Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψήνει» νέες φορολογικές επιδρομές
  • Αποφεύγουν επίμονα οι αρμόδιοι υπουργοί να αποκλείσουν τα νέα «έκτακτα» μέτρα το φθινόπωρο
  • Χωρίς «χρονοδιάγραμμα λήξης» η επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα

Το έδαφος για νέες φορολογικές επιδρομές τους επόμενους μήνες και ένταση της λιτότητας καλλιεργεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει διαλείμματα και χρονοδιαγράμματα λήξης.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκινήσει «να φτιάχνει το κατάλληλο κλίμα», επιστρατεύοντας αυτή τη φορά τον εκτροχιασμό των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2005(!), αλλά και το έλλειμμα του 2004 που ακόμα δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς.

Επίσημα, η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική, εκφράζοντας την ελπίδα της ότι δε θα χρειαστούν νέα φορολογικά μέτρα το φθινόπωρο, για να στηριχτεί το έλλειμμα, αλλά την ίδια στιγμή διοχετεύει τα ανησυχητικά στοιχεία και ταυτόχρονα δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Και μόνο το τελευταίο αποτελεί από μόνο του «εγγύηση» για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται.

Στην πραγματικότητα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για νέα φορολογικά μέτρα που θα πληρώσουν άλλη μια φορά τα γνωστά «υποζύγια» έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του φθινοπώρου. Σίγουρες είναι οι αυξήσεις στη φορολογία των ακινήτων και των καυσίμων, ενώ μελετάται και η νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, κ.ά. Και αυτό, παρά τα «έκτακτα» μέτρα που πήρε πριν από δύο μήνες η κυβέρνηση, με την αύξηση των ειδικών φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα και του ΦΠΑ κατά μία μονάδα.

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγαν επίμονα χτες να αποκλείσουν τη λήψη (ξανά) «έκτακτων» μέτρων, περιοριζόμενοι να εκφράσουν την αισιοδοξία τους ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τα έσοδα του προϋπολογισμού, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας των καυσίμων(!).

«Δώσαμε τα στοιχεία του α΄ πενταμήνου στη δημοσιότητα και οι εκτιμήσεις μας είναι ότι τους επόμενους επτά μήνες που απομένουν έως το τέλος του χρόνου θα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα και θα είμαστε πολύ κοντά στις προβλέψεις», δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, επαναλαμβάνοντας ότι ...αν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή «δε θα χρειαστεί να πάρουμε εκτεταμένα μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του «Ρ», συμπλήρωσε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στους στόχους που έχουμε θέσει και να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ».

Αφορμή για να επανέλθουν στην επιφάνεια τα σενάρια για νέους φόρους αποτέλεσαν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο του 2005, αλλά και η «είδηση» ότι ο γγ της ΕΣΥΕ ενημέρωσε την Eurostat ότι το έλλειμμα του 2004 διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 6,7% από το «οριστικό» 6,1% που είχε ανακοινωθεί πριν από μερικούς μήνες.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2005 αναμένεται να διαμορφωθεί σε ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά του επιδιωκόμενου στόχου, με αποτέλεσμα οι πάντες να προεξοφλούν τη λήψη νέων μέτρων. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι θα «απαιτηθούν» μέτρα που θα αποδώσουν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ