έβγαλε την ψυχή" της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τη νύχτα των εκλογών.

    Ταυτόχρονα οι μεγάλοι δήμοι - όπως της Λάρισας,του Βόλου,της Ελασσόνας,του Αμπελώνα,του Πλατύκαμπου της Καλαμπάκας κ. ά. - "προπύργια" του κυβερνώντος κόμματος "έπεσαν". Κι επιπλέον μια νομαρχία - αυτή της Καρδίτσας - χάθηκε.

    Ανάλογου μεγέθους ήταν η ήττα του ΠΑΣΟΚ και στους λεγόμενους Καποδιστριακούς δήμους.

    Εκτός του γενικότερου κλίματος καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήρωσε ακριβά το κυβερνών κόμμα στη Θεσσαλία, πληρώνει και το εσωκομματικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εμφάνιση "ανταρτών" σε όλες, σχεδόν, τις περιοχές. Ιδιαίτερα, δε, στους Δήμους Λάρισας, Νέας Ιωνίας, Βόλου και στη Νομαρχία της Καρδίτσας οι "αντάρτες" φαίνεται να έπαιξαν κι αυτοί το ρόλο τους στην ήττα.

    Διότι, ναι μεν λειτούργησαν ως "ανάχωμα" για να συγκρατήσουν τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος που θα πήγαιναν προς τ' αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ στον α γύρο των εκλογών, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, στον β γύρο, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να καρπωθούν όλες τις ψήφους των "αντάρτικων" συνδυασμών.

    Αυτό σημαίνει - κι έχει σημασία για τους "εκλογολόγους" και "μελλοντολόγους" της κυβέρνησης - ότι πολλοί οπαδοί και φίλοι του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τα "αντάρτικα" ψηφοδέλτια, έχουν "απογαλακτιστεί" απ' αυτό και κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα κινήθηκαν προς τη ΝΔ.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ψηφοφόροι του Ν. Σχοινά - διαγραμμένου στελέχους του ΠΑΣΟΚ που στηρίχτηκε από το ΔΗΚΚΙ για τη δημαρχία της Λάρισας, με συγκεκριμένα πολιτικά ανταλλάγματα - που κινήθηκαν προς την παράταξη της ΝΔ, συμβάλλοντας στην εκλογή του Κ. Τζανακούλη,καθώς και ψηφοφόροι τού, μέχρι τις εκλογές, νομάρχη Καρδίτσας Κ. Παπακυρίτση που δε φαίνεται να υποστήριξαν όλοι τον "επίσημο" υποψήφιο Ηλ. Λιακόπουλο.

    Πρόβλημα για ΝΔ

    Η ΝΔ αντιμετώπισε σοβαρό "πρόβλημα Σουφλιά" στη Λάρισα, αφού οπαδοί του διαγραμμένου στελέχους της ενίσχυσαν τον Γ. Φλώρο,υποψήφιο νομάρχη του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα στον α γύρο να είναι πολύ χαμηλό το εκλογικό ποσοστό που πήρε ο υποψήφιος της ΝΔ Λ. Κατσαρός,ενώ αρκετοί "Σουφλικοί" στον α γύρο των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Λάρισας στράφηκαν στο συνδυασμό του αποτυχόντος τελικά υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Καφφέ.

    Μεγάλη ζημιά έπαθε, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους λεγόμενους Καποδιστριακούς δήμους, όπου εμφανίστηκαν και δικοί του "αντάρτες" οι οποίοι, μάλιστα στον β γύρο στήριξαν σε αρκετές περιπτώσεις, τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.

    Ιδιαίτερα στα Τρίκαλα - όπου η ΝΔ έχασε το δήμο της πόλης και το ποσοστό που πήρε στις νομαρχιακές εκλογές ήταν χαμηλότερο από εκείνο του 1994 - έχασε παντελώς τον "μπούσουλα" στους "Καποδιστριακούς" δήμους, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι της αλλά και τοπικά στελέχη να βγαίνουν στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και να κατηγορούν τοπικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τον πρώην βουλευτή Σ. Χατζηγάκη - του "κλίματος Σουφλιά" - ότι "μαγείρεψαν" όλες τις εκλογές ώστε να ωφεληθούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι. Ενας υποψήφιος, μάλιστα, είπε σε τοπικό ραδιόφωνο ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα για να καταγγείλει και χρηματικές συναλλαγές...

    Π. Ρ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ