Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Υπεύθυνη και αποτελεσματική" συμπολίτευση

"Πιο υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση", προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση Σημίτη στην επιβολή των σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών για να επιτευχθεί η ένταξη στην ΟΝΕ. Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνει η ηγεσία της ΝΔ από το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπως το εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών στη Ρηγίλλης.

Αυτό το μήνυμα, όπως είπε αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, ο Κ. Καραμανλής "ζήτησε να γίνει αντιληπτό απ' όλα τα στελέχη της ΝΔ", προφανώς για να μην το "ερμηνεύσουν" διαφορετικά. Πρακτικά, αυτό που θα κάνει η ΝΔ είναι "περισσότερη παρουσία εντός και εκτός της Βουλής", δηλαδή, κατάθεση περισσότερων "Ερωτήσεων και Επερωτήσεων και συστηματοποίηση του ελέγχου των σφαλμάτων και των παραλείψεων της κυβέρνησης" και, ταυτόχρονα, "οργανωμένη παρουσία όλων των στελεχών σε όλη την επικράτεια".

Η κατ' ευφημισμόν "αντιπολιτευτική τακτική" εναρμονίζεται με την άλλη εκτίμηση, που κάνει για το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι, δηλαδή, ο λαός "έστειλε ένα σκληρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, για την αποτυχία της πολιτικής της"! Δηλαδή, αν ήταν "επιτυχημένη" η κυβερνητική πολιτική, ο λαός θα την επιβράβευε...

Χαρακτηριστικό της στάσης της ηγεσίας της ΝΔ είναι η εκτίμησή της ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζει την πορεία προς την ΟΝΕ, προφανώς γιατί η δική της "νίκη" θα αξιοποιηθεί για την επίτευξη του "εθνικού στόχου".

Ο Κ. Καραμανλής επέμεινε ιδιαίτερα στο συμπέρασμα ότι "σε αυτές τις εκλογές κατέρρευσαν οι διαχωριστικές γραμμές", επιδιώκοντας προφανώς να δείξει ότι το κόμμα του έχει ξεφύγει από την "κοινωνική και πολιτική απομόνωση" και μπορεί να οικοδομεί "κοινωνικές συμμαχίες" για να ανέβει στην εξουσία.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η ΝΔ θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, ο εκπρόσωπος, αν και επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα και θα κερδίσει τις εκλογές, ωστόσο συμπλήρωσε ότι δε ζητά πρόωρες εκλογές γιατί "δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε".

Σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής Σαμαρά, ο εκπρόσωπος αναγνώρισε τη βοήθεια της ΠΟΛΑΝ σε αρκετές περιπτώσεις αλλά θέμα επιστροφής δεν τίθεται.

Προβοκάτσια ΠΑΣΟΚ

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης ήταν "οι πληροφορίες για κάποια προβοκάτσια που επιχειρεί να στήσει το ΠΑΣΟΚ", με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Γιοβανούδα και Καραμηνά. Οπως είπε ο εκπρόσωπος, στόχος της προβοκάτσιας, η οποία θα γίνει μέσω της καταψήφισης από "ελεγχόμενους" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου της άρσης της ασυλίας, είναι να δημιουργηθεί "εσωκομματικό πρόβλημα" στη ΝΔ και "να στρέψει την προσοχή των ΜΜΕ από τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ". Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, πίσω από την προβοκάτσια βρίσκεται ο "στρατηγός" Θ. Τσουκάτος.

  • Ο Μ. Εβερτ επιχείρησε χτες να μειώσει τους πανηγυρικούς τόνους που επικρατούν στη Ρηγίλλης και δήλωσε (στον "9,84") ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί βέβαια μια πολύ μεγάλη ζημιά, αλλά δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί". Αναφερόμενος στο υπό ίδρυση κόμμα Μάνου, είπε ότι αυτά "είναι αστεία πράγματα, δεν του δίνω προοπτικές, θα πρόκειται για κόμμα της Εκάλης και της Κηφισιάς".
  • Από την πλευρά του ο Γ. Σουφλιάς φάνηκε μάλλον στενοχωρημένος για το εκλογικό αποτέλεσμα και κάλεσε τον Κ. Σημίτη να αντισταθεί στο λαϊκισμό που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ