Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΜΠΑΡΟΖΟ
Αμφιβολίες για το μέλλον του «ευρωσυντάγματος»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκαλεί νέες αμφιβολίες για το μέλλον του προτεινόμενου κοινού ευρωπαϊκού συντάγματος, μετά την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, καθώς δηλώνει ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να έχει Σύνταγμα για τα προσεχή χρόνια. «Δεν πρόκειται να έχουμε το Σύνταγμα τα προσεχή χρόνια», δηλώνει ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε χτες, μέρα που η Βρετανία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έκανε άλλο σχόλιο για το τι νομίζει πως θα συμβεί αναφορικά με το μέλλον της συνταγματικής συνθήκης. «Υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Πρόκειται για πολιτικές ανησυχίες που αναδεικνύονται όταν η κατάσταση είναι δύσκολη, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρώπη... δεν έχει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης που είχε στο παρελθόν», αναφέρει ο Μπαρόζο στη συνέντευξή του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πλέκει και το εγκώμιο του Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι «έχει αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες στη Βρετανία». «Ελπίζω ότι θα αποδείξει τις ίδιες ηγετικές ικανότητες και στην Ευρώπη. Γι' αυτό χρειάζεται προσέγγιση επί της ουσίας. Δυναμική, αλλά επί της ουσίας», δηλώνει στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Μπαρόζο, που υπενθυμίζει επίσης πως η Βρετανία αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία σε μία κρίσιμη περίοδο.

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης

Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε χτες τη διενέργεια μιας Ατυπης Συνόδου Κορυφής το φθινόπωρο, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης.

«Συμφωνήσαμε πως θα ήταν σημαντικό για την προεδρία να πραγματοποιηθεί μία Ατυπη Σύνοδος Κορυφής το φθινόπωρο, κατά την οποία οι ηγέτες της Ευρώπης θα μπορέσουν να συζητήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα σημειωθεί πρόοδος στην Ευρώπη στο μέλλον», υπογράμμισε ο Μπλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της ανάληψης από τη Βρετανία της προεδρίας της ΕΕ, για τους επόμενους έξι μήνες.

Στρο: Δυσάρεστη η κατάσταση για την Ευρώπη

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «δυσάρεστη» για όλους στην Ευρώπη, δήλωσε χτες στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, καθώς η χώρα του ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ.

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι στην Ευρώπη σήμερα είναι δυσάρεστη» είπε, προσθέτοντας ότι «από μια κρίση μπορεί να προκύψει μια ευκαιρία και νομίζω ότι κατά πολλούς τρόπους η Ευρώπη περίμενε μια κρίση, ένα πρόβλημα». Αναφερόμενος στο ρόλο της βρετανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «αυτό που πρέπει τώρα να κάνει το Λονδίνο είναι να προσφέρει μια ηγεσία, αλλά μια ηγεσία στο πνεύμα της συμφιλίωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ