Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταδικάζει λύση συνομοσπονδίας η ΕΕ

Αυτό τονίζει σε απάντησή του το Ευρωκοινοβούλιο, σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την "πρόταση" Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο και τάσσεται πλήρως υπέρ μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης του Κυπριακού υποστηρίζοντας απόλυτα τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και του ειδικού Συμβούλου του, που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδοκιμάζει πρωτοβουλίες από οπουδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες αντιστρατεύονται αυτό το στόχο.

Η θέση αυτή περιέχεται σε απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου σ' Eρώτηση την οποία υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ με επιστολή της μετά την "πρόταση" του Ντενκτάς για λύση συνομοσπονδίας, ζήτησε από κόμματα, οργανώσεις και προσωπικότητες του εξωτερικού να αντιδράσουν στις μεθοδεύσεις του Ντενκτάς και της Αγκυρας και να συμβάλλουν στην ανατροπή των νέων τετελεσμένων που επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν θετικά είναι και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς που υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετική Eρώτηση στην οποία επεσήμανε ότι η "πρόταση" Ντενκτάς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οδηγεί σε οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ζητούσε επίσης από το Ευρωκοινοβούλιο ν' απαντήσει κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την καταδίκη των θέσεων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, καθώς και για τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Απαντώντας στην Ερώτηση αυτή το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρει ότι η ΕΕ επιδοκιμάζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν εποικοδομητικά στη διευθέτηση του Κυπριακού. Ωστόσο συνεχίζει η απάντηση, μια συνομοσπονδία ξεχωριστών ανεξάρτητων κρατών δε συμβιβάζεται με το στόχο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τον οποίο είχαν αποδεχθεί οι δύο κοινότητες στο πλαίσιο των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και ο οποίος αναφέρεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας της 29ης του Ιούνη 1998.

Στο μεταξύ, άρχισε χθες η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" που γίνεται παράλληλα με την άσκηση "Τοξότης". Στις ασκήσεις αναμένεται να εμπλακούν και η Ελληνική Αεροπορία με μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα καθώς και πλοία του Ελληνικού Ναυτικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστολή Αναστασιάδη στον γγ του ΟΗΕ (2013-09-21 00:00:00.0)
Συνάντηση Χριστόφια - Μπράουν (2008-06-06 00:00:00.0)
Εντολοδόχος των ΗΠΑ ο Κ. Ανάν (2004-06-05 00:00:00.0)
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ (2004-04-30 00:00:00.0)
Κύριο ζήτημα η βάση που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες (2001-12-11 00:00:00.0)
Αμετακίνητοι οι Αμερικανοί (1998-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ