Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εντολοδόχος των ΗΠΑ ο Κ. Ανάν

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην «έκθεση» του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σημείωσε τα παρακάτω:

«Κατά τη γνώμη μας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με την έκθεσή του αναγορεύεται σε εντολοδόχο των ΗΠΑ. Αν και υποκριτικά στην έκθεση γίνεται λόγος για συμβιβασμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, στην πραγματικότητα ενοχοποιείται το συντριπτικό 76% των Ελληνοκυπρίων. Και επιμένει ο κ. Ανάν ότι το δικό του σχέδιο είναι η βάση για την επίλυση, χωρίς να παίρνει υπόψη καθόλου τις θέσεις και τις απόψεις των Ελληνοκυπρίων.

Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι στην έκθεση κάνει λόγο για ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων από τη σκοπιά της ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών. Είναι άλλο πράγμα. Και εμείς υποστηρίζουμε την ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στα πλαίσια όμως μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι δύο κυρίαρχων κρατών με ένα καπέλο από πάνω. Τέλος, όλο το πνεύμα της έκθεσης είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, τη στιγμή που υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 541 και το 550, τα οποία κηρύσσουν νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το αποκαλούν αποσχιστική οντότητα και καλούν όλα τα μέλη του ΟΗΕ να μην το αναγνωρίζουν.

Με αυτήν την έννοια η έκθεση Ανάν - κατά τη γνώμη μας - πρέπει να απορριφθεί πολιτικά και από την ελληνική κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα εδώ στην Ελλάδα. Εμείς μένουμε σ' αυτό. Υπάρχει το πλαίσιο του ΟΗΕ το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού. Η επανένωση μπορεί να γίνει στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας και τίποτα παραπέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ