Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμάζεται η απάντηση στην «έκθεση Ανάν»

Ετοιμάζεται η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΟΗΕ για το Κυπριακό. Η «έκθεση Ανάν» κρίνεται ότι περιλαμβάνει «ανακρίβειες» και «αντιφάσεις». Μάλιστα, ανοίγει παραθυράκι για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενάντια και σε αυτές ακόμα, τις αποφάσεις του Οργανισμού. Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να επαναθέσει το ίδιο «σχέδιο Ανάν» σε δημοψήφισμα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χτες ότι στην απάντηση θα παρατίθενται καθαρά οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού να μπορέσει να αποσαφηνίσει ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει στην παρούσα φάση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη - στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν - προέκυψαν διαφωνίες «επί ορισμένων θεμάτων», καθώς και «επί ορισμένων σημείων της έκθεσής του προς το ΣΑ». Σημείωσε ότι οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στο εύρος των μέτρων προς τους Τουρκοκυπρίους.

Διευκρίνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτείνει πρώτη σειρά μέτρων για ανακούφιση των Τουρκοκυπρίων και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να προχωρήσει και σε άλλα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει τεθεί ένα όριο, ώστε τα μέτρα αυτά να μην οδηγούν σε έμμεση ή άμεση αναγνώριση του καθεστώτος.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης κάλεσε τον Κόφι Ανάν να αποσαφηνίσει τι εννοεί με την προτροπή του προς διεθνείς οργανισμούς και κράτη να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους. Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζεται ρητώς ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα ενισχύουν την οντότητα του ψευδοκράτους. Κατέληξε ότι υπάρχει αντίφαση στη θέση που διατυπώνει στην έκθεσή του ο Κόφι Ανάν.

Προσβολή η επανάληψη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει ξανά το ίδιο σχέδιο λύσης ενώπιον του λαού, σε ένα νέο δημοψήφισμα, γιατί αυτό θα αποτελούσε βαρύτατη προσβολή. Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση και επιθυμεί διαπραγματεύσεις στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας, που θα ενταχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πώς είναι σεβαστή η απόφαση του λαού μας, όταν οι μεσολαβητές εμφανίζονται οργισμένοι επειδή καταψηφίσαμε το σχέδιο Ανάν;», διερωτήθηκε. Εξηγώντας τους λόγους που ζήτησε από τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το «σχέδιο Ανάν» προανήγγειλε ότι τώρα αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες, γιατί διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα. «Οι ΗΠΑ και οι Βρετανία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση της Τουρκίας» είπε, όπως και ότι «οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία στηρίζουν την πολιτική της Αγκυρας και η δύναμή τους περικλείει τους μεγαλύτερους κινδύνους».

Και υποσχέσεις ΕΕ

Προς μια επιβεβαίωση των δηλώσεων Παπαδόπουλου, η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτήρισε την «έκθεση Ανάν» ως μια ακριβή περίληψη των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η άμεση ανάγκη που προκύπτει τώρα είναι μια συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, παρακάμπτοντας φυσικά το γεγονός της εισβολής, της μακρόχρονης κατοχής και της προσφυγιάς χιλιάδων Ελληνοκυπρίων.

Ετσι και ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε επιστολή στους 24 πρωθυπουργούς των κρατών - μελών της ΕΕ, ζητώντας τους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκυπρίους. Στην επιστολή ο Ταλάτ αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι «δε θα πρέπει να είναι το μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία που απαρτίζεται αποκλειστικά από Ελληνοκύπριους».

Εξάλλου, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο Ταλάτ αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Ευρωκοινοβούλιο και τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δύο κράτη, δύο λαοί» κατά το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (2008-10-03 00:00:00.0)
«Σχέδιο Ανάν» θέλει ο Ταλάτ (2006-07-25 00:00:00.0)
Η ΕΕ αποδέχεται τη στάση της Αγκυρας (2005-08-11 00:00:00.0)
Διπλωματική αντεπίθεση από τον Ταλάτ (2005-07-02 00:00:00.0)
Εκμεταλλεύονται περιουσίες Ελληνοκυπρίων (2005-04-27 00:00:00.0)
Η Τουρκία ζήτησε το βέτο (2004-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ