Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διπλωματική αντεπίθεση από τον Ταλάτ

Θέτει θέμα έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ από την Τουρκοκυπριακή Βουλή

Θέμα χωριστής έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ από τους Τουρκοκυπρίους έθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τους εκπροσωπεί.

Οπως έγραψε χτες ο «Πολίτης», ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θέτει το θέμα με επιστολή προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και με κοινοποίηση σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εκτός από την Κύπρο, καθώς και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

Αφορμή για να προβάλει τον ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους έδωσε η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η τετρασέλιδη επιστολή, σύμφωνα με τον «Πολίτη», φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου και εστάλη ενόψει της εξαγγελθείσης συζήτησης για επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» από τη Βουλή.

Ο «Πολίτης» εκτιμά ότι η φιλοσοφία της επιστολής αποδεικνύει σαφώς ότι ο κ. Ταλάτ έχει εγκαινιάσει μια συστηματική προσπάθεια διαχωρισμού, πρώτα από αυτό που διεθνώς αναγνωρίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία και αναβάθμισης, κατ' επέκταση, του ψευδοκράτους των κατεχομένων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προβάλλει το επιχείρημα ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία - με βάση το Σύνταγμα του 1960 - πρέπει να συμμετέχουν και Τουρκοκύπριοι. Από τη στιγμή που προτάθηκε μια λύση επανένωσης (το «σχέδιο Ανάν») και απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, «οι παράμετροι του κυπριακού προβλήματος έχουν αλλάξει», υποστηρίζει ο Ταλάτ.

Ομως πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη απαντήσει στο σημείο αυτό, αποδεχόμενη την Κύπρο ως μέλος της, μετά τα δημοψηφίσματα και με βάση την αίτηση που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «καταστράφηκε» μετά τα γεγονότα του 1963 και αφού κάνει ιστορική αναδρομή, υποστηρίζει ότι τα δημοψηφίσματα επιβεβαίωσαν ότι στο νησί υπάρχουν δύο ίσοι λαοί και ως εκ τούτου «ο ισχυρισμός ότι υπάρχει μια μόνο διοίκηση που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί είναι αστήρικτος».

«Ολα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που παρουσιάζουν το ελληνοκυπριακό καθεστώς σαν τη νόμιμη κυβέρνηση βασίστηκαν στην υπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν την απόσχιση», αναφέρει στην επιστολή του ο Ταλάτ, για να προσθέσει ότι «το δημοψήφισμα του Απριλίου 2004 έχει χωρίς αμφιβολία αλλάξει αυτή την εντύπωση».

Με βάση τη θέση αυτή, αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί πλέον να επικαλείται το δίκαιο της ανάγκης εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ούτε και να νομιμοποιεί με αυτό τους νόμους μιας κυβέρνησης «η οποία προπαγάνδισε εναντίον της επανένωσης».

Ως προς την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, ο κ. Ταλάτ αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει το νομικό και το ηθικό δικαίωμα να εκπροσωπεί ή να ενεργεί εκ μέρους οποιουδήποτε άλλου πέραν των Ελληνοκυπρίων».

Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η έγκριση του «ευρωσυντάγματος» από την κυπριακή κυβέρνηση «δε δεσμεύει τον τουρκοκυπριακό λαό χωρίς τη δική του χωριστή συγκατάθεση».

Δηλώσεις Χρυσοστομίδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ταξιδιωτικά έγγραφα του ψευδοκράτους γίνονται δεκτά εδώ και αρκετό καιρό από ορισμένες χώρες, αλλά αυτό δε συνιστά αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος.

Σχολιάζοντας πληροφορίες για αναγνώριση των διαβατηρίων του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν και την πραγματοποίηση απ' ευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα, ο Κ. Χρυσοστομίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δε θα υπάρξει ενέργεια από τη χώρα αυτή, που να είναι εκτός γραμμής και να συνιστά αναγνώριση». Είπε επίσης ότι στο θέμα των απ' ευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα υπάρχουν νομικές αρχές τις οποίες δεν μπορεί να παραβεί το Αζερμπαϊτζάν.

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική και αρνητική εξέλιξη τις πληροφορίες για αναγνώριση των διαβατηρίων του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν και την έναρξη απ' ευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα.

Χαρακτήρισε επίσης πολύ ανησυχητικά τα μηνύματα από την Ισλαμική Διάσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ